Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Φορτωτική - άρθρο 16 Κ.Β.Σ.

Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε για την φορτωτική αρθ.16 Κ.Β.Σ. έχει αποστολέα,  παραλήπτη,  αυτ/το, εντολέας.
Αυτό που δεν μπορώ ξεκάθαρα να καταλάβω είναι το εξής: συγκεκριμένο παράδειγμα  μια μεταφορική εταιρεία ΙΜΕ ΕΠΕ αναλαμβάνει μια δουλειά από το λιμάνι (να φορτώνουν από το καράβι) για διαφόρους προορισμούς και μέσα σε 2 ημέρες πρέπει το καράβι να φύγει. τα αυτοκίνητα (μελη) της ΙΜΕ δεν προλαβαίνουν , και θα καλέσουν και άλλα φορτηγά αυτοκίνητα δ.χ. μπορούν στην φορτωτική τους  τα αυτοκίνητα που δεν είναι στην ΙΜΕ να γράψουν εντολέας την ΙΜΕ?  Αν ναι αυτό φέρνει φορολογικές υποχρεώσεις τις ΙΜΕ διαφορετικές? Όλο αυτό γίνεται γιατί η εταιρεία που φέρνει το καράβι θέλει να πληρώσει μέσω τις ΙΜΕ και να μην μπλέξει με πολλούς αυτοκινητιστές.  Είναι επείγον το ερώτημα μου. Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
Forin.gr: Παρακαλώ μη χρησιμοποιείτε ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα.

  • 1 Απάντηση

Στην πράξη παρατηρείται μια ΙΜΕ να έρθει σε συμφωνία με μια οποιαδήποτε επιχείρηση για να μεταφέρει για λογαριασμό της αγαθά και να μην επαρκούν τα αυτοκίνητα που διαθέτει, με αποτέλεσμα να έρχεται σε συμφωνία με αυτοκίνητα τρίτων για την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων.
   Στην περίπτωση αυτή η ΙΜΕ λειτουργεί ως μεταφορικό γραφείο. Από τις φορολογικές διατάξεις αυτό δεν απαγορεύεται. Σύμφωνα όμως με τη γνωμοδότηση 49/2007 (ΠΟΛ 1083/11-6-2007), κάθε εισόδημα που αποκτούν ΙΜΕ ΕΠΕ από τυχόν άλλη εμπορική δραστηριότητα πέραν της υπό του νόμου ρητώς επιτρεπόμενης, εκφεύγει του διέποντος αυτές φορολογικού καθεστώτος και αντιμετωπίζεται ως προερχόμενο από ανεξάρτητη, ως προς την ΙΜΕ εμπορική δραστηριότητα, φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, ως εισόδημα άτυπης αστικής εταιρίας κερδοσκοπικού χαρακτήρα μεταξύ των μελών της ΙΜΕ.
   Τέτοιο εισόδημα, αποτελεί και το προερχόμενο από την εκμετάλλευση μισθωμένων φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ τρίτου προσώπου (επαγγελματία αυτοκινητιστή) από την ΙΜΕ, για το οποίο φορολογείται αυτοτελώς η υποκρυπτόμενη εταιρία των μελών της ΙΜΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ΚΦΕ. (βλέπε θέμα 67 στο βιβλίο του Δημ.Σταματόπουλου " Ανάλυση-ερμηνεία ΚΒΣ).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση