Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΑΑΔΕ Φθοριούχα αέρια του Θερμοκηπίου - Νέα Πιστοποιητικά

Ανακοίνωση για τη θέση σε ισχύ κι εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/573 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΕ) Αριθ. 517/2014.

Σας ενημερώνουμε πως τέθηκε σε ισχύ κι άμεση εφαρμογή ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/573 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Καν. 2024/573) για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 517/2014.

Ο εν λόγω κανονισμός:

α) θέτει όρους μεταξύ άλλων για την εισαγωγή και την εξαγωγή φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου και συγκεκριμένων προϊόντων και εξοπλισμού που περιέχουν φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου ή των οποίων η λειτουργία βασίζεται στα εν λόγω αέρια.

β) καθιερώνει ποσοτικά όρια για την εισαγωγή υδροφθορανθράκων στην ΕΕ.

γ) καθορίζει κανόνες για την υποβολή στοιχείων.

Ο εν λόγω κανονισμός εφαρμόζεται:

α) στα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου που απαριθμούνται στα παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του Καν. 2024/573, είτε μεμονωμένα είτε ως μείγματα· και

β) σε προϊόντα και εξοπλισμό, καθώς και σε μέρη αυτών, που περιέχουν φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου ή των οποίων η λειτουργία εξαρτάται από τα αέρια αυτά.

Ως εισαγωγή στον Καν. 2024/573 ορίζεται η είσοδος στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ ουσιών, προϊόντων και εξοπλισμού, εφόσον το έδαφος καλύπτεται από επικύρωση του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987 για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, και περιλαμβάνει την προσωρινή εναπόθεση και τα τελωνειακά καθεστώτα που αναφέρονται στα άρθρα 201 (Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία) και 210 (ειδικά καθεστώτα) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

Ως εξαγωγή στον Καν. 2024/573 ορίζεται η έξοδος ουσιών, προϊόντων και εξοπλισμού από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ, εφόσον το έδαφος καλύπτεται από κύρωση του πρωτοκόλλου.

Λόγω της άμεσης εφαρμογής του Καν. 2024/573, ως ενός περισσότερου σύνθετου και απαιτητικού νομικού πλαισίου για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, κι επειδή δεν υπάρχει προς το παρόν σχετική υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στο Taric, στον παρακάτω πίνακα παρέχονται τα σχετικά πιστοποιητικά-άδειες στην ελληνική τους απόδοση, για τη διευκόλυνση του έργου των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων και την υποστήριξη του νόμιμου εμπορίου, μέχρι να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος κοινοποίησης του εν λόγω κανονισμού, αναφορικά με τις τελωνειακές απαιτήσεις.

Για τη συμμόρφωση με τις τελωνειακές υποχρεώσεις του κανονισμού έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από πιστοποιητικά-άδειες (δηλώσεις-ενδείξεις) οι οποίες είναι απαραίτητες για την υποβολή της τελωνειακής διασάφησης. Στη συνέχεια παρατίθενται στην ελληνική τους απόδοση, τα πιστοποιητικά-άδειες που είναι πλέον σε ισχύ, μαζί με αναφορές στα πιστοποιητικά που έχουν αντικατασταθεί ή που προσεχώς θα αντικατασταθούν ενώ παρέχεται η αντίστοιχη νομική βάση και ο σχολιασμός για την καλύτερη κατανόηση των απαιτήσεων κάθε πιστοποιητικού-άδειας. Η ΑΑΔΕ επιφυλάσσεται για τη σχετική απόδοση και την πιστότητα των μεταφράσεων στον αναφερόμενο πίνακα πιστοποιητικών-αδειών καθώς το μόνο νομικά δεσμευτικό κείμενο είναι αυτό που παρέχεται στην αγγλική από τον εν λόγω κανονισμό και το Taric.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!