Τα οικονομικά μηνύματα της επίσκεψης του Ολαντ στην Αθήνα
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ «ΜΗΝΥΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Φ.ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ -ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Δεν ήρθα να πουλήσω εξοπλιστικά αλλά ήρθα για να ενισχύσω τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Επαφές με Σαμαρά, Παπούλια, Βενιζέλο. Το μήνυμα στους επιχειρηματίες
-Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κορυφαίους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.
«Με τη Γαλλία μας συνδέουν στενοί δεσμοί. Βρεθήκαμε πολλές φορές να πολεμάμε πολλές φορές ολοκληρωτισμούς. Η σταθεροποίηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως και η ένταξη της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη βρήκε συμπαραστάτη τη Γαλλία. Για το κοινωνικό και το αναπτυξιακό πρόσωπο της Ευρώπης συζητήσαμε με τον γάλλο πρόεδρο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
«Ο κ. Ολάντ εξέφρασε τον σεβασμό του για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, στήριξε μια γραμμή λιγότερο σκληρής λιτότητας. Κοιτάζουμε την δημιουργία νέων πρωτοβουλιών μεταξύ Ελλάδας- Γαλλίας για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Επίσης, συζητήσαμε ενδελεχώς την άμεση ανάμιξη της Γαλλίας στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και σε πλήθος επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.
«Η Γαλλία σήμερα δίνει μαζί μας τον αγώνα για περισσότερη αλληλεγγύη και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ενημέρωσα τον φίλο Γάλλο πρόεδρο για την πρόοδο της Ελλάδας. Υπογράμμισα και το βαρύ τίμημα της ύφεσης και της ανεργίας. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε τη στήριξη του για να θωρακίσουμε την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, και πρόσθεσε πως, «η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για τον τουρισμό με τη Γαλλία, ενώ το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών Και Δανείων θα συμμετέχει στο Αναπτυξιακό Ταμείο επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας. Στο γεύμα θα συζητήσουμε για τα κοινά συμφέροντα μας πάνω σε διεθνή ζητήματα. Θα συζητήσουμε για τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, τα οποία σε λίγο θα αποδειχθούν ότι είναι σημαντικά», είπε καταλήγοντας.
«Είμαι εδώ ως ηγέτης μίας χώρας που θέλησε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνης. Ήρθα για να βοηθήσω στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος από την πλευρά του.
Σημαντική ήταν η δήλωση του Γάλλου προέδρου για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο. «Τα κοιτάσματα πρέπει πρώτα να βρεθούν και στη συνέχεια να τύχουν εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές δίκαιο. Αν η Γαλλία μπορέσει να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, θα το πράξει» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είναι δικαίωμά μας να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ, δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και θα το πράξουμε όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Μαζί με την Κύπρο θα παίξουμε σημαντικό ρόλο στην προμήθεια υδρογονανθράκων στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι σε 15 ημέρες θα μεταβεί στην Τουρκία, συνοδευόμενος από πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ακόμη πως ήρθε στην Ελλάδα για να κινητοποιήσει τις γαλλικές επιχειρήσεις. Τόνισε πως πρέπει «να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε ευκαιρία να πετύχει». Επίσης, αναφέρθηκε σε συμφωνία για τον τουρισμό καθώς και σε άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη στους τομείς της υγείας, της φορολογίας και του κτηματολογίου.
Η ομιλία Ολάντ στους επιχειρηματίες
«Να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα που κομίζω», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του σε Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες στην Αθήνα. Πρέπει να κινήσει μια νέα φάση και η λέξη κλειδί είναι η ανάπτυξη, τόνισε. Έχω έρθει σαν φίλος και με συνείδηση ότι έρχομαι σε μια χώρα με την οποία μας συνδέει μακρά φιλία, μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού και προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία των δυο χωρών, είπε ξεκινώντας την ομιλία του προς τους επιχειρηματίες στο Χίλτον, ο Γάλλος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι το Παρίσι, από την αρχή στήριξε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, κάτι που χαρακτήρισε «επιλογή καρδιάς και λογικής» μια νίκη για την ευρωζώνη.
«Ο ελληνικός λαός εδώ και αρκετά χρόνια υφίσταται τις επώδυνες συνέπειες των επιλογών του, οι οποίες ωστόσο ήταν αναγκαίες. Έξι χρόνια ύφεσης, αποδιοργάνωση της οικονομίας, επώδυνες διαρθρωτικές ενέργειες.
Κερδίσαμε τις πρώτες μάχες. Η ευρωζώνη βγήκε από την κρίση» ανέφερε ο Ολάντ, χαιρετίζοντας παράλληλα και την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που συνέδραμε στο να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις την σωστή στιγμή.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων, υπογραμμίζοντας ότι τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα φάση, όπου η λέξη κλειδί θα είναι η ανάπτυξη.
Συζήτησαν επίσης, για τις ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε μία σειρά από τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η άμυνα, η διαχείριση υδάτινων πόρων και η υγεία, ενώ εξετάστηκε η συμμετοχή γαλλικών εταιρειών στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Δηλώσεις Κ. Παπούλια - Φρ. Ολάντ
Τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του κ. Ολάντ είναι μια ανάσα στην ελληνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και αντιμετώπιση της ανεργίας.
Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι υποδεχόμαστε τον κ. Ολάντ σαν έναν αληθινό φίλο του ελληνικού λαού, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
«Είπατε κάτι που είναι πραγματικότητα: ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει πλέον άλλα βάρη. Έχει δώσει πάρα πολλά μέχρι σήμερα και σας διαβεβαιώνω, κύριε Πρόεδρε, ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του. Είμαστε μπροστά από μια κοινωνική έκρηξη, αν συνεχίσουμε να πιέζουμε αυτόν τον λαό να δώσει περισσότερα», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι έχει έρθει σαν φίλος της Ελλάδας και ότι δεν ζητεί επιπλέον προσπάθειες από τον ελληνικό λαό. Όπως είπε, οι Έλληνες έχουν φτάσει πραγματικά στα όριά τους υποστήριξε ωστόσο ότι όλες αυτές οι θυσίες δεν έγιναν άδικα. Όλες αυτές οι θυσίες, εξήγησε, έδειξαν ότι η Ελλάδα μπορεί και τηρεί τις δεσμεύσεις της, κάτι που επέτρεψε στην Ευρώπη και στη Γαλλία να τη στηρίξουν με αλληλεγγύη. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως ήταν πολύ καλύτερο το ότι έμεινε τελικά η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, γιατί η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφική. «Αν είχε βγει η Ελλάδα θα υπήρχαν καταστροφικές συνέπειες και για άλλες χώρες που θα είχαν επίσης αναγκαστεί να βγουν», συμπλήρωσε.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!