Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δωρεά μη κερδοσκοπικού οργανισμού σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό

καλημέρα
αν κάποιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός δώσει χρηματικό ποσό σε μη κερδοσκοπικό σκοπό με παρόμοιο σκοπό ( πχ εταιρεία σπαστικών σε εταιρεία σπαστικών) θεωρείται δωρεά αυτό ? νομίζω όταν έχουν ίδιο σκοπό δεν θεωρείται δωρεά.
ευχαριστώ
Μαρία

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 43 κεφάλαιο Γ' του Ν. 2961/2001 ("Κώδικας Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και Κερδών από Λαχεία") "απαλλάσσονται από το φόρο: α) Οι κτήσεις (σ.σ.αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής) από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 25."
Η περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 25 αφορούσε "τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, τα οποία υπάρχουν ή  συνιστώνται νόμιμα στην Ελλάδα", ωστόσο καταργήθηκε από 23.4.2010, σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ.8 του Ν.3842/2010.
Ως εκ τούτου, οι δωρεές προς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα φορολογούνται από 23.4.2010 για τις κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς.
Αναφορικά με το ύψος του οφειλόμενου φόρου για κτήση περιουσίας αιτία δωρεάς, σημειώνεται ότι:
Σύμφωνα με το άρθρο 43 κεφάλαιο Β' περ. α' του ν. 2961/2001: "α) Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 25 εφαρμόζονται ανάλογα και στις κτήσεις αιτία δωρεάς. Οι χρηματικές δωρεές προς τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 25 (σ.σ. "τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα τα οποία υπάρχουν ή συνιστώνται νόμιμα στην Ελλάδα" μεταξύ άλλων) υπόκεινται στο φόρο που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 29 μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού χιλίων (1.000) ευρώ κατ` έτος."
Η παρ. 5 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 ορίζει ότι: "Η αιτία θανάτου  κτήση χρηματικών ποσών από τα πρόσωπα που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 25 υπόκειται σε φόρο ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή πέντε δέκατα τοις εκατό (0,5%). Η αιτία θανάτου κτήση των λοιπών περιουσιακών στοιχείων από τα πρόσωπα αυτά υπόκειται σε φόρο ο οποίος  υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή πέντε δέκατα τοις εκατό (0,5%)."

Προσθέστε τη δική σας απάντηση