Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Δ15 1019995 ΕΞ 2013 Έκδοση πιστωτικού τιμολογίου λόγω αλλαγής στοιχείων του αντισυμβαλλόμενου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η) ΤΜΗΜΑ Β'

Ταχ. Δ/νση Καρ. Σερβίας 10 Ταχ. Κωδ. 101 84 ΑΘΗΝΑ

Πληροφορίες Σ. Παππά Τηλέφωνο 210 3610065 FΑΧ 2103615052

ΠΡΟΣ: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο X

Αρ. Πρωτ.: Δ15 1019995 ΕΞ 2013
ΘΕΜΑ: Έκδοση πιστωτικού τιμολογίου λόγω αλλαγής στοιχείων του αντισυμβαλλόμενου

Με το από 1.2.2013 έγγραφό σας μάς γνωρίζετε ότι με πρόσφατες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας έχουν ενοποιηθεί μονάδες υγείας (νοσοκομεία) και έχουν δημιουργηθεί ενιαία νομικά πρόσωπα με μία επωνυμία και ένα Α.Φ.Μ. και ότι συνεπεία αυτού του γεγονότος με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας έχει ζητηθεί τυχόν παραστατικά προμηθευτών που έχουν εκδοθεί μετά τη δημοσίευση των οργανισμών των νέων φορέων (31.12.1012) να ακυρωθούν και να αντικατασταθούν με νέα επ' ονόματι του νέου φορέα. Περαιτέρω μάς γνωρίζετε ότι προμηθευτές πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) θέρμανσης αρνούνται να αντικαταστήσουν τα εκδοθέντα παραστατικά επικαλούμενοι το γεγονός ότι καταχωρούν τα στοιχεία αυτά στο πρόγραμμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ και κατά τα συνέπεια κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο «από πλευράς εφορίας». Επί του θέματος αυτού και κατά το λόγο της αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών -Κ.Φ.Α.Σ. (υποπαράγραφος Ε1 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012) τα φορολογικά στοιχεία εκδίδονται σε κάθε περίπτωση επ’ ονόματι των προσώπων που πράγματι συμβάλλονται.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 13 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ., που ταυτίζονται με αυτές της παρ. 13 του άρθρου 12 του προϊσχύσαντος Κ.Β.Σ., οι οποίες ερμηνεύτηκαν με την εγκύκλιο 3/1992 του Κ.Β.Σ. (παρ. 12.11.2.), το πιστωτικό τιμολόγιο εκδίδεται στις εξής περιπτώσεις: α) για την παροχή έκπτωσης, όταν δεν αναγράφεται αυτή στο αρχικό τιμολόγιο, β) για διαφορές που επηρεάζουν την αξία του αρχικού τιμολογίου και γ) για τις επιστροφές πωληθέντων αγαθών. Περαιτέρω, με την παράγραφο 23.2.5. της ιδίας ως άνω ερμηνευτικής εγκυκλίου διευκρινίστηκε ότι, αν η λανθασμένη έκδοση του στοιχείου διαπιστωθεί μετά τη χρησιμοποίησή του, η διόρθωση των λανθασμένων εγγραφών γίνεται πλέον με την έκδοση πιστωτικού τιμολογίου. Τα ανωτέρω ισχύουν και κατά την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ.

3. Με βάση τα προαναφερόμενα, για την διόρθωση των στοιχείων του αντισυμβαλλομένου (επωνυμία και Α.Φ.Μ.) επί εκδοθέντος δελτίου αποστολής- τιμολογίου πώλησης μπορεί να εκδοθεί αρχικά πιστωτικό τιμολόγιο με τρέχουσα ημερομηνία με την αναγραφή του α/α του στοιχείου που αφορά, και αναφορά, εκτός των άλλων, και του λόγου για τον οποίο εκδίδεται, και στη συνέχεια δελτίο αποστολής- τιμολόγιο με αναγραφή των ορθών δεδομένων (σχετ. έγγραφό μας 1049443/384/0015/5.10.2006).

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η κάθε περίπτωση, ως εξαρτώμενη απόλυτα από πραγματικά περιστατικά και δεδομένα, κρίνεται τελικά από τα αρμόδια φοροελεγκτικά όργανα.

4. Το παρόν με συνημμένη την αίτηση του ενδιαφερόμενου ν.π.δ.δ. διαβιβάζεται στην 33η Δ/νση Τελωνείων και στη Γ.Γ.Π.Σ. για τις τυχόν δικές τους ενέργειες όσον αφορά την αναφορά των εν λόγω προμηθευτών πετρελαίου στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με το σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας Κων/νος Αγκιναρασταχάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!