Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας Συνέντευξη Τσακλόγλου για το νέο ΤΕΚΑ

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2024

Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου στα Παραπολιτικά FM 90.1

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στα Παραπολιτικά FM 90.1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη για το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Τι αλλάζει με το ΤΕΚΑ

Υπάρχουν δυο ειδών ασφαλιστικά συστήματα. Τα πρώτα είναι τα λεγόμενα διανεμητικά, στο οποίο ανήκει και το δικό μας σύστημα, όπου οι τωρινοί εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές και με τις εισφορές αυτές πληρώνονται οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Ο δεύτερος τύπος ασφαλιστικών συστημάτων είναι τα λεγόμενα κεφαλαιοποιητικά. Σε αυτά ο ασφαλισμένος καταβάλει τις εισφορές του, αυτές επενδύονται και όταν φτάνει στην ηλικία της συνταξιοδότησης παίρνει μια σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει καταβάλλει και τι απόδοση είχαν οι επενδύσεις του. 

Τα διανεμητικά συστήματα δουλεύουν καλά, όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους.  Όταν οι κοινωνίες γνωρίζουν δημογραφική γήρανση, αρχίζουν τα προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι χώρες οι οποίες είδαν ότι έρχεται δημογραφικό τσουνάμι δημιούργησαν δίπλα στο διανεμητικό σύστημα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, που να δίνουν συμπληρωματική σύνταξη καθότι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα δεν υπόκεινται στο δημογραφικό. 

Πώς γίνονται οι επενδύσεις στο ΤΕΚΑ

Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης των ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ, 3% από τον εργοδότη και 3% από τον ασφαλισμένο, και αυτές κατευθύνονται στο ΤΕΚΑ αντί του ΕΦΚΑ. Το ΤΕΚΑ επενδύει αυτά τα χρήματα, με συγκεκριμένους κανόνες. Ο εργαζόμενος θα μπορεί είτε να διαλέγει είτε όλες του οι εισφορές του να τοποθετηθούν σε ένα από τα τρία funds του ΤΕΚΑ - ένα πιο χαμηλού ρίσκου, ένα ισορροπημένο, ένα με μεγαλύτερο ρίσκο - είτε να τοποθετεί συγκεκριμένα ποσοστά στο κάθε ένα από αυτά, π.χ. 30% στο υψηλού ρίσκου και 70% στο ισορροπημένο. 

Και τα τρία αυτά funds, θα έχουν το λεγόμενο προφίλ κύκλου ζωής, δηλαδή όσο κάποιος είναι νεότερος οι εισφορές του θα επενδύονται σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά και μεγαλύτερες αποδόσεις. Όσο πλησιάζει κάποιος προς τη σύνταξη θα γίνεται μια ανατοποθέτηση για παράδειγμα σε ομόλογα χαμηλού ρίσκου.

Τι μπορούν να περιμένουν οι νέοι για την αυριανή τους σύνταξηq

Οι νέοι που ασφαλίζονται στο ΤΕΚΑ θα λάβουν τρεις συντάξεις. Την εθνική σύνταξη, την οποία πληρώνει ο προϋπολογισμός και έχει δημοσιονομικό ρίσκο. Την ανταποδοτική σύνταξη, η κύρια δηλαδή σύνταξη που βασίζεται στις εισφορές των τότε εργαζομένων και έχει δημογραφικό ρίσκο. Και την κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη που έχει το ρίσκο των αγορών. 

Στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα γενικά οι αποδόσεις έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από ότι έχουν τα διανεμητικά συστήματα, όμως είναι πολύ ψηλότερες από αυτές που έχουν τα διανεμητικά συστήματα και ειδικά τα διανεμητικά συστήματα γηρασμένων κοινωνιών όπως είναι η ελληνική.

Οπότε αυτός είναι ένας λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι νέοι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη από το ΤΕΚΑ από αυτή που θα ελάμβαναν με τους υφιστάμενους κανόνες του επικουρικού του ΕΦΚΑ.

Ποιοι μπορούν να εγγραφούν στο ΤΕΚΑ και γιατί να επιλέξουν το Ταμείο;

Εκτός από αυτούς που ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΤΕΚΑ, στο ταμείο μπορούν να ασφαλιστούν επίσης εργαζόμενοι που δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης όπως οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που ήταν έως 35 ετών όταν ψηφίστηκε ο νόμος του ΤΕΚΑ. 

Υπάρχουν δυο σημαντικοί λόγοι για να εγγραφεί κάποιος στο ΤΕΚΑ. Αρχικά το ΤΕΚΑ δίνει μία εγγύηση ακριβώς επειδή είναι κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης, πως ο,τι και αν συμβεί η σύνταξη την οποία θα λάβει ο ασφαλισμένος θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις εισφορές που έχει καταβάλλει σε πραγματικούς όρους, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό. Επίσης επειδή είναι πάρα πολύ μεγάλο ταμείο, έχει πάρα πολύ μεγάλες οικονομίες κλίμακας τις οποίες εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να τις έχει κάποιο ταμείο το οποίο θα είναι αισθητά μικρότερο.

Ακούστε  το ηχητικό απόσπασμα στο παρακάτω link
https://www.youtube.com/watch?v=rv5gLdSCOm8

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!