Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1101265/667/0015/13/11/2007 Τόπος διαφύλαξης βιβλίων και στοιχείων επιτηδευματία μετά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου.

1101265/667/0015/13/11/2007

ΘΕΜΑ: Τόπος διαφύλαξης βιβλίων και στοιχείων επιτηδευματία μετά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου.

Απαντώντας στην από 22/10/2007 αίτησή σας σχετικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις του πρώτου και του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992) ορίζεται ότι τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά των εγγραφών τηρούνται στην έδρα του επιτηδευματία, με εξαίρεση τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά των λοιπών εγκαταστάσεων τα οποία τηρούνται σε αυτές. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά κάθε διαχειριστικής περιόδου μπορεί να φυλάσσονται σε διαφορετικό τόπο από αυτόν που ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, επιφυλασσόμενων των διατάξεων της παραγράφου 9 του άρθρου 18α του παρόντος Κώδικα.

2. Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μιας διαχειριστικής περιόδου τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά που αφορούν αυτή τη διαχειριστική περίοδο μπορούν να φυλάσσονται από τον υπόχρεο επιτηδευματία σε διαφορετικό τόπο από εκείνον στον οποίο τηρούνται, ανεξάρτητα αν αυτή η διαχειριστική περίοδος έχει ελεγχθεί ή όχι. Περαιτέρω και επειδή οι διατάξεις αυτές δεν ορίζουν τίποτε ως προς τον τόπο φύλαξης των εν λόγω βιβλίων κ.λπ., συνάγεται ότι ο τόπος φύλαξής τους μπορεί να είναι οπουδήποτε, δηλαδή σε τόπο που βρίσκεται είτε στην Ελλάδα είτε στην αλλοδαπή.

Συνεπώς τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά ημεδαπής Α.Ε. που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έχουν λήξει μέχρι και την 30.6.2006, εφόσον έχει λήξει η προθεσμία υποβολής των οικείων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και αδιάφορα αν έχουν ελεγχθεί ή όχι αυτές οι δηλώσεις, δύνανται να φυλάσσονται στο εξωτερικό και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις της μητρικής της εταιρίας στη Γερμανία.

Αυτονόητο είναι ότι όταν αυτά ζητηθούν από την ελεγκτική αρχή πρέπει να προμισθούν στο χρόνο που θα ορισθεί από την αρχή αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!