Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Από ποιον, πότε και πού μπορεί να υποβληθεί η αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;

Από ποιον, πότε και πού μπορεί να υποβληθεί η αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;

  • 1 Απάντηση

Η αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων μπορεί να υποβληθεί από τον δικαιούχο (το πρόσωπο που έχει καταβάλλει αυτές) ή τον νόμιμο αντιπρόσωπο του.
Μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριών (3) ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών, ο αιτών-δικαιούχος αυτών, δύναται να υποβάλλει σχετική προς τούτο αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Εάν η διαπίστωση της αχρεώστητης είσπραξης έγινε από την Τελωνειακή Υπηρεσία, καλείται από αυτή ο δικαιούχος να υποβάλλει σ’ αυτήν σχετική αίτηση περί επιστροφής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέσα στην ως άνω προθεσμία.
Εάν πρωτόδικη δικαστική απόφαση αρμόδιου Δοικητικού Δικαστηρίου αναγνωρίζει ή βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη, (καθόσον υπάρχει σ’ αυτήν σχετική αναφορά περί αχρεώστητης καταβολής) ο δικαιούχος πρέπει μέσα σε ένα (1) έτος, από τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης, να υποβάλει σχετική αίτηση περί επιστροφής στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είτε η εν λόγω απόφαση διατάσσει την επιστροφή είτε όχι.
Εάν η εν λόγω δικαστική απόφαση καταστεί τελεσίδικη
• μέσω έκδοσης εφετειακής απόφασης, όπου η τελευταία διατάσσει επιπλέον και την επιστροφή, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός πέντε (5) ετών από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.
Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η προβολή, με το ένδικο βοήθημα της προσφυγής, πέραν του αιτήματος της ακύρωσης της διοικητικής πράξης του τελωνείου -με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη- και το αίτημα περί επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.
Εφόσον δεν υφίσταται τέτοιο αίτημα, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.
• μέσω έκδοσης εφετειακής απόφασης, όπου η τελευταία δεν διατάσσει την επιστροφή αλλά απλά επικυρώνει την πρωτόδικη, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.
• λόγω μη άσκησης εφέσεως (παρέλευση προθεσμίας, μη ικανό ποσό οφειλής για άσκηση εφέσεως) και, ως εκ τούτου, η πρωτόδικη απόφαση καταστεί τελεσίδικη, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός πέντε (5) ετών από την δημοσίευση της πρωτόδικης απόφασης.
Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η προβολή, με το ένδικο βοήθημα της προσφυγής, πέραν του αιτήματος της ακύρωσης της διοικητικής πράξης του τελωνείου -με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη- και το αίτημα περί επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.
Εφόσον δεν υφίσταται τέτοιο αίτημα, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω πρωτόδικης απόφασης.
Εάν εφετειακή δικαστική απόφαση αρμόδιου Δοικητικού Δικαστηρίου αναγνωρίζει ή βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη, (καθόσον υπάρχει σ’ αυτήν σχετική αναφορά περί αχρεώστητης καταβολής), ο δικαιούχος πρέπει μέσα σε πέντε (5) έτη, από τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης, να υποβάλει σχετική αίτηση περί επιστροφής στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είτε η εν λόγω απόφαση διατάσσει την επιστροφή είτε όχι.
Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η προβολή, με το ένδικο μέσο της έφεσης, πέραν του αιτήματος της ακύρωσης της διοικητικής πράξης του τελωνείου -με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη- και το αίτημα περί επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.
Εφόσον δεν υφίσταται τέτοιο αίτημα, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.
Εάν η πρωτόδικη δικαστική απόφαση αρμόδιου Δοικητικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζει ούτε βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη, (καθόσον η ασκηθείσα προσφυγή περιέχει μόνο αίτημα ακυρώσεως της πράξεως όχι δε και επιστροφή καταβληθέντων), αλλά απλώς ακυρώνει τη διοικητική πράξη του τελωνείου με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη (και δια τούτο αποτελεί τον επιγενόμενο λόγο ένεκα του οποίου η καταβολή των σχετικών ποσών έπαυσε να είναι νόμιμη και κατέστη αχρεώστητη) χωρίς να διατάσσει την επιστροφή (ανυπαρξία σχετικού αιτήματος επί της προσφυγής), τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της παραπάνω απόφασης.
Εάν η εν λόγω δικαστική απόφαση καταστεί τελεσίδικη
• μέσω έκδοσης εφετειακής απόφασης και η τελευταία διατάσσει επιπλέον και την επιστροφή, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός πέντε (5) ετών από την δημοσίευση της παραπάνω εφετειακής απόφασης, διότι η δικαστική εντολή περί επιστροφής αποτελεί έμμεση αναγνώριση ή βεβαίωση της αχρεώστητης είσπραξης.
• μέσω έκδοσης εφετειακής απόφασης, όπου η τελευταία δεν διατάσσει την επιστροφή αλλά απλώς επικυρώνει την πρωτόδικη απόφαση, τότε η ανωτέρω αίτηση εξακολουθεί να δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης,
• λόγω μη άσκησης εφέσεως (παρέλευση προθεσμίας, μη ικανό ποσό οφειλής για άσκηση εφέσεως) και, ως εκ τούτου, η πρωτόδικη απόφαση καταστεί τελεσίδικη, τότε η ανωτέρω αίτηση εξακολουθεί να δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της πρωτόδικης απόφασης.
Εάν η εφετειακή δικαστική απόφαση αρμόδιου Δοικητικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζει ούτε βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη, (καθόσον η ασκηθείσα έφεση περιέχει μόνο αίτημα ακυρώσεως της πράξεως όχι δε και επιστροφή καταβληθέντων), αλλά απλώς ακυρώνει τη διοικητική πράξη του τελωνείου με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη (και δια τούτο αποτελεί τον επιγενόμενο λόγο ένεκα του οποίου η καταβολή των σχετικών ποσών έπαυσε να είναι νόμιμη και κατέστη αχρεώστητη), μέσω της ακύρωσης της πρωτόδικης απόφασης (η οποία αρχικά απέρριψε σχετική προσφυγή του ενδιαφερόμενου την ακύρωση της διοικητικής πράξης του τελωνείου), χωρίς όμως να διατάσσει την επιστροφή (ανυπαρξία σχετικού αιτήματος επί της προσφυγής), τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της παραπάνω απόφασης.
(Σημείωση: Τελεσίδικη απόφαση Διοικ. Δικαστηρίου θεωρείται η εφετειακή που εκδίδεται από το Διοικ. Εφετείο, αλλά και η πρωτόδικος-οριστική που εκδίδεται σε πρώτο βαθμό από το Διοικ. Πρωτοδικείο, εφόσον η τελευταία δεν δύναται να εφεσιβληθεί, ή παρέλθουν οι χρονικές προθεσμίες για υποβολή σχετικής έφεσης από το δημόσιο κατά αυτής).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση