Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Συντελεστης φπα

σε ποια κατηγορια φπα ανηκει το πετμεζι και η σταφυδινη? φανταζομαι στο 13% αλλα δεν ειμαι σιγουρη.
ευχαριστω

  • 2 Απαντήσεις

Στο άρθρο 21 § 1 του ν 2859/2000 ορίζεται ότι: " Ο συντελεστής του φόρου προστιθέμενης αξίας ορίζεται σε είκοσι τρία τοις εκατό (23%)  στη φορολογητέα αξία. Κατ' εξαίρεση, για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε δεκατρία τοις εκατό (13%)."
Στο άρθρο 68 & στο παράρτημα ΙΙΙ κεφάλαιο Α του ν 2859/2000 περιγράφονται περιοριστικά τα αγαθά που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Στα αγαθά αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ζάχαρα και ζαχαρώδη παρασκευάσματα (Δ. Κ. 1701, 1702, 1703 και 1704). Η σταφιδίνη ανήκει στη δασμολογική κλάση 1702 σύμφωνα με το αλφαβητικό ευρετήριο δασμολογικής κλάσης (δείτε εδώ σχετικά). Ομοίως, και το Πετιμέζι, σύμφωνα με το άρθρο 66 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, χαρακτηρίζεται ως Ζαχαρούχα Γλυκαντική Ύλη.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η κατάταξη των προϊόντων στις δασμολογικές κλάσεις γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από την Ανώτατη Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Α.Ε.Τ.Α.) στην οποία και μπορείτε να απευθυνθείτε για ανάλογα ζητήματα.

ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!

Προσθέστε τη δική σας απάντηση