Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δήλωση ακινήτου σε Ε9 χωρίς οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας

θα παρακαλούσα να μου πείτε αν στο Ε9 πρέπει να δηλωθεί ακίνητο που έχει κληρονομήσει φορολογούμενος (πλήρης κυριότητα εξ αδιαιρέτου ) με δημόσια διαθήκη αλλά δεν έχει αποκτήσει ακόμη οριστικούς τίτλους κυριότητας .

  • 4 Απαντήσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην επανέκδοση εγχειριδίου με απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα των πολιτών, τα οποία έχουν φορολογικό περιεχόμενο. \
   Στην ενότητα που αφορά σε θέματα σχετικά με το έντυπο Ε9 αναγράφεται ότι : " Σε περίπτωση θανάτου  υπόχρεου μέχρι την 31/12/2011, ο οποίος είχε υποβάλλει δήλωση Ε9, υπόχρεοι να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είναι οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31/12/2011 ή οι εκ διαθήκης κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους, εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31/12/2011.

Ο φορολογούμενος έχει κληρονομήσει το ακίνητο πριν από 5 έτη αλλά δεν έχει πάρει ακόμη τους τίτλους κυριότητας . Πρέπει να δηλώσει το ακίνητο στο Ε9 ή πρέπει πρώτα να αποκτήσει τους οριστικούς τίτλους κυριότητας ?

Ίσως δεν έγινε πλήρως κατανοητό από την  απάντησή μου το ότι θα πρέπει να υποβληθεί Ε9 από το φορολογούμενο, εφόσον αυτός είναι εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης κληρονόμος, ανεξάρτητα από το αν έχει αποκτήσει οριστικούς τίτλους κυριότητας.

Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση και εγώ της ίδιας άποψης ήμουν.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση