Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΙΕΠΙΔΙ ΥΠΑΕΤ Η 1018111 ΕΞ 2024 Εγκατάσταση νέας έκδοσης στο παραγωγικό περιβάλλον του ICISnet

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
(ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ.)
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β’ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ & ΕΛΕΓΧΟΥ
ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Η’ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ & ΕΛΕΓΧΟΥ
ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Ε.Φ.Κ. & ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Ζ’ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ & ΕΛΕΓΧΟΥ
ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Πειραιώς 72 & Πύργου
Ταχ. Κώδικας : 18346 Μοσχάτο
Πληροφορίες : Μ. Σύλλα, Μ. Τσιρώνη
Τηλέφωνο : 213 135 6752, 6745
E-Mail : efkicisnet@aade.gr
m.tsironi@aade.gr
URL : www.aade.gr

Μοσχάτο, 12/02/2024 - 15:34

Αριθ. Πρωτ.: ΔΙΕΠΙΔΙ ΥΠΑΕΤ Η 1018111 ΕΞ 2024

Προς: ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Κοιν.: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ, ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ &
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
(ΔΑΤΕ)

Θέμα : «Εγκατάσταση νέας έκδοσης στο παραγωγικό περιβάλλον του ICISnet».

Σας ενημερώνουμε ότι με την εγκατάσταση νέας έκδοσης στο παραγωγικό περιβάλλον του ICISnet στις 13/02/2024, επέρχονται οι ακόλουθες βελτιώσεις/διορθώσεις:

Α. στο Υποσύστημα Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), πέραν των νέων υλοποιήσεων για τις οποίες θα ενημερωθείτε από την Δ/νση ΕΦΚ & ΦΠΑ:

1. Έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα αδυναμίας ορθής ροής των μηνυμάτων στις περιπτώσεις υποβολής του μηνύματος ΙΕ813 «Αλλαγή Προορισμού» με Κωδικό Προορισμού 11: «Επιστροφή στον Αποστολέα». Επισημαίνουμε ότι ο κωδικός 11, στην περίπτωση επιστροφής των προϊόντων στον αποστολέα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τον τύπο διακίνησης (3: Duty paide-ΑΔΕ). Για τις περιπτώσεις επιστροφής προϊόντων Ε.Φ.Κ. υπό αναστολή των φόρων σε φορολογική αποθήκη, η επιστροφή στον αποστολέα δηλώνεται με τον Κωδικό: 1 «Φορολογική Αποθήκη».

2. Έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα, το οποίο είχε παρουσιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου είχε τροποποιηθεί η άδεια του Παραλήπτη του e-ΔΕ πριν την υποβολή μηνυμάτων, όπως ΙΕ881 Χειροκίνητο Κλείσιμο, ΙΕ904 Αίτημα Συγχρονισμού ή την παραλαβή μηνυμάτων όπως ΙΕ818 (Αναφορά παραλαβής), ΙΕ880 (Αίτημα για Χειροκίνητο κλείσιμο) κλπ) και δεν άλλαζε το status του e-ΔΕ, με αποτέλεσμα να μην κλείνει η διακίνηση. Παρακαλούμε για τις περιπτώσεις που έχετε εκκρεμή e-ΔΕ, ενώ έχουν υποβληθεί τα παραπάνω αναφερόμενα μηνύματα, να προβείτε σε κατάλληλες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η διακίνηση.

3. Το ίδιο ισχύει και για την υποβολή ενδιάμεσων μηνυμάτων σε παραστατικά διακίνησης e-ΔΕ και e-ΑΔΕ για Άδειες που έχουν λήξει, όπως πχ Άδειες Περιστασιακά Παραληπτών που έχουν ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Παρακαλούμε και για τις εκκρεμείς διακινήσεις να υποβληθούν εκ νέου τα σχετικά μηνύματα. Από την πλευρά της αποστολής να υποβληθεί εκ νέου ΙΕ881 Αίτημα για Χειροκίνητο Κλείσιμο και από την πλευρά της παραλαβής να υποβληθεί ΙΕ904 Αίτημα Συγχρονισμού.

4. Επίσης, παρόμοια θέματα αδυναμίας ορθής ροής των μηνυμάτων αφορούσαν και e-ΔΕ όπου ο Κωδικός Προορισμού είναι (5) «Απαλλασσόμενος Παραλήπτης» με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά τα μηνύματα μετά την υποβολή του παραστατικού (πχ. Αίτημα Συγχρονισμού, Αλλαγή Προορισμού) και να μην ολοκληρώνεται η εκκαθάριση της διακίνησης. Και σε αυτές τις περιπτώσεις με Κωδικό Προορισμού 5: «Απαλλασσόμενος Παραλήπτης», να ελεγχθούν τα παραστατικά και να υποβληθούν εκ νέου τα μηνύματα (Αιτήματα Συγχρονισμού).

5. Απενεργοποιήθηκε η δυνατότητα ακύρωσης του e-ΑΔΕ (Κωδικός Προέλευσης 3 :Duty Paid), καθώς η ακύρωση δεν επιτρέπεται στη διακίνηση φορολογημένων προϊόντων ΕΦΚ με e-ΑΔΕ.

Β. Υποσύστημα Εξαγωγών

Μηχανογραφική υλοποίηση και εφαρμογή του νέου ορισμού του εξαγωγέα, σύμφωνα με τον οποίο, το πρόσωπο (EORI) που αναφέρεται στη θέση 2 του ΕΔΕ εξαγωγής δεν ταυτίζεται πάντα με την έννοια του «πωλητή». Πλέον, το πρόσωπο το οποίο δικαιούται της έκδοσης του τιμολογίου χωρίς ΦΠΑ και θα πρέπει να διαθέτει το αποδεικτικό εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης (μήνυμα ΙΕ599), είναι ο πωλητής των αγαθών και αναφέρεται στη θέση 44-1 του ΕΔΕ εξαγωγής όπου συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του.

Τα μηνύματα ΙΕ599-«Γνωστοποίηση Ολοκλήρωσης Εξαγωγής» θα αποστέλλονται στον εξαγωγέα – το EORI του οποίου έχει συμπληρωθεί στη θ.2 της διασάφησης καθώς και στον/στους πωλητές – τα ΑΦΜ των οποίων έχουν συμπληρωθεί στη θ.44-1 με κωδικούς 1734, 1732 & 1742, 1744, 1708. Τα ΙΕ599 των πωλητών περιλαμβάνουν τις πληροφορίες που αφορούν τη μεμονωμένη εξαγωγή των εμπορευμάτων του κάθε πωλητή.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση τυχόν απαιτηθεί.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΓΝΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!