Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Τέλη και Ειδικές Φορολογίες

νέα ερώτηση

Τέλη χαρτοσήμου σε μέλη Δ.Σ.

Στις αποδοχές που λαμβάνουν τα μέλη Δ.Σ. εταιριών, και οι οποίες εκκαθαρίζονται μέσω της μηνιαίας μισθοδοσίας, πρέπει να παρακρατείται χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου;   

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1069/18-2-2002  " οι αποδοχές ή αμοιβές προσώπων που η σχέση που τα συνδέει με τον εργοδότη τους , δεν είναι η της μίσθωσης εργασίας ή δε δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης , δεν εμπίπτουν  στις ανωτέρω διατάξεις ( περίπτ, α και β ). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές:.... Οι αμοιβές που καταβάλλει ανώνυμη εταιρία σε μέλη διοικητικού συμβουλίου , πλην της περίπτωσης που τα πρόσωπα αυτά συνδέονται με την Α.Ε. με σύμβαση εργασίας "
  Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι κριτήριο για την υπαγωγή ή οχι σε τέλη χαρτοσήμου των αμοιβών που καταβάλλονται σε μέλη Δ.Σ ανώνυμης εταιρίας δεν είναι ο τρόπος εκκαθάρισης αυτών αλλά η σχέση που τα συνδέει με τον εργοδότη τους .
  Επομένως αν η σχέση που  συνδέει τα μέλη του Δ.Σ. της  Α.Ε. με τον εργοδότη τους ( ΑΕ ) δεν είναι η της μίσθωσης εργασίας ή δε δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης, τότε για τις αμοιβές αυτές καταβάλλεται χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση