Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1057051/382/0015/17.10.2007 Πώληση ηλεκτρονικού υπολογιστή με ενσωματωμένο λογισμικό και προγράμματα /εφαρμογές.

1057051/382/0015/17.10.2007

ΘΕΜΑ: Πώληση ηλεκτρονικού υπολογιστή με ενσωματωμένο λογισμικό και προγράμματα /εφαρμογές.

Με την από 5/6/2007 αίτησή σας μας γνωρίζετε ότι ελληνική εταιρεία, που κατασκευάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αγοράζει από αλλοδαπή εταιρεία του ομίλου …. λογισμικό και προγράμματα / εφαρμογές (software). Η ελληνική εταιρεία εγκαθιστά το λογισμικό και τα προγράμματα σε εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (hardware), προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Η/Υ. Το software μπορεί να περιλαμβάνει το λειτουργικό σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή / και τυποποιημένες εφαρμογές ευρείας χρήσης, που συνήθως διατίθενται στην αγορά ή / και εξειδικευμένες εφαρμογές που εγκαθίστανται μετά από απαίτηση συγκεκριμένου πελάτη. Το νέο τελικό προϊόν, το οποίο περιλαμβάνει το hardware και το εγκατεστημένο software, πωλείται στην ελληνική αγορά ως ενιαίο προϊόν από την ελληνική εταιρεία. Για την πώληση του τελικού προϊόντος εκδίδεται τιμολόγιο, στο οποίο για εμπορικούς λόγους αναγράφεται μια ενιαία τιμή, χωρίς να γίνεται διάκριση της τιμής πώλησης του software. Μετά από τα παραπάνω ρωτάτε αν ο σχετικός χειρισμός της ελληνικής εταιρείας ως προς την τιμολόγηση του ενσωματωμένου software είναι σύμφωνος με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ύστερα από την τροποποίηση που υπέστη από το άρθρο 27 του ν.3522/2006.

Σχετικά με τα προαναφερόμενα σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992), όπως η περίπτωση αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 27 του ν.3522/2006 και η οποία ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 39 του ίδιου νόμου από 22.12.2006 και καταλαμβάνει διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την ημερομηνία αυτή και μετά, ορίζεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα αυτού θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών και η παροχή λογισμικού και η ενημέρωσή του.

2. Από τις πιο πάνω διατάξεις προκύπτει ότι από την έναρξη εφαρμογής τους η παροχή λογισμικού και η ενημέρωσή του θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών. Συνεπώς η πώληση λογισμικού, τυποποιημένου ή μη, ανεξάρτητα αν πωλείται αυτούσιο ή εγκατεστημένο σε Η/Υ μαζί με αυτόν, θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών και εκδίδεται Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ.

Ειδικά στην περίπτωση πώλησης λογισμικού (τυποποιημένου ή μη) που πωλείται εγκατεστημένο σε Η/Υ μαζί με αυτόν, παρέχεται η δυνατότητα, αντί της έκδοσης ιδιαίτερου στοιχείου αξίας για κάθε πράξη (πώληση Η/Υ - πώληση λογισμικού), να εκδίδεται Τ.Π.Υ. στο οποίο θα αναγράφονται διακεκριμένα η αξία της πώλησης του αγαθού (Η/Υ) και η αξία της παροχής της υπηρεσίας (λογισμικού).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!