Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας Συνέντευξη Τσακλόγλου για την απασχόληση συνταξιούχων και το επίδομα μητρότητας

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αθήνα, 22 Μαΐου 2024

Δελτίο Τύπου

Π. Τσακλόγλου για εργαζόμενους συνταξιούχους: Το ετήσιο μέγιστο της παρακράτησης συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου καλεσμένος στο Talk Radio 98.9 με τον Χάρη Ντιγριντάκη.

Για την αυτονομία του ΤΕΚΑ

Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου η αυτονομία του ΤΕΚΑ ήταν κάτι που περιγραφόταν και στον ιδρυτικό του νόμο. Όπως ανέφερε, το default χαρτοφυλάκιο του Ταμείου θα είναι διαθέσιμο μέσα στην τρέχουσα χρονιά ενώ, μέσα στην επόμενη διετία θα είναι διαθέσιμα τόσο το πιο συντηρητικό όσο και το πιο επιθετικό χαρτοφυλάκιο, στα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κατανέμουν τις εισφορές τους όπως επιθυμούν οι ίδιοι. 

«Το ΤΕΚΑ αφορά τους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νόμου το 2021 ενώ, αυτή τη στιγμή τρέχει μια διαδικασία δημοσιότητας, και μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο και όσοι ήταν έως 35 χρονών όταν ψηφίστηκε ο νόμος, είτε είχαν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, είτε δεν είχαν τέτοια υποχρέωση». 

Για την πορεία του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με τον κ Τσακλόγλου υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία ραγδαίου μετασχηματισμού του ΕΦΚΑ προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης.  Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά και το ίδιο συμβαίνει και με τις επικουρικές.  Ταυτόχρονα, ο μέσος χρόνος απονομής συντάξεων από 18 μήνες που ήταν το 2019 έχει μειωθεί στους δύο μήνες.

«Το μεγάλο πρόβλημα όταν ανέλαβα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το καλοκαίρι του 2000, ήταν το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Είχαμε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις – οι περισσότερες κύριες.  Ο μέσος χρόνος απονομής εκείνη την περίοδο άγγιζε τους 18 μήνες ενώ σήμερα αυτός ο αριθμός έχει πέσει σε μόλις 2 μήνες. Υπάρχει ακόμα ένα μικρό απόθεμα ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων, αλλά και αυτές είναι αφενός μεν πολύ λιγότερες από ότι ήταν παλαιότερα και είναι και πολύ μικρότερος και ο χρόνος απονομής τους. Η προσπάθεια του ΕΦΚΑ έχει μετατοπιστεί στο να εισάγει αυτοματοποιήσεις και στις επικουρικές συντάξεις και στο πλαίσιο αυτό ψηφίσαμε πρόσφατα και ένα νόμο ο οποίος ουσιαστικά εξισώνει τις προϋποθέσεις απονομής επικουρικής σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (στην 15ετια) γεγονός που επιτάχυνε πολύ αυτή τη διαδικασία.

Τα μεγάλα projects που τρέχει αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚΑ, είναι δυο και συγκεκριμένα η δημιουργία ενός πραγματικά ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων του.  Η ολοκλήρωσή τους θα διευκολύνει τόσο τον ίδιο τον ΕΦΚΑ όσο και τους πολίτες».

Για το επίδομα μητρότητας

Ο στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι διττός, αφενός, η συμφιλίωση του εργασιακού και του οικογενειακού βίου και αφετέρου η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ομάδων όπως για παράδειγμα οι γυναίκες, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι και τα άτομα με αναπηρία των οποίων το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ 

«Στην προηγούμενη θητεία μας αυξήσαμε τη διάρκεια του επιδόματος μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από τους 6 στους 9 μήνες και πλέον δώσαμε επίδομα μητρότητας επίσης για 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (830 ευρώ) σε αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες ώστε να έχουν οικονομική υποστήριξη από την κοινωνική ασφάλιση στην ιδιαίτερα ευχάριστη αλλά και δύσκολη περίοδο της τεκνοποίησης».

Για τις συντάξεις με οφειλές έως 30.000 ευρώ

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στη δυνατότητα πλέον να λαμβάνουν σύνταξη μη μισθωτοί που έχουν οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ αρκεί να καλύπτονται κάποιες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα να υπάρχουν 20 έτη καταβεβλημένων εισφορών και τραπεζικές καταθέσεις κάτω από 12.000.

«Πριν την ψήφιση του νόμου αν κάποιος αυτοαπασχολούμενος είχε ένα χρέος προς τον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ ή αν ήταν αγρότης έως 6000 ευρώ, ο ΕΦΚΑ έδινε κανονικά σύνταξη και παρακρατούσε το ποσό της οφειλής σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Τώρα, αυξήσαμε αυτά τα όρια στις 30.000 και τις 10.000 αντιστοίχως και για το ποσό το οποίο είναι μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ γίνεται παρακράτηση του 60% της σύνταξης και μόλις η οφειλή φτάσει τις 20.000 ευρώ ισχύουν οι υφιστάμενες διατάξεις». 

Απασχόληση συνταξιούχων

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνεται στους συνταξιούχους με το νέο καθεστώς να εργάζονται χωρίς καμία περικοπή στη σύνταξή τους, μόνο με την εφαρμογή ενός μη ανταποδοτικούς πόρου υπέρ ΕΦΚΑ, που είναι 10% πάνω στον μισθό ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το μέγιστο της ετήσιο ποσό της παρακράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης, δηλαδή, γύρω στις 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό το υποδέχτηκαν θερμά οι συνταξιούχοι και ενώ, προηγουμένως υπήρχαν γύρω στις 36 χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους ήδη το αντίστοιχο νούμερο είναι αρκετά πάνω από τις 80 χιλιάδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!