Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Δ17Ε 5004905 ΕΞ 2013 Οδηγίες για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών με εμπορεύματα υποκείμενα σε ΕΦΚ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
Δ/ΝΣΗ 17Η-ΤΜΗΜΑ Ε'ΦΠΑ ΕΙΣ- ΕΞΑΓ.
Ταχ.Δ/νση:Καρ.Σερβίας 10
Ταχ.Κωδ.:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Διον. Ζορμπάνος
Τηλέφωνο:210 69.87.479
Fax:210.69.87.489
E-mail:vat-customs@2001.syzefxis.gov.gr

Αθήνα,8 Φεβρουάριου 2013

ΑΔΑ:ΒΕΥΣΗ-9ΤΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΣ:ΩΣ ΠΔ

Αριθ.Πρωτ:Δ17Ε 5004905 ΕΞ 2013

ΘΕΜΑ : Οδηγίες για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών με εμπορεύματα υποκείμενα σε ΕΦΚ


Κατόπιν γραπτών και προφορικών ερωτημάτων αναφορικά με συναλλαγές που αφορούν υποκείμενα σε ΕΦΚ προϊόντα που έχουν τεθεί σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης μεταξύ εταιρειών που πληρούν όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις προκειμένου να κατέχουν και να διακινούν προϊόντα ΕΦΚ (άδεια εμπορίας, άδεια εγκεκριμένου αποθηκευτή, φορολογική αποθήκη κλπ) και στη συνέχεια μεταπωλούνται σε δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο (αεροπορική εταιρεία, πλοιοκτήτη κλπ) , σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:.

1. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ.1 περ. γ του ν.2859/00 απαλλάσσονται από ΦΠΑ η παράδοση και εισαγωγή καυσίμων, λιπαντικών, τροφοεφοδίων και λοιπών αγαθών που προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών που απαλλάσσονται από ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις των περ α,β της ίδιας παραγράφου.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 3 της αριθ. Τ. 1940/03 ΑΥΟ για τον εφοδιασμό πλοίων ή αεροσκαφών κατατίθεται στο τελωνείο εφοδιασμού από τον εφοδιαστή το προβλεπόμενο παραστατικό (Διασάφηση ή Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά περίπτωση), στο οποίο επισυνάπτονται και τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από τον εφοδιαστή προς το δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο.

3. Σύμφωνα με την αριθ. Π.1591/1546/4-3-87 ΑΥΟ απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι παραδόσεις αγαθών που πραγματοποιούνται απευθείας σε δικαιούχα απαλλαγής πλοία, εφόσον εκδίδεται τιμολόγιο πώλησης (χωρίς ΦΠΑ) προς αυτά και κατατίθεται το προβλεπόμενο τελωνειακό παραστατικό από το οποίο αποδεικνύεται η παράδοση αυτή.

4. Σύμφωνα με το κεφ. 6 της αριθ. Δ19Α 5012006/12-3-2012 ΔΥΟ, οι διατυπώσεις εξαγωγής εφαρμόζονται στις περιπτώσεις εφοδιασμών κατά τις οποίες παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Επιπλέον, με τις διατάξεις της εν λόγω ΔΥΟ ορίζεται ότι, η εκτύπωση του μηνύματος ΙΕ 599 καθώς και του κατατιθέμενου ηλεκτρονικά παραστατικού θεωρημένα από την αρμόδια τελωνειακή αρχή θα τηρούνται από τον εφοδιαστή προκειμένου να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογητικά για την απαλλαγή από ΦΠΑ της παράδοσης αγαθών ως εφοδίων πλοίων και αεροσκαφών από τον πωλητή εφοδιαστή.

5. Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 2859/00, απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι παραδόσεις και ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, καθώς και οι παροχές υπηρεσιών οι οποίες πραγματοποιούνται στους χώρους που απαριθμούνται στην περίπτωση β'του ίδιου άρθρου (μεταξύ των οποίων το καθεστώς φορολογικής αποθήκης του ν.2960/01), με διατήρηση μιας από τις καταστάσεις που αναφέρονται στην εν λόγω περίπτωση.

6. Από τα ανωτέρω προκύπτουν τα ακόλουθα:

Α. Από τον ΦΠΑ απαλλάσσονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν.2859/00, οι παραδόσεις (πωλήσεις) αγαθών που γίνονται απευθείας σε δικαιούχα πρόσωπα, εφόσον εκδίδεται τιμολόγιο πώλησης προς τα πρόσωπα αυτά (αεροπορική εταιρεία, πλοιοκτήτης, διαχειριστής, κλπ) και κατατίθεται από τον ίδιο πωλητή -εφοδιαστή (θέση 2 ΕΔΕ) το προβλεπόμενο παραστατικό από το οποίο προκύπτει η παράδοση αυτή (θεωρημένο ηλεκτρονικό μήνυμα ΙΕ599 κλπ).

Β. Η παράδοση των υποκείμενων σε ΕΦΚ προϊόντων που πραγματοποιείται εντός φορολογικής αποθήκης απαλλάσσεται από ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.2859/00, εφόσον οι συναλλασσόμενοι είναι πρόσωπα που δύνανται να διαθέτουν και να διακινούν υποκείμενα σε ΕΦΚ προϊόντα υπό την ιδιότητα του εγκεκριμένου αποθηκευτή και τα προϊόντα παραμένουν στην ίδια κατάσταση, δηλαδή εντός του ιδίου ανασταλτικού καθεστώτος της φορολογικής αποθήκης. Στη συνέχεια, η παράδοση των εν λόγω προϊόντων από τον εφοδιαστή -πωλητή στο δικαιούχο πρόσωπο πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση Α.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ α.α.

ΜΑΡΙΑ ΛΥΡΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!