Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1104/25-4-1994 Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία για τη διάθεση καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης οχημάτων σε δημοτικές θέσεις.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 370/1994

Α.Υ.Ο 1049940/ΠΟΛ. 1104 /25.4.1994

Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία για τη διάθεση καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης οχημάτων σε δημοτικές θέσεις.

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των υποπεριπτώσεων γδ΄, γε΄ και γη΄ της περίπτωσης γ΄ και της περίπτωσης δ΄ του άρθρου 38 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992 ΦΕΚ 84Α΄).

2. Τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3, 4, 8 και 15 παραγρ. 9 του Ν. 1642/86, όπως ισχύει.

3. Την υπ΄αριθ.1026431/268/0006Α΄/2.3.94 (ΦΕΚ 154/Β΄/7.3.94), κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Οικονομικών.

4. Τις ιδιαιτερότητες των συναλλαγών, που αφορούν την είσπραξη και διαχείριση δημοτικών τελών στάθμευσης, με τη διάθεση στο κοινό ειδικών καρτών σε συγκεκριμένη τιμή, με τις οποίες παρέχεται στους χρήστες το δικαίωμα στάθμευσης σε καθορισμένες από τους Ο.Τ.Α. θέσεις, για συγκεκριμένο χρόνο, καθώς και την ανάγκη παρακολούθησης των διατιθεμένων καρτών στάθμευσης από την ανάδοχο εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου επιχείρηση μέσω τρίτων.

5. Αιτήματα ενδιαφερομένων.

6. Ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

1. Στις περιπτώσεις παράδοσης καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης σε δημοτικές θέσεις (απλή στάθμευση, χωρίς φύλαξη ή προσφορά άλλων υπηρεσιών) από τους Ο.Τ.Α. σε ανάδοχο διαχειρίστρια του συστήματος επιχείρηση, η οποία στη συνέχεια παραδίδει τις κάρτες, για λογαριασμό του Ο.Τ.Α., σε τρίτα πρόσωπα (εκμεταλλευτές περιπτέρων, καταστημάτων ψιλικών, λαχειοπώλες κ.λπ.) για διάθεση στο κοινό (λιανική διάθεση), εκδίδονται από τους Ο.Τ.Α. θεωρημένα δελτία αποστολής, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992).
Η ανάδοχος - διαχειρίστρια του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης επιχείρηση, κατά την παράδοση των καρτών στους τρίτους για περαιτέρω διάθεση στο κοινό, με προμήθεια (έκπτωση επί της ονομαστικής αξίας), εκδίδει:

α) Θεωρημένο φορολογικό στοιχείο με τον τίτλο «ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΔΟΘΕΝΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ». Στην απόδειξη αυτή, εκτός από τα πλήρη στοιχεία του εκδότη και του παραλήπτη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, διεύθυνση, επάγγελμα, Α.Φ.Μ. - ή αριθμό ταυτότητας, μόνο για όσους στερούνται Α.Φ.Μ.), αναγράφεται και η ποσότητα και η αξία των καρτών, καθώς επίσης η συνολική αξία αυτών και το ποσό της χορηγούμενης προμήθειας με μορφή έκπτωσης.

β) Για τη δικαιούμενη προμήθειά της (η διαχειρίστρια επιχείρηση) εκδίδει προς τον Ο.Τ.Α. θεωρημένη εκκαθάριση, κατ΄ αναλογία των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 12 (παραγρ. 7) του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992).

2. Για τις διατιθέμενες από την ανάδοχο διαχειρίστρια επιχείρηση κάρτες απευθείας προς το κοινό, εκδίδονται δελτία αποστολής προς κάθε σημείο (εγκατάστασή τους) λιανικής «πώλησης», κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 11 του Κ.Β.Σ.
Σε ημερήσια θεωρημένη κατάσταση ή βιβλίο, που θα τηρείται για κάθε εγκατάσταση (στη συγκεκριμένη εγκατάσταση) ή για κάθε υπαίθριο εκδοτικό μηχάνημα (στην εγκατάσταση που ανήκει το μηχάνημα, αφού προηγηθεί σχετική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.), θα καταχωρείται αμέσως (με την παράδοση) η ποσότητα των παραδιδομένων καρτών, κατ΄ είδος, στο τέλος δε της ημέρας θα καταχωρείται το πλήθος των ..... κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1β΄ της παρούσας απόφασης.
Στις εκκαθαρίσεις της απόφασης αυτής θα αναγράφονται διακεκριμένα και το συνολικό ποσό των εισπράξεων, κατ΄ είδος (εισπράξεις από κάρτες, από παράνομη στάθμευση κ.λπ.), η δικαιούμενη αμοιβή, ο Φ.Π.Α. επ΄ αυτής και το αποδιδόμενο στον Ο.Τ.Α. ποσό.

3. Οι τελικοί διαθέτες καρτών προς το κοινό δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία κατά την πώληση των καρτών στάθμευσης.
Ομοίως οι ανωτέρω, πλην των αναδόχων - διαχειριστριών επιχειρήσεων, για την προμήθειά τους δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, το σχετικό δε έσοδό τους (από την προμήθεια - έκπτωση) εμφανίζεται, απ΄ όσους έχουν υποχρέωση να τηρούν βιβλία του Κ.Β.Σ. (δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας), στα τηρούμενα βιβλία με βάση τη θεωρημένη απόδειξη που λαμβάνουν κατά το χρόνο παραλαβής των καρτών.

4. Για το ποσό της προμήθειας - έκπτωσης, που εμφανίζεται στις αποδείξεις παραδοθέντων καρτών, οι εκδότες αυτών υποχρεούνται να υποβάλλουν (για τους δικαιούχους προμηθείας) συγκεντρωτικές καταστάσεις στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (Δ.Ο.Υ. εκδότη) ή στο ΚΕΠΥΟ σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992).

5. Η αμοιβή (υπό μορφή προμήθειας), της αναδόχου - διαχειρίστριας επιχείρησης του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης που αναγράφεται στις εκκαθαρίσεις που αυτή εκδίδει, σύμφωνα με τα ανωτέρω, υπόκεινται σε Φ.Π.Α.

6. Τα τρίτα πρόσωπα που αναφέρονται παραπάνω στην παράγραφο 1 (εκμεταλλευτές περιπτέρων, καταστημάτων ψιλικών, λαχειοπώλες, κ.λπ.), τα οποία μεσολαβούν στη διάθεση των καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης στο κοινό, δεν έχουν τις υποχρεώσεις του Ν. 1642/86, για τη δραστηριότητά τους αυτή.
Τα παραπάνω πρόσωπα, (εκμεταλλευτές περιπτέρων κ.λπ.) για τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης στη διάθεση καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης, θεωρείται ότι ασκούν οικονομική δραστηριότητα απαλλασσόμενη από το Φ.Π.Α., για την οποία δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους κατά το μέρος που αναλογεί στην δραστηριότητα αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 23 και 24 του νόμου αυτού.

7. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!