Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Α.Τ.Δ. Α 1048705 ΕΞ 2024 Μητρώο Συμβούλων Ακεραιότητας του ν.4795/2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ Α΄- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 10184 Αθήνα
Τηλέφωνο : 210 - 3375635
E-mail : atd@aade.gr

Αθήνα, 24/04/2024

Αριθ. Πρωτ.: Α.Τ.Δ. Α 1048705 ΕΞ 2024

ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

ΘEMA: Μητρώο Συμβούλων Ακεραιότητας του ν.4795/2021 (Α'62) – Διαδικασία ελέγχου αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο

ΣΧΕΤ.: 1) Η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/253/οικ.7981/22-4-2024 (ΑΔΑ: 6ΞΓΧ46ΜΤΛ6-ΘΤΠ) εγκύκλιος

2) Η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/247/οικ.622/10-1-2024 (ΑΔΑ: 63Ζ446ΜΤΛ6-Τ4Ν) εγκύκλιος

Σε συνέχεια της αριθ. 1 σχετικής εγκυκλίου και ειδικότερα όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού, διευκρινίζονται περαιτέρω τα εξής: Σύμφωνα και με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 5 της αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/989/οικ.6510/11-4-2023 (Β' 2474, ΑΔΑ: 94ΠΜ46ΜΤΛ6-ΡΜΕ) κοινής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών και της Αναπληρώτριας Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με θέμα «Ρυθμίσεις ειδικότερων θεμάτων λειτουργίας και διαχείρισης Μητρώου Συμβούλων Ακεραιότητας», «… Ο «Διευθυντής Διεύθυνσης Προσωπικού» βεβαιώνει την ύπαρξη προϋποθέσεων και τη μη συνδρομή κωλυμάτων για την εγγραφή στο Μητρώο, που πρέπει να συντρέχουν κατά τον χρόνο ελέγχου της αίτησης, με παράθεση πλήρους αιτιολογίας…».

Από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, έχει διαπιστωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού δεν αιτιολογούν ως οφείλουν με παράθεση πλήρους αιτιολογίας την ύπαρξη των προϋποθέσεων, καθώς και τη μη συνδρομή κωλυμάτων, με αποτέλεσμα κατά τον έλεγχο της αίτησης από τον Κεντρικό Διαχειριστή να είναι αδύνατη η τελική κρίση για το νόμιμο ή μη της έγκρισης ή απόρριψης της αίτησης του υπαλλήλου.

Ως εκ τούτου καλούνται οι υπηρεσίες προσωπικού να παραθέτουν πλήρη αιτιολογία αναφέροντας και τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν τους λόγους έγκρισης ή απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερομένου για κάθε μία εκ των προϋποθέσεων που προβλέπεται στην σχετική νομοθεσία (παρ. 2 του άρθρου 26 του ν.4795/2021, Α' 62 και αρ. 2 της σχετικής προαναφερόμενης απόφασης).

Ενδεικτικά παρατίθεται η κάτωθι αιτιολογία:

Βεβαιώνεται ότι ο αιτών/ η αιτούσα είναι μόνιμος πολιτικός διοικητικός υπάλληλος, κατηγορίας ΠΕ και ανήκει οργανικά στον φορέα (ΦΕΚ διορισμού ……. ή και ΦΕΚ μετάταξης). Ο/Η υπάλληλος έχει τον Α ' βαθμό από …….(ημερομηνία προαγωγής) και διαθέτει τριετή κατ’ ελάχιστο πραγματική δημόσια υπηρεσία, όπως προκύπτει …… (παρατίθενται τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν τον συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας). Από το αρχείο της Υπηρεσίας και από τα στοιχεία που τηρούνται στο προσωπικό μητρώο του/ της υπαλλήλου βεβαιώνεται ότι δεν συντρέχουν τα προβλεπόμενα κωλύματα.

Σε περίπτωση δε απόρριψης της αίτησης εγγραφής θα πρέπει αντίστοιχα να παρατίθεται αναλυτικά ο λόγος της απόρριψης και συγκεκριμένη αναφορά στις προϋποθέσεις που δεν πληρούνται ή στα κωλύματα που συντρέχουν επίσης αναφέροντας τα στοιχεία εκείνα που τεκμηριώνουν την απόρριψη της αίτησης του υποψηφίου.

  • Οι υπάλληλοι, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο και σε κάθε περίπτωση είναι κάτοχοι του Πιστοποιητικού Επάρκειας Συμβούλου Ακεραιότητας του άρθρου 27 του ν. 4795/2021, καλούνται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), στη διαδρομή Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα - Σύμβουλοι Ακεραιότητας/ Μητρώο, έχει αναρτηθεί το εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής για το Μητρώο Συμβούλων Ακεραιότητας.

Οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους και σε όλους τους φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτούς, εφόσον ανήκουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών ρυθμίσεων.

Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί στη διαδρομή Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα - Σύμβουλοι Ακεραιότητας/Μητρώο (https://www.ypes.gr/anthropino-dynamiko-dimosioy-tomea/category-symvouloi-akeraiotitas-mitroo).

Της παρούσης να λάβουν γνώση όλοι οι υπάλληλοι με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IΩΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!