Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Ε1 ΚΑΙ Ε9 ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟ 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, Ε9
Τέκνο που γεννήθηκε τον Μάιο 1993 και σπουδάζει, έχει την πλήρη κυριότητα και ποσοστό συνιδιοκτησίας 33% δύο ακινήτων, τα οποία αποκτήθηκαν με συμβόλαιο από τον πατέρα του πρίν από το 2008. Το ένα ακίνητο είναι 118 τμ, επαγγελματική στέγη και το 2011 ήταν κενό. Το άλλο ακίνητο είναι 118 τμ, κατοικία και το 2011 έχει παραχωρηθεί στον παππού για πρώτη κατοικία. Μέχρι το οικονομικό έτος 2011 δήλωνε το τεκμαρτό μίσθωμα (€360,00) ο πατέρας του τέκνου.
Ερωτήσεις:
1)    Το οικονομικό έτος 2012 θα το δηλώσει ο πατέρας δεδομένου ότι το παιδί είναι πια ενήλικο από τον Μάιο του 2011 ή θα πρέπει να κάνει δήλωση το παιδί;
Σύμφωνα με παρ. 3, αρ.5, ΚΝ2238/94: «Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομα του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομα του. Αν ο υπόχρεος γονέας δεν έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα προστίθεται στα εισοδήματα του άλλου γονέα και φορολογείται στο όνομα του. Τα προηγούµενα εδάφια έχουν εφαρµογή και στην περίπτωση που το εισόδηµα των ανηλίκων τέκνων προέρχεται από ακίνητα που περιήλθαν σε αυτά από ανιόντες, στους οποίους είχαν µεταβιβασθεί από τους γονείς των ανηλίκων.»
Σύμφωνα με το άρ.61, ΚΝ 2238/94 δε προκύπτει να έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης.
 
2)    Το παιδί είναι προστατευόμενο μέλος;
 Σύμφωνα με αρ. 7, ΚΝ2238/94:  « 1.Θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο:
…β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα. γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό…2. Τα πρόσωπα, που αναφέρονται στις περιπτώσεις β' έως η' της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900,00) Ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων  (6.000,00) Ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση. Για την εφαρμογή των διατάξεων του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου στο όριο του εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που αποκτώνται από το δικαιούχο: α) το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά ή από την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με αυτόν μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αίματος, β) τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, που κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του γονέα, …»
 
3)    Αν τελικά το παιδί υποβάλει μόνο του δήλωση τότε το τεκμαρτό εισόδημα που θα φορολογηθεί θα είναι €3000,00 (τεκμήριο διαβίωσης) καθώς είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν €360,00. Αυτό συνεπάγεται ότι ο γονέας δε μπορεί να το δηλώσει προστατευόμενο μέλος και συνεπώς θα πρέπει να δηλωθεί και διαγραφή της σχέσης στο Ε9;

Προσθέστε τη δική σας απάντηση