Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1076678/488/0015/13.12.2007 Εμφάνιση εξόδων μεταφοράς επί της φορτωτικής.

1076678/488/0015/13.12.2007

ΘΕΜΑ: Εμφάνιση εξόδων μεταφοράς επί της φορτωτικής.

Σε απάντηση της από 2.8.2007 αίτησής σας με την οποία ρωτάτε πώς θα εμφανίσει ο πελάτης σας επί της φορτωτικής που εκδίδει, πέραν του κομίστρου, τα διάφορα έξοδα μεταφοράς (εργατικά, σημαία, διόδια) και ειδικότερα εάν τα διόδια χρεώνονται χωριστά (εκτός χρεώσεως Φ.Π.Α), ή αποφορολογημένα μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ.7 περ. ζ΄ του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992), όπως ισχύουν, στη φορτωτική περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το κόμιστρο και οι λοιπές επιβαρύνσεις της μεταφοράς.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 11 του ιδίου ως άνω νομοθετήματος, επί του τιμολογίου στο καθαρό ποσό προστίθενται οι κατά το χρόνο της συναλλαγής συναλλακτικές και ειδικές φορολογικές επιβαρύνσεις και ο Φ.Π.Α. που αναλογεί.

3. Επίσης η Δ/νση Φ.Π.Α. με το 1076681/7169/994/Β0014 έγγραφό της προς την εταιρεία σας, το οποίο κοινοποίησε και στην υπηρεσία μας, μας γνώρισε τα ακόλουθα:

«1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 19 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), στην παροχή υπηρεσιών, ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η αντιπαροχή που έλαβε ή πρόκειται να λάβει αυτός που παρέχει τις υπηρεσίες από το λήπτη ή τρίτο πρόσωπο, προσαυξημένη με οποιαδήποτε παροχή που συνδέεται άμεσα με αυτή.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του ιδίου άρθρου, στη φορολογητέα αξία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα παρεπόμενα έξοδα με τα οποία ο προμηθευτής επιβαρύνει το λήπτη των υπηρεσιών, ακόμη και αν αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης συμφωνίας, και οι κάθε είδους φόροι, τα δικαιώματα, οι εισφορές, τα τέλη υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και τα τέλη χαρτοσήμου, με εξαίρεση το φόρο προστιθέμενης αξίας.

3. Σύμφωνα με την περ. γ’ της παρ. 5 του άρθρου 19, στη φορολογητέα αξία δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που λαμβάνει ο παρέχων την υπηρεσία από τον λήπτη των υπηρεσιών, για κάλυψη δαπανών που πραγματοποιεί στο όνομα και για λογαριασμό του λήπτη των υπηρεσιών εφόσον (α) αυτά έχουν καταχωρηθεί σε προσωρινό λογαριασμό στα λογιστικά του βιβλία, και (β) τα οικεία παραστατικά έχουν εκδοθεί στο όνομα του λήπτη από τα οποία προκύπτει το πραγματικό ποσό των δαπανών και παραδίδονται στον λήπτη των υπηρεσιών που αφορούν.

4. Τα διόδια εισπράττονται έναντι χρήσεως οδικής υποδομής και ως εκ τούτου αποτελούν εν προκειμένω στοιχείο κόστους για την επιχείρηση που εκτελεί εμπορευματικές μεταφορές και η οποία έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει το κόστος αυτό. Η περαιτέρω επίρριψη αυτού του κόστους, αποτελεί μέρος της αντιπαροχής που οφείλεται από τον λήπτη της υπηρεσίας μεταφοράς αγαθών και κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, υπάγεται στο φόρο με τον κανονικό συντελεστή.

5. Στην περίπτωση που από τη συμφωνία των μερών προκύπτει ότι ο λήπτης της υπηρεσίας μεταφοράς αναλαμβάνει να καλύψει και το κόστος των διοδίων, η αξία των διοδίων, χωρίς ΦΠΑ, προσαυξάνει την καθαρή αμοιβή της υπηρεσίας μεταφοράς και στο σύνολο υπολογίζεται Φόρος Προστιθεμένης Αξίας με τον κανονικό συντελεστή (19%)».

Με βάση τις πιο πάνω διατάξεις, με την επιφύλαξη βέβαια των εξαιρέσεων που προβλέπονται από αυτές, και εφόσον από την κατ’ ιδίαν συμφωνία προκύπτει ότι τις επιπλέον χρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων των διοδίων) τις επιβαρύνεται ο εντολέας/πελάτης της μεταφοράς, συνάγεται ότι επί της φορτωτικής θα πρέπει να αναγράφονται, πέραν του κομίστρου, διακεκριμένα και εξειδικευμένα (ΣτΕ 3188/91) όλες οι επιπλέον επιβαρύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της αξίας των διοδίων, χωρίς Φ.Π.Α., και στο σύνολο θα υπολογίζεται ο Φ.Π.Α. με τον κανονικό συντελεστή (19%), όπως προκύπτει από το προαναφερόμενο έγγραφο της Δ/νσης Φ.Π.Α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!