Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Κ.Υ.Α. ΓΓΑ/3648/2024 Εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων

Aριθμ. ΓΓΑ/3648

ΦΕΚ B' 929/07.02.2024

Εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Έχοντας υπόψη:

1) Τις διατάξεις:

α) Του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133),

β) του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184),

γ) του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, A’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133),

δ) του ν. 2725/1999 «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός Αθλητισμός και άλλες διατάξεις» (Α’ 121) και ιδίως το άρθρο 41Ε, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 του ν. 5085/2024 (Α’ 17),

ε) του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων),

στ) του άρθρου 9β του Συντάγματος και του ν. 4624/ 2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (Α’ 137) και ιδίως της της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 13 και της παρ. 2 του άρθρου 67 αυτού,

ζ) της Οδηγίας 1/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «Χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για την προστασία προσώπων και αγαθών»,

η) της υπ’ αρ. 331/19.01.2024 γνώμης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επί του άρθρου 8 του ν. 5085/2024.

2. Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130).

3. Το π.δ. 4/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» (Α’ 7).

4. Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131).

5. Το π.δ. 81/2023 «Διορισμός Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού» (Α’ 134).

6. Το π.δ. 2/2024 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2).

7. Την υπό στοιχεία Υ16/1.8.2023 (Β’ 4847) απόφαση του Πρωθυπουργού περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ιωάννη Βρούτση.

8. Την υπό στοιχεία Φ.1/Γ/72/13018/Β1/7.2.2024 εισήγηση της ΓΔΟΥ/ΥΠΑΙΘΑ, από την οποία προκύπτει ότι η απόφαση αυτή δεν συνεπάγεται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

9. Τη σημασία του αθλητισμού ως κοινωνικής δραστηριότητας και τη συνταγματική επιταγή για τον εποπτικό και διαφυλακτικό ρόλο της Πολιτείας (άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος),

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Αντικείμενο ρύθμισης

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση πράξεων βίας και εν γένει αξιόποινων πράξεων με αφορμή αθλητικές συναντήσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως έδρες από τις Α.Α.Ε. που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 1) και καλαθοσφαίρισης της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Basket League), για τη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων των παραπάνω εθνικών πρωταθλημάτων, των διοργανώσεων των Κυπέλλων Ελλάδος και των διεθνών διοργανώσεων, στις οποίες μετέχουν οι ως άνω Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (Α.Α.Ε.), καθώς και για τις αθλητικές συναντήσεις των εθνικών ομάδων των δύο (2) παραπάνω επαγγελματικά οργανωμένων αθλημάτων, τοποθετούνται και λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα που περιγράφονται στην παρούσα απόφαση, με σκοπό την εποπτεία των χώρων των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και των προσώπων που βρίσκονται σε αυτές, κατά τη διεξαγωγή των παραπάνω αθλητικών συναντήσεων.

Άρθρο 2

Eποπτευόμενοι χώροι

1. Το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας καλύπτει κατ’ ελάχιστον τους ακόλουθους χώρους της αθλητικής εγκατάστασης, όπως αυτοί ορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό Ασφαλείας Αθλητικών Εκδηλώσεων (Β’ 1780/2009):

α) Όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου,

β) τον εξωτερικό αμέσως περιβάλλοντα χώρο,

γ) το σύνολο των κερκίδων (εξέδρες),

δ) τον αγωνιστικό χώρο,

ε) τις σκάλες και τους διαδρόμους,

στ) τους χώρους των κυλικείων,

ζ) τους χώρους που προορίζονται για την εγκατάσταση των συνεργείων τηλεοπτικής μετάδοσης και φιλοξενίας των εκπροσώπων του τύπου,

η) τα σημεία αποβίβασης των αποστολών των διαγωνιζόμενων ομάδων και των διαιτητών,

θ) τους διαδρόμους που οδηγούν στα αποδυτήρια των αθλητών και των διαιτητών,

ι) την είσοδο και έξοδο των αθλητών και των διαιτητών προς και από τον αγωνιστικό χώρο,

ια) άλλους χώρους δυνητικού κινδύνου ή κρίσιμων υποδομών (Υποδομές Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού, Κέντρο Ελέγχου, κ.λπ.),

ιβ) τους χώρους στάθμευσης,

ιγ) τα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

2. Δεν εποπτεύονται οι χώροι του εσωτερικού των ιατρείων, των αποχωρητηρίων, των αποδυτηρίων των αθλητών και των διαιτητών και τα γραφεία Διοίκησης της εγκατάστασης.

3. Στα σημεία εισόδου (τουρνικέ) η γωνία λήψης των εικονοληπτών πρέπει να είναι κατάλληλη ώστε να είναι ευκρινή τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου των εισερχομένων.

4. Για τους φιλάθλους απαγορεύεται η με οιονδήποτε τρόπο κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου κατά την είσοδο μέσω του τουρνικέ στην αθλητική εγκατάσταση.

Άρθρο 3

Ηλεκτρονικό Σύστημα Eποπτείας (ΗΣΕ) - Τεχνικές προδιαγραφές

1. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Εποπτείας (ΗΣΕ) θα είναι ψηφιακής τεχνολογίας και θα αποτελείται από κατάλληλο για κάθε αθλητική εγκατάσταση και ανάλογο με τις μορφολογικές και χωροταξικές ιδιαιτερότητες της κάθε αθλητικής εγκατάστασης αριθμό έγχρωμων, αυτόματων και υψηλής ευκρίνειας εικονοληπτών (κάμερες) και επαρκή αριθμό οθονών (μόνιτορ), έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η συνολική κατόπτευση των περιγραφόμενων στο άρθρο 2 χώρων.

2. Οι εικονολήπτες μπορεί να είναι σταθερού τύπου (ΡΤΖ), ανθεκτικοί έναντι καιρικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, κ.λπ.), τοποθετημένοι σε σημεία μη προσεγγίσιμα από τους θεατές, η δε βάση στήριξης θα εξασφαλίζει την αναγκαία σταθερότητα της λαμβανομένης εικόνας.

3. Οι εικονολήπτες που καλύπτουν τις κερκίδες, τον αγωνιστικό χώρο, τον εξωτερικά περιβάλλοντα χώρο και τους χώρους εισόδου των θεατών προς την αθλητική εγκατάσταση θα είναι εφοδιασμένοι με οπτικό σύστημα αυτόματης εστίασης και αυτόματο διάφραγμα ώστε να εξασφαλίζεται συνεχής, ταυτόχρονη κάλυψη του συνόλου των χώρων αυτών.

4. Ο χώρος των κερκίδων και του αγωνιστικού χώρου θα καλύπτεται επιπρόσθετα με τον κατάλληλο αριθμό περιστρεφόμενων εικονοληπτών (ΡΤΖ), επαρκούς εστίασης (ZOOM) ώστε στη μέγιστη εστίαση (μεγέθυνση) να εξασφαλίζεται η δυνατότητα εξατομίκευσης προσώπων.

5. Ο χρόνος που αναγράφεται στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Εποπτείας πρέπει να ταυτίζεται με τον χρόνο που αναγράφεται στο σύστημα εισόδου - ελέγχου εισιτηρίων (access control).

6. Οι εικονολήπτες θα τηλεχειρίζονται μέσω κατάλληλων συσκευών από το Κέντρο Ελέγχου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εποπτεία του συνόλου των θεατών και των λοιπών προβλεπόμενων χώρων.

7. Οι προδιαγραφές ευκρίνειας των εικονοληπτών ορίζονται ανά χώρο της αθλητικής εγκατάστασης σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα, ώστε να εξασφαλίζεται ποιότητα καταγραφής κατάλληλη για χρήση ως προανακριτικού υλικού σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας EN 62676-4.:

Κωδικός Χώρος Pixels/μέτρο
1 Σημεία εισόδου και εξόδου 250
2 Αγωνιστικός Χώρος 100-125
3 Κερκίδες (εξέδρες), Διαχωριστικά Κερκίδων και περιμετρικός διάδρομος γηπέδου 200-250
4 Σκάλες και διάδρομοι 125
5 Εσωτερικοί Χώροι Συνάθροισης (κυλικεία κ.λπ.) 125
6 Χώροι που προορίζονται για την εγκατάσταση των συνεργείων τηλεοπτικής μετάδοσης και φιλοξενίας των εκπροσώπων του τύπου 125
7 Σημεία αποβίβασης και υποδοχής των αποστολών των αγωνιζόμενων ομάδων και των διαιτητών 250
8 Διάδρομοι που οδηγούν στα αποδυτήρια των αθλητών και των διαιτητών, καθώς και εξωτερικούς χώρους αυτών 250
9 Χώροι που χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση αθλητών και διαιτητών από και προς τον αγωνιστικό χώρο 125
10 Εκδοτήρια Εισιτηρίων 250
11 Χώροι Στάθμευσης 63
12 Εξωτερικά περιβάλλων χώρος 63
13 Άλλοι χώροι δυνητικού κινδύνου ή κρίσιμων υποδομών 125

8. Η ταχύτητα καταγραφής των εικονοληπτών πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 5 πλαίσια ανά δευτερόλεπτο (> 5 fps, frames per second).

9. Η καταγραφή σύμφωνα με τα ανωτέρω θα είναι συνεχής και θα ξεκινά 3 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα και θα ολοκληρώνεται 1,5 ώρες μετά την λήξη αγώνων ήτοι θα διαρκεί συνολικά κατ’ ελάχιστο για 7 περίπου ώρες εκτός και αν οι τοπικές συνθήκες επιβάλουν μεταβολή του προγράμματος αυτού. Σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, θα πρέπει να εξασφαλίζεται μέσω κατάλληλου Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους (Γεννήτρια) η απρόσκοπτη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Εποπτείας μέχρι την αποχώρηση όλων των φιλάθλων.

Άρθρο 4

Κέντρο Ελέγχου Ελληνικής Αστυνομίας

1. Το Κέντρο Ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε κατάλληλο σημείο της αθλητικής εγκατάστασης ώστε να έχει άμεση οπτική επαφή με τον αγωνιστικό χώρο και τις κερκίδες. Ο χώρος θα πρέπει να είναι κλιματιζόμενος και να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις και την κατάλληλη διαμόρφωση ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον δέκα (10) άτομα, εκ των οποίων οι πέντε (5) καθήμενοι.

2. Δυνατότητα πρόσβασης στο οίκημα του Κέντρου Ελέγχου έχουν μόνο οι χειριστές της Ελληνικής Αστυνομίας και τα εξουσιοδοτημένα από αυτή άτομα μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος ασφαλείας αγώνων με τον αναπληρωτή του, που προβλέπονται από την παρ. 4 του άρθρου 41Δ του ν. 2725/1999 (Α’ 121).

3. Στο Κέντρο Ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας καταλήγει το σήμα (εικόνα) απ’ όλους τους εικονολήπτες της αθλητικής εγκατάστασης, και υποχρεωτικά διαθέτει:

  • Κονσόλα χειρισμού με δυνατότητα επιλογής εικονολήπτη, καθώς και χειρισμού αυτών κατά προτεραιότητα.
  • Δύο (2) κατ’ ελάχιστον οθόνες ελάχιστων διαστάσεων διαγωνίου 43 ιντσών.
  • Δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερική πηγή προβολής (ηλεκτρονικό υπολογιστή HDMI).

4. Η είσοδος στο Κέντρο Ελέγχου γίνεται με κατάλληλο ηλεκτρονικό σύστημα (Αccess Control), ενώ ταυτόχρονα ελέγχεται από εικονολήπτη.

Άρθρο 5

Κέντρο Ελέγχου Αθλητικής Εγκατάστασης

1. Το Κέντρο Ελέγχου της αθλητικής εγκατάστασης δύναται να συστεγάζεται με το Κέντρο Ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας ή να βρίσκεται σε ανεξάρτητο χώρο. Εφόσον στεγαστεί σε ανεξάρτητο χώρο, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η άμεση και αδιάλειπτη επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω ενσύρματης ενδοεπικοινωνίας.

2. Στο Κέντρο Ελέγχου της αθλητικής εγκατάστασης συγκεντρώνεται και αποθηκεύεται όλο το υλικό καταγραφής των εικονοληπτών. Το υλικό καταγραφής που αφορά στον κάθε αγώνα, τουτέστιν τρεις (3) ώρες πριν την έναρξη, όλη τη διάρκεια του αγώνα και μιάμιση (1,5) ώρα μετά τη λήξη αυτού, ήτοι κατ’ ελάχιστον επτά (7) περίπου ώρες, διατηρείται με ευθύνη του χρήστη της εγκατάστασης για διάστημα τριών (3) μηνών, μετά την πάροδο του οποίου καταστρέφεται.

3. Το εγκατεστημένο σύστημα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα μετάδοσης εικόνας σε πραγματικό χρόνο, απ’ όλους τους εικονολήπτες της εγκατάστασης, στα αντίστοιχα επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ.

Άρθρο 6

Ενημέρωση εποπτευόμενων προσώπων

1. Για την εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας και την επεξεργασία δεδομένων μέσω της βιντεοεπιτήρησης στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι φίλαθλοι ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδίως κατά την έκδοση του εισιτηρίου, καθώς και με ανακοίνωση από τα μεγάφωνα πριν από την έναρξη της αθλητικής συνάντησης.

2. Σε εμφανή σημεία και στους εποπτευόμενους χώρους στους οποίους προσέρχονται ή παραμένουν φίλαθλοι ή οχήματα, με δαπάνες και ευθύνη του χρήστη της αθλητικής εγκατάστασης, τοποθετούνται ή αναρτώνται ευδιάκριτες πινακίδες στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, στις οποίες αναγράφεται ότι «Ο χώρος εποπτεύεται με ηλεκτρονικά μέσα με σκοπό την προστασία προσώπων και αγαθών» και «Απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου».

3. Πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΗΣΕ σε κάθε αθλητική εγκατάσταση, η Διοργανώτρια Αρχή ανακοινώνει με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της και διά του Τύπου την έναρξη λειτουργίας του ΗΣΕ και ενημερώνει για όλα τα χαρακτηριστικά της επεξεργασίας δεδομένων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 του ΓΚΠΔ.

Άρθρο 7

Λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Εποπτείας

1. Πριν την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου ο Διευθυντής της οικείας Διεύθυνσης Αστυνομίας ή Αστυνομικής Διεύθυνσης, ορίζει με διαταγή του για όλη την αγωνιστική περίοδο τους εξειδικευμένους αστυνομικούς, τουλάχιστον 2 ανά εγκατάσταση, οι οποίοι θα χειρίζονται και θα λειτουργούν το ηλεκτρονικό σύστημα.

2. Χρόνος λειτουργίας του συστήματος είναι ο οριζόμενος κάθε φορά από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 3 της παρούσας κατ’ αναλογία του χρόνου μεταξύ της έναρξης και της λήξης των μέτρων τάξης και ασφάλειας για την κάθε αθλητική συνάντηση.

3. Ο χρήστης της αθλητικής εγκατάστασης οφείλει τουλάχιστον τέσσερις (4) ημέρες πριν τη διεξαγωγή της αθλητικής συνάντησης να έχει αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη η δυσλειτουργία του συστήματος και να διευκολύνει τον έλεγχο καλής λειτουργίας του από τους αρμόδιους της Ελληνικής Αστυνομίας, οποιαδήποτε στιγμή του ζητηθεί.

4. Τρεις (3) ημέρες πριν από την έναρξη της αθλητικής εκδήλωσης, μη υπολογιζόμενων των ημερών διεξαγωγής της και διενέργειας του ελέγχου, η αστυνομική αρχή στην εδαφική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αθλητική εγκατάσταση, προβαίνει σε έλεγχο και επιθεώρηση, προκειμένου να διαπιστώσει τη σύννομη λειτουργία του συστήματος της παρ. 1 και του ευρισκόμενου εντός της αθλητικής εγκατάστασης κέντρου ελέγχου και παρακολούθησης του συστήματος αυτού. Μετά το πέρας του ελέγχου συντάσσεται έκθεση, στην οποία υποχρεωτικά περιέχονται τα σημεία του γηπέδου στα οποία έχουν τοποθετηθεί εικονολήπτες (κάμερες) και η ανάλυση και ευκρίνεια της εικόνας τους. Η έκθεση του δεύτερου εδαφίου συντάσσεται και αποστέλλεται στη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.) ακόμη και αν από τον έλεγχο προκύπτει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας λειτουργεί σύννομα. Εφόσον από την έκθεση του δεύτερου εδαφίου προκύπτει η μη σύννομη λειτουργία του συστήματος, η αρμόδια αστυνομική αρχή θέτει προθεσμία δώδεκα (12) ωρών, ώστε να αποκατασταθεί η σύννομη λειτουργία του συστήματος και διενεργεί νέο έλεγχο αμέσως μετά την παρέλευσή της. Αν και μετά τον νέο έλεγχο διαπιστωθεί η μη σύννομη λειτουργία του συστήματος, με απόφαση της Δ.Ε.Α.Β., διεξάγεται η αθλητική εκδήλωση χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

5. Μετά από τη λήξη της αθλητικής συνάντησης, συντάσσεται και αποστέλλεται στη Δ.Ε.Α.Β. νέα έκθεση της αστυνομικής αρχής, στην οποία αναφέρεται εάν το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας λειτούργησε σύννομα πριν από την έναρξη, σε όλη τη διάρκεια και μετά από τη λήξη της αθλητικής συνάντησης ή εάν διαπιστώθηκε η οποιαδήποτε πλημμέλεια ή αστοχία στη λειτουργία του. Η έκθεση αυτή συντάσσεται και αποστέλλεται στη Δ.Ε.Α.Β. ακόμη και αν βεβαιώνει τη σύννομη λειτουργία του συστήματος πριν από την έναρξη, σε όλη τη διάρκεια και μετά από τη λήξη της αθλητικής αναμέτρησης. Αν στην έκθεση αυτή αναφέρεται πλημμέλεια ή αστοχία του συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας, αναγράφεται υποχρεωτικά και το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε το πρόβλημα της λειτουργίας.

6. Εφόσον από την έκθεση της παρ. 5 προκύπτει ότι υπήρξε αδυναμία λειτουργίας οποιουδήποτε στοιχείου του εξοπλισμού του ΗΣΕ (ενδεικτικά εικονολήπτη, οθόνης, κονσόλα, γεννήτριας), εκτός αν η διαπιστωθείσα πλημμέλεια ή αστοχία είναι όλως επουσιώδης ή αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, με απόφαση της Δ.Ε.Α.Β., εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από την αποστολή της έκθεσης, ή, αν η ανωτέρω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, επιβάλλεται η διεξαγωγή χωρίς την παρουσία θεατών της αμέσως επόμενης αθλητικής συνάντησης, κατά την οποία η υπεύθυνη Α.Α.Ε. πρόκειται, με βάση το αγωνιστικό πρόγραμμα, να αγωνιστεί ως γηπεδούχος ομάδα στο πλαίσιο οποιασδήποτε εθνικής διοργάνωσης.

Άρθρο 8

Διαχείριση Δεδομένων

1. Τα δεδομένα, τα οποία έχουν καταγραφεί, αποθηκευτεί, και αναπαραχθεί με οποιοδήποτε τρόπο, τηρούνται και φυλάσσονται από το Κέντρο Ελέγχου Αθλητικής Εγκατάστασης, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην παρ. 2 του άρθρου 5 της παρούσας. Επιπρόσθετα, με την ολοκλήρωση της καταγραφής, θα παραδίδεται άμεσα στην αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομίας με ευθύνη του χρήστη της εγκατάστασης, σκληρός δίσκος με όλο το καταγραφέν υλικό.

2. Εάν κατά τη διεξαγωγή της αθλητικής συνάντησης δεν έχουν προκύψει ενδείξεις πράξεων βίας και τέλεσης ποινικών αδικημάτων, το υλικό καταστρέφεται με αντίστοιχο πρωτόκολλο, μετά την πάροδο τριμήνου από την ημερομηνία διεξαγωγής της αθλητικής συνάντησης, από την αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομίας και μετά την πάροδο δεκατεσσάρων (14) ημερών από το Κέντρο Ελέγχου Αθλητικής Εγκατάστασης.

Άρθρο 9

Έλεγχος Τεχνικών Προδιαγραφών και Έλεγχος Συστήματος

1. Οι τεχνικές απαιτήσεις του συστήματος της κάθε αθλητικής εγκατάστασης υπόκειται σε έγκριση, πριν από την εγκατάσταση του συστήματος, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σύμφωνα με τις παρ. 1 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4326/2015.

2. Ο έλεγχος της ύπαρξης και λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας στις επιμέρους αθλητικές εγκαταστάσεις γίνεται και από την επιτροπή του άρθρου 56Α του ν. 2725/1999, στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου της αθλητικής εγκατάστασης για την έκδοση της προβλεπόμενης άδειας λειτουργίας, με την επιφύλαξη πάντοτε της περ. η’ της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4624/2019 (Α’ 137) και σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 4326/2015.

Άρθρο 10

Γνωστοποίηση δεδομένων στη ΔΕΑΒ, τα πειθαρχικά όργανα και τις ανακριτικές και δικαστικές αρχές

1. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τη λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Εποπτείας, εφόσον σε αυτά έχουν καταγραφεί πράξεις βίας και γενικώς αξιόποινες ή πειθαρχικώς ελεγκτέες πράξεις, γνωστοποιούνται το αργότερο εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την καταγραφή τους, από την ΕΛ.ΑΣ. στη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.), το οικείο πειθαρχικό όργανο και κατά περίπτωση στις αρμόδιες ανακριτικές και δικαστικές αρχές.

2. Τα συναφή με πράξεις βίας διαβιβαζόμενα προσωπικά δεδομένα διατηρούνται από τη ΔΕΑΒ σε αντίγραφο αρχείου για τις ανάγκες τις επίτευξης του επιμέρους έργου της και για χρονικό διάστημα όχι πέραν των δεκαπέντε (15) ημερών.

3. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τη λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Εποπτείας γνωστοποιούνται, κατόπιν αιτήσεώς της, στη Διαρκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της Βίας (ΔΕΑΒ), καθόσον είναι απαραίτητο για την άσκηση του έργου της, όπως προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 41Α του ν. 2725/1999.

4. Τα αποθηκευμένα δεδομένα και το αναφερόμενο αρχείο, μετά την πάροδο των δεκαπέντε (15) ημερών, καταστρέφονται και συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

5. Στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της ΔΕΑΒ περιγράφονται τα ειδικότερα μέτρα ασφαλείας των δεδομένων για όσο διάστημα διατηρούνται αυτά, η πρόσβαση στο χώρο αποθήκευσης, καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό που χειρίζεται το αρχείο.

Άρθρο 11

Τοποθέτηση των συστημάτων - Δαπάνες

1. Η ευθύνη και οι δαπάνες για την τοποθέτηση και συντήρηση των παραπάνω ηλεκτρονικών συστημάτων βαρύνουν τους χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων.

2. Οι ανωτέρω από κοινού σε συνεργασία με την/τις προμηθεύτρια/ες εταιρεία/ες, υποχρεούνται να εκπαιδεύσουν το αστυνομικό προσωπικό που ορίζεται για τη χρήση και λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας, για δύο (2) συναπτά έτη από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 12

Προσαρμογές υφισταμένων συστημάτων

1. Οι χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων ή οι διοργανώτριες αρχές, στις οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας, οφείλουν να προσαρμόσουν τα συστήματα αυτά σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, ήτοι να διασφαλίσουν την κατά τα ανωτέρω σύννομη και κανονική λειτουργία τους, ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον τους χώρους, εντός και εκτός της εγκατάστασης, που περιγράφονται στο άρθρο 2, να πληρούν τις προδιαγραφές που τίθενται στο άρθρο 3, να είναι συμβατά και συνδέσιμα με οποιοδήποτε κεντρικό σύστημα τηρεί η αστυνομική αρχή και να τα συντηρούν εφεξής, βαρυνόμενοι αποκλειστικά με κάθε απαραίτητη δαπάνη.

2. Μετά την 6η.3.2024 απαγορεύεται η διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων στις αναφερόμενες στο άρθρο 1 αθλητικές εγκαταστάσεις, που δεν διαθέτουν τα προαναφερόμενα ηλεκτρονικά συστήματα.

Άρθρο 13

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, καταργείται η υπ’ αρ. 29158/12878/1281/237/20.8.2015 (Β’ 1802) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

Άρθρο 14

ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 6η Μαρτίου 2024.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2024

Οι Υπουργοί

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Προστασίας του Πολίτη
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!