Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Συντελεστης φπα για κρασι σε λαικη

ειμαι αγροτης παραγωγος κρασιου, και πουλω το κρασι που παραγω στην λαικη. Η διαθεση του γινεται σε πλαστικα μπουκαλια του εναμιση λιτρου και το προιον δεν εχει υποστει καμια βιομηχανικη επεξεργασια. Τι συντελεστη φπα πρεπει να βαζω στις αποδειξεις που κοβω? 13% ως αυτουσιο αγροτικο προιον οπως ο νομος λεει , ή , 23%? Αντιμετωπιζω σοβαρο προβλημα γιατι κανεις δεν ειναι σιγουρος τι ισχυει. Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • 1 Απάντηση

Στο άρθρο 21 § 1 του ν 2859/2000 ορίζεται ότι: " Ο συντελεστής του φόρου προστιθέμενης αξίας ορίζεται σε είκοσι τρία τοις εκατό (23%)  στη φορολογητέα αξία. Κατ' εξαίρεση, για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε δεκατρία τοις εκατό (13%)." 
   Στο άρθρο 68 & στο παράρτημα ΙΙΙ κεφάλαιο Α του ν 2859/2000 περιγράφονται περιοριστικά τα αγαθά που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στο παράρτημα αυτό δε συμπεριλαμβάνονται αγαθά όπως κρασί, οίνος.      
   Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι κατά την πώληση του κρασιού που παράγετε ως αγρότης και το οποίο διαθέτετε στη λαική αγορά, θα εφαρμόσετε τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ είκοσι τρία τοις εκατό (23%).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση