Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

ΕΦΚΑ Εγκ. 9/2024 Χορήγηση εφάπαξ παροχής σε κληρικούς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
e-ΕΦΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ
ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Κεντρική Υπηρεσία
Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου Τομέα
Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού
Συντάξεων και Εφάπαξ Δημοσίου
Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 31
Ταχ. Κώδικας: 10559
Πληροφορίες: Κ. Κοντοκώστας, Β. Ντσούνου
Τηλ: 2103270546, 525
Email: d.nom.syntefapdt@efka.gov.gr

ΑΔΑ: 9ΥΔ846ΜΑΠΣ-ΥΗ0

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 9

ΠΡΟΣ:
1. Α’ Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων &
Εφάπαξ Δημοσίου Τομέα
2. Β’ Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων &
Εφάπαξ Δημοσίου Τομέα
3. Γ’ Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων &
Εφάπαξ Δημοσίου Τομέα
4. Δ’ Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων &
Εφάπαξ Δημοσίου Τομέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
Διεύθυνση Πρόσθετης και
Επαγγελματικής Ασφάλισης
Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης
2. Γραφείο Διοικητή e-ΕΦΚΑ
3. Γραφείο Α’ Υποδιοικητή e-ΕΦΚΑ
4. Γραφείο Β’ Υποδιοικητή e-ΕΦΚΑ
5. Γραφείο Γ’ Υποδιοικητή e-ΕΦΚΑ
6. Γραφείο Δ’ Υποδιοικητή e-ΕΦΚΑ
7. Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών
Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης
Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης &
Παραγωγικής Λειτουργίας
Πληροφοριακών Συστημάτων
Οικονομικού Τομέα & Δημόσιας
Διοίκησης
Δ/νση Υποστήριξης Λειτουργίας
Πληροφοριακών Συστημάτων
Οικονομικών Λειτουργιών
Τμήμα Γ’ Λειτουργίας και Υποστήριξης
Εφαρμογών & Συστημάτων Οικονομικών
Λειτουργιών
8. Γενική Δ/νση Πληροφορικής και
Επικοινωνιών e-ΕΦΚΑ
Δ/νση Εφαρμογών Πληροφορικής και
Επικοινωνιών

ΘΕΜΑ: «Χορήγηση εφάπαξ παροχής σε κληρικούς (άρθρο 122 Ν. 5078/2023 ΦΕΚ 211/τ. Α'/2012-2023)»

Σας ενημερώνουμε ότι με τις διατάξεις του Ν. 5078/2023 ρυθμίστηκαν θέματα μεταξύ των οποίων και η χορήγηση εφάπαξ παροχής σε κληρικούς. Ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 122 του Ν. 5078/2023 προστέθηκε περίπτωση ε) στην παράγραφο 3 του άρθρου 35 του Ν. 4387/2016, με την οποία στους κληρικούς που είναι ασφαλισμένοι στο π. Ταμείο Προνοίας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος παρέχεται το δικαίωμα κατά τον χρόνο άσκησης του λειτουργήματός τους να ζητήσουν την καταβολή εφάπαξ παροχής από τον φορέα αυτό για τα έτη που ήταν ασφαλισμένοι στον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ, με την προϋπόθεση ότι κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Όσοι από τους ασφαλισμένους κληρικούς λάβουν την εφάπαξ παροχή σύμφωνα με την παρούσα διάταξη δεν δικαιούνται συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής και απαλλάσσονται εφεξής της παρακράτησης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο εφάπαξ παροχών του eΕΦΚΑ από την πρώτη του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης μέχρι τη συνταξιοδότησή τους από τον κλάδο κύριας ασφάλισης. Ως εκ τούτου, από την υποβολή της αίτησης για απονομή της εφάπαξ παροχής δεν πρέπει στους ασφαλισμένους αυτούς από την 1η του επόμενου μήνα να γίνεται η αντίστοιχη κράτηση.

Σε περίπτωση που εκ των υστέρων αποδειχθεί ότι δεν υφίσταται συντάξιμος χρόνος στον κλάδο κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, πλην όμως ο χρόνος αυτός έχει ληφθεί υπόψη για τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής, το επιπλέον ποσό που λήφθηκε επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν στον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ σε δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις με εντολή παρακράτησης από την κύρια σύνταξη. Στις περιπτώσεις που για οποιοδήποτε λόγο δεν απονεμηθεί κύρια σύνταξη, το ανωτέρω ποσό αναζητείται και εισπράττεται με κάθε νόμιμη διαδικασία ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Κρίνεται αναγκαίο να επισημάνουμε ότι το ποσό της εφάπαξ παροχής των κληρικών εξακολουθεί να υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.4387/2016, όπως αυτό ισχύει. Στην περίπτωση αυτή ως ημερομηνία αποχώρησης για τον τρόπο υπολογισμού της εφάπαξ παροχής λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Διευκρινίζουμε ότι από την παρούσα ρύθμιση εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν εφάπαξ παροχή σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν. 3232/2004 και για τα οποία ισχύει το νομοθετικό αυτό πλαίσιο.

Πέραν των προαναφερθέντων επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι για την απονομή της εν λόγω παροχής υποβάλλεται σχετική αίτηση στην οικεία Μητρόπολη η οποία αποστέλλεται στη Β' Δ/νση Απονομής Συντάξεων και Εφάπαξ Δημοσίου Τομέα. Εκτός από τα λοιπά δικαιολογητικά που ήδη προσκομίζονται μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να ισχύουν απαιτείται η προσκόμιση Πιστοποιητικού Υπηρεσιακών Μεταβολών και βεβαίωση χρόνου ασφάλισης στην οποία θα καταγράφεται ρητά η έναρξη υπαγωγής στον κλάδο πρόνοιας, η απόδοση των προβλεπόμενων κατά νόμο εισφορών και η αναλυτική καταγραφή των αποδοχών και των κρατήσεων που έγιναν από 1/1/2009 και εφεξής.

Ακολουθεί συνημμένο ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σχετικά με την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η ΠΡ/ΝΗ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Ι. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!