Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΤΕ (ΣΛΟΤ)

ΕΛΤΕ 001/2017 Οργάνωση και διενέργεια των επαγγελματικών εξετάσεων και συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Αριθμ. 1271 οικ

ΦΕΚ Β' 2592/26.07.2017

Οργάνωση και διενέργεια των επαγγελματικών εξετάσεων και συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 8 του ν. 4449/2017 (ΦΕΚ Α 7/24.1.2017) «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις», όπως ισχύει.

2. Το ν. 3148/2003 «Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, προστασία ευρώ, επιχειρήσεις διαμεσολάβησης μεταφοράς κεφαλαίων» (ΦΕΚ Α'/136/5.6.2003), όπως ισχύει, το άρθρο 9 αυτού, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του ν. 4170/2013 (ΦΕΚ Α'163), καθώς και το άρθρο 1 παρ. 3 τους ως άνω νόμου, όπως ισχύει.

3. Την υπ’ αριθμ. ΔΓΟΠ0001064 ΕΞ2014/22-08-2014 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 511/2014) και τις υπ. αριθμ. ΓΔΟΠ0001064ΕΞ 2015/ 27-02-2015 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 166/243-2015) Αριθμ. Γ.Δ.Ο.Π. 0000494 ΕΞ 2017 /ΧΠ 546 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 158/31.03.2017) τροποποιήσεις της περί διορισμού του ΔΣ της ΕΛΤΕ.

4. Το με αριθμ. πρωτ. ΕΛΤΕ 1122/24-5-2017 έγγραφο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.) προς το Δ.Σ. της Ε.Λ.Τ.Ε., με το οποίο προτείνονται τα τρία μέλη που θα συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή.

5. Την υπ’ αριθμ. 130/4o/25-05-2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Λ.Τ.Ε.

6. Το άρθρο 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ Α'/98/22.4.2005).

7. Την παρ. 6 του άρθρου 52 του ν. 4449/2017 (ΦΕΚ Α' 7/24.1.2017) «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις», όπως ισχύει,

αποφασίζει:

Την έκδοση της κάτωθι κανονιστικής πράξης:

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ»

1. Δικαίωμα συμμετοχής στις επαγγελματικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ορκωτού ελεγκτή λογιστή, περιλαμβανομένων και των ειδικών επαγγελματικών εξετάσεων του ν. 4449/2017, έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ανωτέρω νόμου. Οι εξετάσεις τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Ε.Λ.Τ.Ε, ενώ η οργάνωση και η εκτέλεση τους ανατίθεται στο ΣΟΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι πράξεις του ΣΟΕΛ υποβάλλονται στην Ε.Λ.Τ.Ε, η οποία ασκεί έλεγχο νομιμότητας.

2. Οι επαγγελματικές εξετάσεις διενεργούνται ανά εξάμηνο. Το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕΛ προκηρύσσει τη διενέργεια εξετάσεων με απόφαση του, η οποία δημοσιεύεται σε δύο τουλάχιστον αθηναϊκές εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια και στην ιστοσελίδα του ΣΟΕΛ. Η προκήρυξη αναρτάται επίσης στους πίνακες ανακοινώσεων του ΣΟΕΛ.

3. Η διενέργεια των εξετάσεων αρχίζει τουλάχιστον ένα μήνα μετά την τελευταία δημοσίευση ή ανάρτηση της προκήρυξης. Η προκήρυξη περιλαμβάνει το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων στα γνωστικά αντικείμενα του άρθρου 9 του ν. 4449/2017, τον ακριβή χρόνο και τόπο διενέργειας τους, τα τυπικά προσόντα των δικαιούμενων να θέσουν υποψηφιότητα και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και με το παράβολο συμμετοχής, το εύλογο ύψος του οποίου καθορίζεται κάθε φορά από το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕΛ και εισπράττεται από αυτό.

4. Με την ίδια προκήρυξη καλούνται για υποβολή υποψηφιότητας και οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε, οι οποίοι εξετάζονται μόνον στα γνωστικά αντικείμενα υπό τα στοιχεία ια,ιβ,ιγ,ιδ,ιε, της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 4449/2017, όπως αυτά αντιστοιχίζονται στην παράγραφο 16 κατωτέρω, πλέον του γνωστικού αντικειμένου «(α2) Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» που εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα και εντάσσεται στα μαθήματα του Ελληνικού Δικαίου.

5. Οι εξετάσεις διενεργούνται από πενταμελή Εξεταστική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ της Ε.Λ.Τ.Ε. Αποτελείται από δύο μέλη Δ.Ε.Π Α.Ε.Ι, το ένα εκ των οποίων ορίζεται ως Πρόεδρος, στο γνωστικό πεδίο της λογιστικής ή της ελεγκτικής και από τρία μέλη του ΣΟΕΛ.

6. Η Εξεταστική Επιτροπή με απόφαση της, που αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του ΣΟΕΛ και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του τουλάχιστον πέντε (5) πλήρεις ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων, οριστικοποιεί τον πίνακα υποψηφίων, μετά από έλεγχο των τυπικών προσόντων τους. Κατά της ως άνω απόφασης της Εξεταστικής Επιτροπής χωρεί ένσταση ενώπιον της, η οποία υποβάλλεται εντός δύο (2) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας ανάρτησης και δημοσίευσης του πίνακα υποψηφίων. Επί των ενστάσεων η Εξεταστική Επιτροπή αποφασίζει οριστικά εντός των επόμενων δύο (2) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.

7. Οι εξετάσεις είναι γραπτές. Κατ` εξαίρεση για άτομα με ειδικές ανάγκες διενεργούνται προφορικές εξετάσεις μετά από απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής, μετά από αίτημα του υποψηφίου το οποίο κατατίθεται με την αίτηση συμμετοχής του στις εξετάσεις και συνοδεύεται υποχρεωτικώς από ιατρική γνωμάτευση περί της αδυναμίας ή δυσχέρειας συμμετοχής του στις γραπτές εξετάσεις. Η εν λόγω αποφάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής δημοσιεύονται μαζί με τον πίνακα υποψηφίων πέντε (5) ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.

8. Για τα θέματα των εξετάσεων των μαθημάτων κάθε γνωστικού αντικειμένου ορίζονται δύο (2) θεματοθέτες. Οι θεματοθέτες κάθε μαθήματος εισηγούνται τρεις σειρές πιθανών θεμάτων καθώς και πλήρεις απαντήσεις σε αυτά, κατά τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού Εξετάσεων του ΣΟΕΛ. Η Εξεταστική Επιτροπή επιλέγει τα θέματα για την εξέταση των μαθημάτων κάθε γνωστικού αντικειμένου.

9. Τα γραπτά δοκίμια έχουν καλυμμένο το ονοματεπώνυμο και τα λοιπά στοιχεία ταυτότητας των υποψηφίων. Κάθε υποψήφιος υπόκειται σε έλεγχο ταυτότητας (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο) από τους επιτηρητές, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του ορκωτού ελεγκτή λογιστή και ορίζονται από το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕΛ.

10. Η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται από δύο βαθμολογητές, οι οποίοι σημειώνουν τους βαθμούς επί του γραπτού δοκιμίου και τους καλύπτουν με αδιαφανές κάλυμμα (αυτοκόλλητο). Η κλίμακα βαθμολογίας είναι ακέραιες μονάδες από το 0 έως το 20. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος, ο οποίος συγκέντρωσε σε κάθε μάθημα τουλάχιστον τον βαθμό 10. Ως βαθμός νοείται ο αριθμητικός μέσος όρος της βαθμολογίας των δύοβαθμολογητών. Αν οι δυο βαθμολογητές απέχουν μεταξύ τους πάνω από τρεις μονάδες και ο μέσος όρος τους είναι τουλάχιστον 10, τότε ορίζεται τρίτος βαθμολογητής, ο βαθμός του οποίου και μόνον είναι ο τελικός βαθμός.

11. Οι προφορικές εξετάσεις κατά άρθρο 7 της παρούσης απόφασης διενεργούνται από δύο εξεταστές. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης παρίσταται και τρίτος εξεταστής, ο οποίος έχει οριστεί από την Εξεταστική Επιτροπή και στην περίπτωση του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 10 της παρούσης θέτει τον τελικό βαθμό.

12. Υποψήφιοι που έχουν περατώσει επιτυχώς τις επαγγελματικές εξετάσεις Ινστιτούτων κρατών – μελών της ΕΕ που έχουν συνάψει συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, και η οποία έχει εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΛΤΕ, καθώς και οι υποψήφιοι που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία διοργανώνονται από κοινού από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και οποιοδήποτε Επαγγελματικό Ινστιτούτο κράτους – μέλους της ΕΕ , θεωρείται ότι έχουν ολοκληρώσει τις επαγγελματικές εξετάσεις του άρθρου 9 του ν. 4449/2017, εφόσον επιτύχουν και στις εξετάσεις των γνωστικών αντικειμένων υπό τα στοιχεία ια,ιβ,ιγ,ιδ, και ιε της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 4449/2017,όπως αυτά αντιστοιχίζονται στην παράγραφο 16 κατωτέρω, πλέον του γνωστικού αντικειμένου «(α2) Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» που εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα και εντάσσεται στα μαθήματα του Ελληνικού Δικαίου.

13. Οι θεματοθέτες και οι βαθμολογητές ορίζονται με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ και εγκρίνονται από την Εξεταστική Επιτροπή. Απαιτείται να έχουν την ιδιότητα του μέλους ΔΕΠ ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π) Α.Ε.Ι. (ν. 4409/2011ΦΕΚ Α'195/6-09-2011,όπως ισχύει) των αντίστοιχων γνωστικών αντικειμένων ή να είναι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές, μέλη του ΣΟΕΛ ή συνταξιούχοι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές.

14. Με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ, καθορίζονται οι αμοιβές των θεματοθετών, των βαθμολογητών και των επιτηρητών, οι οποίες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΣΟΕΛ. Οι σχετικές με τη λειτουργία και τις αμοιβές των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής δαπάνες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΣΟΕΛ.

15. Το ειδικότερο περιεχόμενο των γνωστικών αντικειμένων των επαγγελματικών εξετάσεων είναι το εξής:

ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ν. 4449/2017 ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΟΕΛ
(α) Γενικές Αρχές Λογιστικής

και Λογιστικά Πρότυπα

(β) Νομοθετικές Ρυθμίσεις και πρότυπα αναφερόμενα στη σύνταξη ατομικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων

(γ)Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης
(α1) Γενικές Αρχές Λογιστικής και Λογιστικά Πρότυπα
  • Θεωρία και εφαρμοσμένη Λογιστική
  • Βασικές Λογιστικές Αρχές Διεθνών Λογιστικών Προτύπων
(α2) Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Νομικό πλαίσιο και πρότυπα κατάρτισης ατομικών οικονομικών καταστάσεων

(ια) Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και Δ.Π.Χ.Α.

(ιστ) Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις
  • Νομικό πλαίσιο και πρότυπα σύνταξης ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων
  • Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων
(ιδ2) Καταστάσεις ταμειακών ροών

(ι1) Ειδικά θέματα Λογιστικής και Ελεγκτικής Δημοσίου τομέα

(ι2) Ειδικά θέματα Λογιστικής και Ελεγκτικής Τραπεζών (ι3) Ειδικά θέματα Λογιστικής και Ελεγκτικής Ασφαλιστικών επιχειρήσεων

(ι4) Ειδικά θέματα Λογιστικής και Ελεγκτικής Ναυτιλιακών επιχειρήσεων
(δ) Χρηματοοικονομική Ανάλυση (ιδ1) Ανάλυση οικονομικών καταστάσεων
(ε) Κοστολόγηση και Διοικητική Λογιστική (θ) Κοστολόγηση και διοικητική Λογιστική (θεωρία και εφαρμοσμένη Λογιστική)
(στ) Διαχείριση κινδύνων και εσωτερικός έλεγχος (β2) Διαχείριση κινδύνων και εσωτερικός έλεγχος
(ζ) Ελεγκτική και Επαγγελματικές Ικανότητες του Ελεγκτή (β1)Ελεγκτική και επαγγελματικές ικανότητες ελεγκτή
  • Νομικό πλαίσιο και πρότυπα ελέγχου ατομικών οικονομικών καταστάσεων
  • Αρχές και Μέθοδοι Ελεγκτικής
(η) Νομοθετικές Ρυθμίσεις και επαγγελματικά πρότυπα σχετικά με υποχρεωτικούς ελέγχους και τις λοιπές ελε-γκτικολογιστικές εργασίες και τους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές

(θ) Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα, όπως αναφέρονται στο άρθρο 30

(ι) Κανόνες ανεξαρτησίας και επαγγελματική δεοντολογία
(ιγ) Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου
  • Θεωρία και εφαρμοσμένη ελεγκτική
  • Κανόνες ανεξαρτησίας και επαγγελματική δεοντολογία
(ια) Αρχές και ειδικά θέματα εταιρικού δικαίου και εταιρικής διακυβέρνησης συναφή με ελεγκτικές εργασίες (ιβ) Αρχές και ειδικά θέματα πτωχευτικού δικαίου (η1) Αρχές και ειδικά θέματα εταιρικού δικαίου - εταιρικής διακυβέρνησης και πτωχευτικού δικαίου

(η2) Ειδικές διατάξεις του κωδ. ν. 2190/1920
(ιγ) Φορολογικό δίκαιο (γ1) Φορολογικά Στοιχεία και Λογιστικό Σύστημα ν. 4308/2014

(γ2) Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)

(ιε1) Φορολογία Φυσικών Προσώπων (ιε2)Φορολογία Νομικών Προσώπων
(ιδ) Αρχές και ειδικά θέματα αστικού και εμπορικού δικαίου

(ιε) Αρχές και ειδικά θέματα ασφαλιστικού και εργατικού δικαίου
(δ1) Αρχές και ειδικά θέματα αστικού και εμπορικού δικαίου

(δ2) Αρχές και ειδικά θέματα ασφαλιστικού και εργατικού δικαίου
(ιστ) Πληροφορική και Μηχανοφραφικά συστήματα (ιβ) Πληροφορική και Μηχανογραφικά συστήματα
(ιζ) Αρχές Οικονομίας, Χρηματοοικονομικής και Οικονομικής των επιχειρήσεων (στ1) Οικονομική Επιχειρήσεων - Πολιτική Οικονομία (στ2) Διεθνής Οικονομία
(ιη) Στοιχεία Μαθηματικών και Στατιστικής (ε) Στοιχεία Μαθηματικών και Στατιστικής
(ιθ) Βασικές αρχές χρηματοοικονομικής διοίκησης (ζ1) Βασικές αρχές οικονομικής διαχείρισης επιχειρήσεων (ζ2) Επενδύσεις, νέα χρηματοπιστωτικά μέσα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

1. Τη συγκρότηση της προβλεπόμενης από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του ν. 4449/2017, όπως ισχύει, Εξεταστικής Επιτροπής ως εξής:

  • Κοέν Σάντρα του Ιωσήφ, Μέλος Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι., ως Πρόεδρος
  • Ιατρίδης Γεώργιος , Μέλος Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι., ως Μέλος
  • Κασιμάτης Γεώργιος, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, ως Μέλος
  • Λουμιώτης Βασίλειος, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, ως Μέλος
  • Συρούνης Χαράλαμπος , Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, ως Μέλος

2. Η εξεταστική επιτροπή έχει την ευθύνη για την όλη διεξαγωγή των εξετάσεων.

3. Η θητεία των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής είναι για δύο (2) χρόνια.

Τελικές διατάξεις

1. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Διά της παρούσας καταργείται κάθε αντίθετη προς αυτή κανονιστική πράξη.

4. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται η Κανονιστική Πράξη της προηγούμενης παραράφου, από την δημοσίευση στο ΦΕΚ της παρούσας απόφασης, λογίζεται αυτή.

5. Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2017

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!