Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΒΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ

παρακαλω οπως μας γνωρισετε την αποψη σας για τον χειρισμο της ακολουθης περιπτωσης:
Επιχειρηση η οποια υλοποιει επενδυτικό εργο στην Α Δραση ΕΣΠΑ, αγορασε επιπλα απο τον προμηθευτη της. Λογο του μεγέθους των εμπορευματων η μεταφορα τους εγινε μς 2 δρομολογια με μεταφορικο οχημα του επενδυτη-πελατη.
Στο πρωτο δρομολογιο ο προμηθετης εκδιδει στς 21-7-2011 μηχανογραφικο ΤΔΑ*** αξιας 2800 με φπα. στις 9:30 π.μ  και εισπρατει σε μετρητα το αντιστοιχο ποσο.
Την ιδια ημερα ο επενδυτης -πελατης επιστρεφει στον προμηθευτη του για να παραλαβει την επομενη παρτιδα. Ο προμηθευτης εκδιδει στις 15:00μμ μηχανογραφικα το ΤΔΑ**** αξιας 2600€ το οποιο εξωφλειται με τον ιδιο τροπο (μετρητοις)
σημειώνουμε οτι σε καθε παραστατικο περιλαμβανονται διαφορετικοι κωδικοι προιοντων.
 ερωτημα: ειχε υποχρεωση ο προμηθευτης  βαση των ισχυουσων διαταξεων να ζητησει την εξοφληση (ή ο πελατης να εξοφλησει) υποχρεωτικα τις σχετικες συναλλαγες ως ενιαιο συνολο μεσω  εταιρικων λογαριασμων, η με επιταγη ή με τραπεζικη επιταγη, Δηλαδη να αποφυγει την εξοφληση των σχετικων παραστατικων με μετρητά;
Το ερωτημα τιθεται επειτα απο την αποψη ενος ΕΦΔ να θεωρησει οτι η εξοφληση των δυο παραστατικων θα επρεπε να ειχε γινει υποχρεωτικα μεσω τραπεζας (οπως δηλαδη οριζει ο νομος για παραστατικοα3000)

  • 1 Απάντηση
εγκεκριμένη απάντηση

Στην ΠΟΛ 1127/16-4-2002 και στην παράγραφο Β περίπτωση 2 ορίζεται η υποχρέωση του λήπτη φορολογικών στοιχείων εξόφλησης των συναλλαγών, που αφορούν αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας 15.000,00 ευρώ και άνω ανά στοιχείο, μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή δίγραμμης επιταγής (ισχύς από 20/3/2002).
   Περαιτέρω με την ΠΟΛ 1091/14-6-2010 το όριο αυτό τροποποιήθηκε σε 3.000,00 ευρώ ενώ παράλληλα αντικαταστάθηκε η έκδοση δίγραμμης επιταγής με την έκδοση απλής επιταγής και θεσπίσθηκε η υποχρέωση έκδοσης, άμεσα, λογιστικού στοιχείου (απόδειξη εκχώρησης αξιόγραφων) στην περίπτωση εκχώρησης επιταγών τρίτων, για την καλύτερη παρακολούθηση αυτών.
   Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι :
   α) σε καμμία περίπτωση δεν υφίσταται υποχρέωση του προμηθευτή (και εκδότη των δύο ΤΔΑ που περιγράφετε) να ζητήσει την εξόφλησή τους με τους οριζόμενους πιο πάνω τρόπους και όχι με μετρητά, ακόμα και αν το κάθε ένα ΤΔΑ είχε συνολική αξία (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) μεγαλύτερη των 3.0000,00 ευρώ, καθότι ρητά ορίζεται ότι η υποχρέωση αυτή αφορά μόνο τον λήπτη των φορολογικών στοιχείων και όχι τον εκδότη αυτών και
   β) δεν υφίσταται υποχρέωση του λήπτη των δύο ΤΔΑ στα οποία αναφέρεστε, όσον αφορά στην εξόφλησή τους με τρόπο διαφορετικό από την καταβολή μετρητών, διότι η σχετική υποχρέωση του λήπτη αφορά σε αξία μεγαλύτερη των 3.000,00 ευρώ ανά στοιχείο, όπως ρητά ορίζεται στην ΠΟΛ 1127/2002.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση