Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογια μεταβιβασης ακινητης περιουσιας

ισχυει απαλλαγη Φ.Μ.Α. οταν το το ακινητο βρισκεται σε βιομηχανικη περιοχη και η μεταβιβαση γινεται με γονικη παροχη?επισης η εμπορικη αξια ειναι μικροτερη της αντικειμενικης ,ποια λαμβανεται υποψη για τη φορολογια?

  • 1 Απάντηση

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιούνται "εξ' επαχθούς αιτίας" (δηλαδή, με αντάλλαγμα). Για τις περιπτώσεις της μεταβίβασης ακινήτων με γονική παροχή οφείλεται φόρος γονικής παροχής, σύμφωνα με τον "Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και Κερδών από Λαχεία (ν. 2961/2001).
Η αξία ακινήτου που αποκτάται αιτία γονικής παροχής ορίζεται σε συνδυασμό των άρθρων 41 και 10 και του ν. 2961/2001. Συγκεκριμένα, εφόσον το ακίνητο που μεταβιβάζεται είναι εντός του αντικειμενικού συστήματος, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 2961/2001, ο φορολογούμενος αναγράφει στην οικεία φορολογική δήλωση την αξία που ορίζεται από τις παραγράφους 1 και 2 της ενότητας Β του άρθρου 10 του ν. 2961/2001 με βάση την οποία βεβαιώνεται ο φόρος που αναλογεί. Η αξία αυτή προκύπτει από τις τιμές εκκίνησης που είναι καθορισμένες κατά ζώνες και κατ' είδος ακινήτου και οι οποίες αυξάνονται ή μειώνονται ποσοστιαία ανάλογα με παράγοντες όπως η παλαιότητα, η θέση στο οικοδομικό τετράγωνο ή στον όροφο της πολυκατοικίας.
Αν ο υπόχρεος σε φόρο θεωρεί την προκαθορισμένη αξία μεγαλύτερη από την αγοραία, έχει το δικαίωμα, μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της δήλωσής του, να ζητήσει με προσφυγή τον προσδιορισμό της αξίας από το αρμόδιο διοικητικό πρωτοδικείο.
Για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά, δείτε αναλυτικά τις διατάξεις του άρθρου 10 αλλά και γενικότερα του δεύτερου τμήματος του Ν. 2961/2001 περί γονικών παροχών, όπως ισχύουν. Τις σχετικές κλίμακες μπορείτε να τις δείτε και σε προηγούμενη ανάρτηση εδώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση