Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Μιχαηλίδου Την Παρασκευή 22.3 η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2024

Δελτίο Τύπου

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Αύριο (22.3) η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό»

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Συνδέσεις» με την Χριστίνα Βίδου και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο

Για τον κατώτατο μισθό

«Αύριο καταθέτουμε την εισήγησή μας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό. Η εισήγησή μας είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ. Την περασμένη Παρασκευή λάβαμε την τελική εισήγηση από το ΚΕΠΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 4% με 5%. Είχαμε επίσης εισηγήσεις από μικρότερους εργοδότες οι οποίες ήταν ακριβώς στο 3,5% αλλά και εισηγήσεις που φτάνανε μέχρι το 12%, 13%.  Την  επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε ο νέος κατώτατος μισθός, να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου. Κύριο μέλημά μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού ειδικά τώρα εν όψει καλοκαιριού και θερινής και τουριστικής περιόδου που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Από την άλλη, να μπορεί η οικονομία μας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς. Να θυμίσω επίσης ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και τα 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, αλλά και στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ».

Για Πλατφόρμα Εργαζόμενων Συνταξιούχων 

«Ανέλπιστη επιτυχία η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Μέσα σε τρεις εβδομάδες έχουμε φτάσει στους 45.000 εργαζόμενους συνταξιούχους που έχουν κάνει αίτηση. Από μόνο του το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα του μέτρου. Πρόκειται για έναν αριθμό που υπερβαίνει το σύνολο των συνταξιούχων που είχαν δηλώσει πως εργάζονται πριν τη λειτουργία της πλατφόρμας και που ξεπερνά τις αρχικές μας προβλέψεις.

Ένα χρόνο πριν, δηλαδή, ξέραμε ότι εργάζονται στη χώρα 36.000 συνταξιούχοι. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μια ουσιώδη βελτίωση στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων καθώς πλέον λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70% που λάμβαναν έως τώρα. Με τη νέα αυτή μεταρρύθμιση, που κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας: Προστατεύουμε τους συνταξιούχους και αυξάνουμε το εισόδημά τους».

Για ελέγχους ΣΕΠΕ

Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, 3500 εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα τους από 250 επιχειρήσεις ακριβώς επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο. Η Ψηφιακή Κάρτα εργασίας εφαρμόζεται, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από μια κεντροδεξιά Κυβέρνηση που είναι δίπλα στους εργαζομένους.
Όλοι οι εργαζόμενοι, και τονίζω όλοι, θα πληρώνονται τις ώρες που δουλεύουν. Χωρίς καμία εξαίρεση. Στις μισθολογικές συνθήκες είμαστε κάθετοι και δεν είμαστε κάθετοι στη ρητορική, είμαστε κάθετοι στην πράξη. Γι’ αυτό λοιπόν εντατικοποιούμε τους ελέγχους και εφαρμόζουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Όσον αφορά στους ελέγχους, φέτος, έχουμε αυξήσει κατά 20% τους ελέγχους σε σχέση με πέρσι. Πως γίνονται οι έλεγχοι; Οι έλεγχοι γίνονται στοχευόμενοι. Που γίνονται; Εκεί που απασχολούνται πιο πολύ πολίτες τρίτης εθνικότητας, εκεί που απασχολούνται νομίμως θεωρητικά ανήλικοι, στην εποχική εργασία και στις οικοδομές. Στοχευόμενα, ιδιαίτερα σε αυτούς τους τέσσερις κλάδους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!