Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Ε. 2003/2024 Επικαιροποιημένες οδηγίες για τη διακίνηση των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ'
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Σ. Μπαντέκα
Τηλέφωνο : 210 6987 442
E-Mail : dtd@aade.gr,
Url : www.aade.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΔΑ: ΨΕΙΙ46ΜΠ3Ζ-ΩΚ2

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2024

Αριθ. Πρωτ.: Ε. 2003

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

ΘΕΜΑ: Απαγορεύσεις και Περιορισμοί – Παροχή επικαιροποιημένων οδηγιών για τη διακίνηση των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας της Διεθνούς Σύμβασης CITES και της ελληνικής αυτοφυούς χλωρίδας και ενδημικής αποδημητικής και επιδημητικής άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση [Μη - CITES Είδη (Εθνικές Άδειες)].

ΣΧΕΤ: α) Η με αρ. πρωτ. Α.4406/714/Α0019/6-8-2007 ΔΥΟ «Διακίνηση των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας (Σύμβαση CITES): Κοινοποίηση Καν (ΕΚ) 1332/2005 και διευκρινίσεις επί της εφαρμογής των Καν 338/1997 και 865/2006 και των συναφών εθνικών διατάξεων»

β) Η με αρ. πρωτ. Δ19Γ 5013742 ΕΞ 2023/8-4-2013 ΔΥΟ «ΔιεθνήςΣύμβαση CITES - Κοινοποίηση Διατάξεων» (ΑΔΑ: ΒΕΑΘΗ-068)

γ) Η με αρ. πρωτ. 127703/602/18-2-13 (ΑΔΑ: ΒΕΔΙΟ-ΣΤΚ – ΟΡΘΗΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) : «Ενιαίος κατάλογος με τα Μη-CITES είδη άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας του άρθρου 2, περίπτωση δ, της ΚΥΑ αριθ. 125188/246/22-01-2013 (Β' 285), για τα οποία έχει εφαρμογή το άρθρο 8 της εν λόγω ΚΥΑ αναφορικά με την έκδοση των επονομαζόμενων «απλών αδειών» εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος που αφορά στην παροχή επικαιροποιημένων οδηγιών και διευκρινίσεων για θέματα αρμοδιότητας των τελωνειακών αρχών σχετικά με τη διακίνηση α) των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας στο πλαίσιο εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης CITES και β) των ειδών της Ελληνικής αυτοφυούς χλωρίδας και ενδημικής αποδημητικής και επιδημητικής άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την παρούσα παρέχονται επικαιροποιημένες οδηγίες και διευκρινίσεις σε θέματα που αφορούν τις τελωνειακές αρχές, στο πλαίσιο των απαγορεύσεων - περιορισμών κατά την εισαγωγή, εξαγωγή, επανεισαγωγή, επανεξαγωγή και διαμετακόμιση όσον αφορά τη διακίνηση των ειδών της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η παρούσα απευθύνεται στους τελωνειακούς υπαλλήλους ελέγχου και επιβολής των απαγορεύσεων - περιορισμών, στους υπαλλήλους με αρμοδιότητα τον έλεγχο της εφαρμογής των τελωνειακών διαδικασιών και στους οικονομικούς φορείς που συναλλάσσονται με τις τελωνειακές αρχές.

Α. Σκοπός

Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται επικαιροποιημένες οδηγίες για θέματα τελωνειακής αρμοδιότητας κατά τη διακίνηση των ειδών της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας, προς διευκόλυνση του έργου των τελωνειακών αρχών και η αποτελεσματική προστασία των εν λόγω ειδών.

I. Διακίνηση ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας Διεθνούς Σύμβασης CITES

1. Νομοθετικό - Κανονιστικό πλαίσιο

Σε ενωσιακό επίπεδο η εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης CITES υιοθετήθηκε με τους ακόλουθους κανονισμούς:

α) Καν. (ΕΚ) αριθμ. 338/1997 του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 1996 για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (L 61), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει [στο εξής βασικός κανονισμός (Β.Κ.)].

β) Καν. (ΕΚ) αριθμ. 865/2006 της Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2006 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (L 166), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει [στο εξής εφαρμοστικός κανονισμός (Ε.Κ.)].

γ) Εκτελεστικός Καν. (ΕΕ) αριθ. 792/2012 της Επιτροπής της 23ης Αυγούστου 2012 σχετικά με τη θέσπιση κανόνων σχεδιασμού των αδειών, πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 338/97 για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους και με την τροποποίηση του Καν (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής (L 242).

Σε εθνικό επίπεδο η Σύμβαση κυρώθηκε με τον ν. 2055/1992 (Α' 105) «Κύρωση Σύμβασης Διεθνούς εμπορίας ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν με τα Παραρτήματα Ι και ΙΙ αυτής».

Εφαρμογή έχουν επίσης :

α) Το άρθρο 258 του Δασικού Κώδικα (ν.δ. 86/1969, Α'7), το οποίο, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι απαγορεύεται χωρίς άδεια η εισαγωγή, εξαγωγή, επανεισαγωγή, επανεξαγωγή και διαμετακόμιση των ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας. Σημειώνεται ότι απαιτείται άδεια και για τη διακίνηση των εν λόγω ειδών, ως μέρη προσωπικών ή οικιακών αντικειμένων, για επιστημονικούς σκοπούς, ακόμη και αν έχουν παραχθεί τεχνητά ή γεννήθηκαν και εκτρέφονται στην αιχμαλωσία.

β) Η αριθμ. 125188/246/22-01-2013 κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Εμπορία των ειδών της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας» (ΒΖ 285) και ιδίως οι περ. α) και β) του άρθρου 2 αυτής.

2. Είδη Σύμβασης CITES

Τα είδη/δείγματα της άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση περιλαμβάνονται, αναλυτικά, στα Παραρτήματα Α, Β, Γ, και Δ του Καν. (ΕΚ) 338/1997, κατηγοριοποιούμενα, κατά φθίνουσα σημασία, βάσει της σπανιότητας και της δυσκολίας επιβίωσής τους και ειδικότερα, στο Παράρτημα Α περιλαμβάνονται τα είδη υπό εξαφάνιση, ενώ στο Παράρτημα Δ τα είδη που παρακολουθείται το εμπόριό τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ιθ) και κ) του άρθρου 2 του βασικού κανονισμού, αντίστοιχα, ως είδος θεωρείται κάθε είδος, υποείδος ή πληθυσμός αυτών, ενώ ως δείγμα θεωρείται κάθε ζων ή νεκρό ζώο ή φυτό των ειδών των Παραρτημάτων Α έως Δ ή προϊόν που λαμβάνεται από αυτά, ενσωματωμένο σε άλλου είδους εμπορεύματα ή όχι.

Ως εκ τούτου, τα δείγματα μπορούν να έχουν τη μορφή ζωντανού ζώου ή φυτού, νεκρού ζώου ή τμήματος αυτού (όπως όργανο, οστό, κέλυφος, όστρακο, μαργαριτάρια, φολίδες, νύχι, δόντι, τρίχωμα, φτερό, κέρατο, δέρμα σκόνη, κοράλλι, χαβιάρι, αυγό), αποξηραμένου φυτού ή τμήματός του (όπως φλοιός, άνθος, καρπός, ρίζα, φύλλα, κορμός, μίσχος, σπόρος) ή παράγωγων αυτών (όπως λάδι, λίπος, κερί, εκχύλισμα).

3. Είσοδος, εισαγωγή, εξαγωγή, επανεξαγωγή και διαμετακόμιση

Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 338/1997, η διακίνηση των δειγμάτων των προστατευόμενων ειδών ρυθμίζεται, βάσει ενός συστήματος αδειών και πιστοποιητικών, κατά περίπτωση, ως ακολούθως:

α) Η είσοδος στην Ένωση (σημειώνεται η λανθασμένη μετάφραση στο ελληνικό κείμενο του βασικού κανονισμού του όρου «introduction», ως εισαγωγή) δειγμάτων ειδών των Παραρτημάτων Α και Β του Καν. (ΕΚ) 338/1997 προϋποθέτει την προσκόμιση στο τελωνείο Εισόδου, Άδειας Εισαγωγής ή Κοινοποίησης Eισαγωγής για τα είδη των Παραρτημάτων Γ και Δ (άρθρο 4 B.K.). Σε ειδικές περιπτώσεις μεταφόρτωσης δια θαλάσσης, αερομεταφοράς, ή σιδηροδρομικής μεταφοράς και χωρίς ενδιάμεση αποθήκευση σε άλλο τελωνείο της Ε.Ε. η επαλήθευση και η προσκόμιση των εγγράφων εισαγωγής δεν διενεργείται στο τελωνείο Εισόδου. αλλά στο αρμόδιο τελωνείο Εισαγωγής [άρθρο 4 παρ.7 του B.K. και άρθρο 53 παρ. 1 του Καν. (ΕΚ) 865/2006].

β) Η εισαγωγή εξαρτάται από τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων και επαληθεύσεων και την προηγούμενη προσκόμιση στο αρμόδιο τελωνείο Εισαγωγής, Άδειας Εισαγωγής για τα είδη των Παραρτημάτων Α και Β ή Κοινοποίησης Εισαγωγής για τα είδη των Παραρτημάτων Γ και Δ (άρθρο 4 Β.Κ.).

γ) Η εξαγωγή ή η επανεξαγωγή των δειγμάτων εξαρτάται από τη διεξαγωγή των αναγκαίων ελέγχων και επαληθεύσεων και την προηγούμενη προσκόμιση στο αρμόδιο τελωνείο Εξαγωγής, Άδειας εξαγωγής ή Πιστοποιητικού Επανεξαγωγής για τα είδη των παραρτημάτων Α, Β και Γ (άρθρο 5 Β.Κ.).

4. Παρεκκλίσεις από τους όρους εισαγωγής και εξαγωγής

Στο άρθρο 7 του βασικού κανονισμού καθορίζονται παρεκκλίσεις από τους όρους εισαγωγής και εξαγωγής ορισμένων δειγμάτων των Παραρτημάτων Α, Β, Γ, Δ αυτού και ειδικότερα:

Α) Δείγματα γεννημένα και εκτρεφόμενα σε αιχμαλωσία ή και αναπαραγόμενα τεχνητώς.

Ως προς την έκδοση αδειών και πιστοποιητικών εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τα δείγματα ειδών του Παραρτήματος Β. Από τελωνειακής πλευράς εφαρμόζονται κανονικά οι διαδικασίες που αφορούν την είσοδο, εισαγωγή και εξαγωγή αυτών. Κατά την εισαγωγή αυτών των δειγμάτων μπορεί αυτά να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγειονομικού ελέγχου, αντί της Άδειας Εξαγωγής της τρίτης χώρας.

Β) Δείγματα υπό διαμετακόμιση

Με τον όρο διαμετακόμιση νοείται η μεταφορά δειγμάτων που αποστέλλονται σε συγκεκριμένο παραλήπτη, μέσω του εδάφους της Ένωσης για μια αποστολή μεταξύ δύο σημείων που βρίσκονται εκτός της Ένωσης, χωρίς διακοπή στην μετακίνηση παρά μόνο για λόγους ελέγχου (άρθρο 2, στοιχείο κβ) του Β.Κ.)

Στην περίπτωση αυτή, κατά παρέκκλιση του άρθρου 4 του Β.Κ., δεν είναι υποχρεωτικό να επαληθεύονται και δεν προσκομίζονται στο Τελωνείο διέλευσης οι, κατά κανόνα, προβλεπόμενες Άδειες, Πιστοποιητικά, Κοινοποιήσεις. Τα είδη υπό διαμετακόμιση μεταξύ δύο τρίτων χωρών δεν υπόκεινται σε έκδοση Αδειών/Κοινοποιήσεων Εισαγωγής και Πιστοποιητικών Επανεξαγωγής.

Ωστόσο, τα είδη που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα Α και Β του Καν. (ΕΚ) 338/1997 πρέπει να συνοδεύονται από έγκυρο έγγραφο εξαγωγής ή επανεξαγωγής της Αρχής CITES της χώρας προέλευσης τους, στο οποίο θα αναφέρεται ο προορισμός τους. Χωρίς τέτοιο έγκυρο έγγραφο εξαγωγής - επανεξαγωγής τα δείγματα πρέπει να κατάσχονται και να δημεύονται σε περίπτωση μη αναδρομικής έκδοσής του.

Γ) Δείγματα που αποτελούν προσωπικά ή οικιακά αντικείμενα.

Ως προσωπικά ή οικιακά αντικείμενα νοούνται τα νεκρά δείγματα, τα μέρη δειγμάτων και τα παράγωγα προϊόντα που ανήκουν σε ιδιώτη και αποτελούν ή θα αποτελέσουν μέρος των συνήθων προσωπικών του και οικιακών του αντικειμένων και όχι τα ζωντανά ζώα και φυτά.

Στην περίπτωση αυτή, κατά παρέκκλιση των άρθρων 4 και 5 του Β.Κ., εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

I) Εισαγωγή, επανεισαγωγή (άρθρο 57 Ε.Κ.)

Η παρέκκλιση αφορά είδη που δεν χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς και συγκεκριμένα δείγματα συμπεριλαμβανομένων των κυνηγετικών τρόπαιων που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών, αποτελούν προσωπική περιουσία φυσικού προσώπου που μεταφέρει τον συνήθη τόπο διαμονής του στην Ένωση ή είναι κυνηγετικά τρόπαια που πήρε ταξιδιώτης και εισάγονται μεταγενέστερα. Δεν αφορά δείγματα των παραρτημάτων Α και Β, όταν εισάγονται πρώτη φορά από πρόσωπο που έχει τη συνήθη κατοικία ή που θα διαμείνει στην Ε.Ε.

Για την πρώτη εισαγωγή των προσωπικών ή οικιακών αντικειμένων από πρόσωπο με συνήθη κατοικία στην Ε.Ε., ειδών του Παραρτήματος Β δεν απαιτείται η υποβολή στο τελωνείο Άδειας Εισαγωγής, εφόσον υποβληθεί το πρωτότυπο έγγραφο εξαγωγής ή επανεξαγωγής Αρχής CITES τρίτης χώρας και αντίγραφο αυτού. Το τελωνείο διαβιβάζει το πρωτότυπο στην εθνική Αρχή CITES και επιστρέφει το σφραγισμένο αντίγραφο στον κάτοχο.

Κατά παρέκκλιση, η πρώτη είσοδος στην Ένωση κυνηγετικών τροπαίων δειγμάτων ειδών ή πληθυσμών του Παραρτήματος B του Καν. (ΕΚ) αριθ. 338/1997 και του Παραρτήματος XIII του Καν. (ΕΚ) 865/2006 υπόκειται στην απαίτηση προσκόμισης Άδειας Εισαγωγής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Β.Κ.

Για την επανεισαγωγή των προσωπικών ή οικιακών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων και κυνηγετικών τρόπαιων, από πρόσωπο με συνήθη διαμονή στην Ένωση ειδών των παραρτημάτων Α & Β του βασικού κανονισμού δεν απαιτείται η υποβολή στο τελωνείο Άδειας Εισαγωγής. εφόσον υποβληθούν ένα από τα ακόλουθα:

  • επικυρωμένο από το τελωνείο «Αντίγραφο για τον κάτοχο» ενωσιακής Άδειας Εισαγωγής ή Εξαγωγής που χρησιμοποιήθηκε προγενέστερα ή
  • αντίγραφο εγγράφου επανεξαγωγής Αρχής CITES τρίτης χώρας ή
  • στοιχεία που να αποδεικνύουν την απόκτηση των δειγμάτων εντός της Ένωσης.

Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, δεν απαιτείται Άδεια Εισαγωγής ή έγγραφο (επαν)εξαγωγής για την εισαγωγή ή επανεισαγωγή των ακόλουθων ειδών του Παραρτήματος Β του βασικού κανονισμού:

α) χαβιάρι από είδη οξυρρύγχου (Acipenseriformes spp.), μέχρι ανώτατη ποσότητα 125 γραμμαρίων κατ' άτομο, σε δοχεία τα οποία σημαίνονται ατομικά, σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 6 του Ε.Κ.

β) μεσογονάτια διαστήματα από κάκτους (Cactaceae spp.), μέχρι τρία κατ' άτομο·

γ) νεκρά κατεργασμένα δείγματα ειδών του γένους Crocodylia, εξαιρουμένου του κρέατος και των κυνηγετικών τροπαίων, μέχρι τέσσερα κατ' άτομο·

δ) κελύφη του είδους Strombus gigas, μέχρι τρία κατ' άτομο· ε) ιππόκαμποι (Hippocampus spp.) μέχρι τέσσερα νεκρά δείγματα κατ' άτομο· στ) κελύφη ειδών του γένους Tridacnidae μέχρι τρία δείγματα κατ' άτομο που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 3 kg, εφόσον το δείγμα είναι ακέραιο κέλυφος ή δύο ημίσεα που ταιριάζουν απόλυτα·

ζ) δείγματα ξύλου αγάρ (Aquilaria spp. και Gyrinops spp.) —σε θραύσματα ξύλου βάρους έως και 1kg, 24ml έλαιο, και δύο δέσμες χάντρες ή κομποσκοίνια ή δύο περιδέραια ή βραχιόλια κατ' άτομο.

II) Εξαγωγή και επανεξαγωγή (άρθρο 58 Ε.Κ.)

Η παρέκκλιση αφορά είδη που δεν χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς και συγκεκριμένα δείγματα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών ή αποτελούν προσωπική περιουσία φυσικού προσώπου που μεταφέρει τον συνήθη τόπο διαμονής του από την Ε.Ε. σε τρίτη χώρα. Η παρέκκλιση δεν αφορά την εξαγωγή δειγμάτων των παραρτημάτων Α και Β του Β.Κ.

Για την επανεξαγωγή των προαναφερόμενων αντικειμένων, καθώς και κυνηγετικών τρόπαιων από πρόσωπο με συνήθη διαμονή στην Ένωση δειγμάτων ειδών των παραρτημάτων Α και Β δεν απαιτείται η υποβολή στο τελωνείο, Πιστοποιητικού Επανεξαγωγής, εφόσον υποβληθεί ένα από τα ακόλουθα:

  • επικυρωμένο από το τελωνείο «Αντίγραφο για τον κάτοχο» ενωσιακής Άδειας Εισαγωγής ή Εξαγωγής που χρησιμοποιήθηκε προγενέστερα ή
  • αντίγραφο εγγράφου επανεξαγωγής Αρχής CITES τρίτης χώρας ή
  • στοιχεία που να αποδεικνύουν την απόκτηση των δειγμάτων εντός της Ένωσης.

Η ανωτέρω παρέκκλιση δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις επανεξαγωγής κεράτων ρινόκερου ή ελεφαντόδοντου που περιέχονται σε προσωπικά ή οικιακά αντικείμενα. Για τα δείγματα αυτά απαραίτητη είναι η προσκόμιση Πιστοποιητικού Επανεξαγωγής στο τελωνείο.

Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, δεν απαιτείται η προσκόμιση εγγράφου εξαγωγής/επανεξαγωγής για την εξαγωγή ή επανεξαγωγή των ακόλουθων ειδών του Παραρτήματος Β του βασικού κανονισμού:

α) χαβιάρι από είδη οξυρρύγχου (Acipenseriformes spp.), μέχρι ανώτατη ποσότητα 125 γραμμαρίων κατ' άτομο, σε δοχεία τα οποία σημαίνονται ατομικά, σύμφωνα με το άρθρο 66 παρ. 6·του Ε.Κ.

β) μεσογονάτια διαστήματα από κάκτους (Cactaceae spp.), μέχρι τρία κατ' άτομο·

γ) νεκρά κατεργασμένα δείγματα ειδών του γένους Crocodylia, εξαιρουμένου του κρέατος και των κυνηγετικών τροπαίων, μέχρι τέσσερα κατ' άτομο·

δ) κελύφη του είδους Strombus gigas, μέχρι τρία κατ' άτομο·

ε) ιππόκαμποι (Hippocampus spp.) μέχρι τέσσερα νεκρά δείγματα κατ' άτομο·

στ) κελύφη ειδών του γένους Tridacnidae μέχρι τρία δείγματα κατ' άτομο που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 3kg, εφόσον το δείγμα είναι ακέραιο κέλυφος ή δύο ημίσεα που ταιριάζουν απόλυτα·

ζ) δείγματα ξύλου αγάρ (Aquilaria spp. και Gyrinops spp.) σε θραύσματα ξύλου βάρους έως και 1kg, 24 ml έλαιο, και δύο δέσμες χάντρες ή κομποσκοίνια ή δύο περιδέραια ή βραχιόλια κατ' άτομο.

Τέλος, για την επανεξαγωγή, από πρόσωπο που δεν διαμένει συνήθως στην Ένωση, προσωπικών ή οικιακών αντικειμένων, καθώς και προσωπικών κυνηγετικών τροπαίων, τα οποία έχουν αποκτηθεί εκτός της χώρας συνήθους διαμονής του και τα οποία είναι δείγματα ειδών του παραρτήματος Α του Καν. (ΕΚ) αριθ. 338/1997, απαιτείται η προσκόμιση Πιστοποιητικού Επανεξαγωγής στο τελωνείο. Η ίδια απαίτηση ισχύει και για την επανεξαγωγή προσωπικών ή οικιακών αντικειμένων από κέρατα ρινόκερου ή ελεφαντόδοντο από δείγματα και από πληθυσμούς που απαριθμούνται στο παράρτημα Β του Καν. (ΕΚ) αριθ. 338/1997.

Δ) Επιστημονικά ιδρύματα

Όταν πρόκειται για μη εμπορικά δάνεια, δωρεές και ανταλλαγές, με σκοπό την επιστημονική μελέτη μεταξύ καταχωρημένων επιστημόνων και επιστημονικών ιδρυμάτων, αναγνωρισμένων από τις Αρχές CITES των κρατών, στα οποία βρίσκονται, δειγμάτων φυτολογίων, δειγμάτων διαγνωστικής και ιατροδικαστικής έρευνας, όπως περιγράφονται στο Παράρτημα ΧΙ του Καν. (ΕΚ) 865/2006, διατηρημένων, αποξηραμένων ή έγκλειστων μουσειακών δειγμάτων και ζώντος φυτικού υλικού για επιστημονική μελέτη προβλέπεται η χρησιμοποίηση ετικετών αντί αδειών και πιστοποιητικών (άρθρο 7 παρ. 4 ΒΚ και άρθρο 52 Ε.Κ). Οι ετικέτες είναι σύμφωνες με το υπόδειγμα του Παραρτήματος VI του Καν. (ΕΚ) 792/2012.

5. Άδειες, πιστοποιητικά, κοινοποιήσεις και ετικέτες (άρθρα 11 Β.Κ. και 4 - 19 Ε.Κ.)

Τα έντυπα που χρησιμοποιούνται, αφενός για τις Άδειες εισαγωγής, εξαγωγής, τα Πιστοποιητικά επανεξαγωγής και αφετέρου για τις Κοινοποιήσεις εισαγωγής είναι σύμφωνα με τα υποδείγματα των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ αντίστοιχα του Καν. (ΕΚ) 792/2012.

Οι άδειες και τα πιστοποιητικά για την διακίνηση των προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας εκδίδονται από τις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές CITES των Κρατών-Μελών (Κ-Μ), μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και μόνο οι κοινοποιήσεις εισαγωγής συμπληρώνονται από τον ίδιο τον εισαγωγέα.

Όταν μια από τις ανωτέρω άδειες και πιστοποιητικά χρησιμοποιούνται για περισσότερα του ενός είδη σε μια αποστολή πρέπει να επισυνάπτεται σε αυτά παράρτημα σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από την αρμόδια Αρχή CITES, του οποίου η ύπαρξη αναφέρεται, ρητά, στην άδεια/πιστοποιητικό (άρθρο 6 Ε.Κ.). Για κάθε αποστολή δειγμάτων που είναι τμήμα ενός συνολικού φορτίου απαιτείται ξεχωριστή άδεια εισαγωγής/εξαγωγής, κοινοποίηση εισαγωγής ή πιστοποιητικό επανεξαγωγής (άρθρο 9 Ε.Κ.).

Η Άδεια Εισαγωγής ισχύει μόνο για το διάστημα που αναφέρει και κατά το ανώτατο χρονικό όριο των δώδεκα (12) μηνών και πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχο πρωτότυπο και έγκυρο έγγραφο της χώρας εξαγωγής ή επανεξαγωγής [θεωρείται έγκυρο, μόνο εφόσον έχει εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί προς εξαγωγή ή επανεξαγωγή πριν από την τελευταία ημέρα ισχύος του και εφόσον η εισαγωγή στην Ε.Ε. πραγματοποιηθεί, εντός 6 μηνών, από την ημερομηνία έκδοσης του (άρθρο 14 Ε.Κ.)]. Η άδεια εισαγωγής εκδίδεται πριν από την άφιξη της αποστολής στα σύνορα της Ε.Ε.

Η Άδεια Εξαγωγής και το Πιστοποιητικό Επανεξαγωγής ισχύουν μόνο για το διάστημα που αναφέρουν και κατά το ανώτατο χρονικό όριο των έξι (6) μηνών και πρέπει να έχουν εκδοθεί εκ των προτέρων.

Μια Άδεια μπορεί να περιλαμβάνει ορισμούς, προϋποθέσεις και απαιτήσεις που επιβάλλονται από την εκδούσα Αρχή, προκειμένου να εξασφαλίζεται η τήρηση των σχετικών διατάξεων. Οποιαδήποτε διαγραφή, διόρθωση ή αλλαγή επί των εντύπων πρέπει να επικυρώνεται με σφραγίδα και υπογραφή της εκδούσας Αρχής CITES ή του τελωνείου για τις Κοινοποιήσεις Εισαγωγής ή τα συμπληρωματικά φύλλα.

Κατ' εξαίρεση, τα ανωτέρω έγγραφα μπορούν να εκδίδονται, αναδρομικά (άρθρο 15 Ε.Κ.), ήτοι μετά την άφιξη του φορτίου στο τελωνείο.

Tα Πιστοποιητικά περιοδευουσών εκθέσεων, προσωπικής ιδιοκτησίας και μουσικών οργάνων συνοδεύονται από συμπληρωματικά φύλλα, τα οποία σφραγίζονται και υπογράφονται από το τελωνείο και έχουν διάρκεια ισχύος έως τρία (3) χρόνια.

Το Πιστοποιητικό συλλογής δειγμάτων συνοδεύεται και αυτό από συμπληρωματικά φύλλα και η διάρκεια ισχύος τους δε δύναται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Σημειώνεται δε, ότι η ημερομηνία λήξης του εν λόγω πιστοποιητικού δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας του δελτίου ΑΤΑ που το συνοδεύει.

Μετά την λήξη ισχύος τους οι άδειες και τα πιστοποιητικά θεωρούνται άκυρα. Τα Πιστοποιητικά προσωπικής ιδιοκτησίας, περιοδευουσών εκθέσεων ή τα Πιστοποιητικά μουσικών οργάνων παύουν να ισχύουν αν χαθεί, καταστραφεί, κλαπεί, πωληθεί, αποβιώσει διαφύγει ή αφεθεί ελεύθερο το δείγμα.

6. Τελωνειακές διαδικασίες κατά την είσοδο, εισαγωγή, εξαγωγή και επανεξαγωγή.

α) Αρμόδια τελωνεία

Οι διατυπώσεις εισόδου και εξαγωγής δειγμάτων των ειδών του Καν. (ΕΚ) 338/1997 διενεργούνται από καθορισμένα, από κάθε Κ-Μ, τελωνεία, τα οποία δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 αυτού και μπορούν να αναζητηθούν στον ακόλουθο σύνδεσμο Places of Intro and Export updated 31 Oct 2022 rev (002).pdf (europa.eu).

β) Διατυπώσεις εισόδου (άρθρο 53 (Ε.Κ.)

Στη χώρα μας τα συνοριακά χερσαία τελωνεία, βάσει εθνικής νομοθεσίας έχουν αρμοδιότητες διαμετακόμισης των εμπορευμάτων σε εσωτερικά τελωνεία. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι οι σχετικοί κανονισμοί απαιτούν την διενέργεια των ελέγχων στο πρώτο σημείο εισόδου στην Ένωση ο εισαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του οφείλει να προσκομίσει στο συνοριακό τελωνείο το πρωτότυπο μιας άδειας εισαγωγής, μιας κοινοποίησης εισαγωγής ή ενός πιστοποιητικού περιοδεύουσας έκθεσης ή προσωπικής ιδιοκτησίας.

γ) Διατυπώσεις εισαγωγής ειδών των παραρτημάτων Α και Β του Β.Κ. (άρθρα 22 και 23 Ε.Κ.)

Ο εισαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του παραδίδει στο αρμόδιο τελωνείο εισαγωγής το πρωτότυπο μιας Άδειας εισαγωγής (έντυπο 1), το «αντίγραφο για τον κάτοχο της άδειας» (έντυπο 2) και έγκυρο έγγραφο από τη χώρα εξαγωγής-επανεξαγωγής όταν αυτό αναφέρεται στην Άδεια εισαγωγής (τετραγωνίδιο 24).

Στις περιπτώσεις που κατατίθενται στο τελωνείο έγγραφα της τρίτης χώρας αυτό θα πρέπει να ελέγχει, εάν αναγράφεται σωστά επί της Άδειας εισαγωγής, ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης τους (τετραγωνίδια 16, 17 ή 19).

Με την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων, το τελωνείο, αφού συμπληρώσει και θεωρήσει το πρωτότυπο της άδειας και το «αντίγραφο για τον κάτοχο της άδειας» (τετραγωνίδιο 27), επιστρέφει το τελευταίο στον εισαγωγέα και διαβιβάζει, άμεσα, στην Αρχή CITES το πρωτότυπο της Άδειας εισαγωγής και το έγγραφο από την χώρα εξαγωγής/ επανεξαγωγής.

δ) Διατυπώσεις εισαγωγής ειδών των παραρτημάτων Γ και Δ του Β.Κ. (άρθρα 24 και 25 Ε.Κ.)

Ο εισαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του παραδίδει το πρωτότυπο και το «αντίγραφο για τον εισαγωγέα» μιας Κοινοποίησης Εισαγωγής, κατάλληλα συμπληρωμένα, καθώς και τα σχετικά έγγραφα από την χώρα εξαγωγής-επανεξαγωγής στο αρμόδιο τελωνείο εισαγωγής.

Στις περιπτώσεις Κοινοποιήσεων Εισαγωγής για δείγματα ειδών του Παραρτήματος Γ του Β.Κ., τα τελωνεία μπορούν, όπου αυτό είναι αναγκαίο, να παρακρατούν αυτά μέχρι την ολοκλήρωση της εγκυρότητας των συνοδευτικών εγγράφων τους.

Μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων οι τελωνειακές αρχές σφραγίζουν (τετραγωνίδιο 15) το πρωτότυπο της Κοινοποίησης εισαγωγής (έντυπο αριθ. 1) και το «αντίγραφο για τον εισαγωγέα» (έντυπο αριθ. 2) και επιστρέφουν το δεύτερο στον εισαγωγέα ή στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του, ενώ αποστέλλουν το πρωτότυπο της Κοινοποίησης Εισαγωγής μαζί με οποιαδήποτε έγγραφο από την χώρα εξαγωγής ή επανεξαγωγής στην αρμόδια Αρχή CITES.

ε) Διατυπώσεις εξαγωγής, επανεξαγωγής ειδών των Παραρτημάτων Α, Β και Γ του Β.Κ. (άρθρα 27, 28 Ε.Κ.)

Άδεια εξαγωγής απαιτείται για δείγματα ειδών που έχουν αφαιρεθεί από το φυσικό τους περιβάλλον, έχουν εκτραφεί σε αιχμαλωσία ή αναπαραχθεί τεχνητώς στην Ένωση, ενώ Πιστοποιητικό Επανεξαγωγής απαιτείται για δείγματα των ειδών που είχαν εισαχθεί προγενέστερα στην Ένωση.

Κατά την διενέργεια των διατυπώσεων εξαγωγής/επανεξαγωγής, ο εξαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του, παραδίδει στο αρμόδιο τελωνείο Εξαγωγής το πρωτότυπο μιας Άδειας Εξαγωγής ή ενός Πιστοποιητικού Επανεξαγωγής (έντυπο αριθ. 1), το αντίγραφο για τον κάτοχο της άδειας (έντυπο αριθ. 2) και το αντίγραφο προς επιστροφή στην εκδούσα Αρχή CITES (έντυπο αριθ. 3).

Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων το τελωνείο, αφού συμπληρώσει και θεωρήσει το πρωτότυπο της Άδειας, το «αντίγραφο για τον κάτοχο της άδειας» και το αντίγραφο προς επιστροφή στην εκδούσα Αρχή (τετραγωνίδιο 27), επιστρέφει το πρωτότυπο και το «αντίγραφο για τον κάτοχο» στον εξαγωγέα/επανεξαγωγέα και διαβιβάζει άμεσα το «αντίγραφο προς επιστροφή στην εκδούσα Αρχή» στην Αρχή CITES.

Στις περιπτώσεις τυποποιημένων Αδειών Εξαγωγής που διατίθενται σε φυτώρια για είδη των παραρτημάτων Α και Β του βασικού κανονισμού, στο τετραγωνίδιο 23 των εν λόγω τυποποιημένων Αδειών πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός καταχώρησης του φυτωρίου, καθώς και η δήλωση του άρθρου 29 του Ε.Κ.

7. Πιστοποιητικά περιοδευουσών εκθέσεων ( άρθρο 30 έως 36 Ε.Κ.)

Ως περιοδεύουσα έκθεση θεωρείται κάθε συλλογή δειγμάτων, περιοδεύον τσίρκο, θηριοτροφείο, έκθεση φυτών, ορχήστρα ή μουσειακή έκθεση που εκτίθεται στο κοινό για εμπορικούς σκοπούς. Στις περιπτώσεις αυτές, οι αρμόδιες Αρχές CITES εκδίδουν Πιστοποιητικό περιοδεύουσας έκθεσης και επισυνάπτουν σε αυτό συμπληρωματικό φύλλο για κάθε ζωντανό δείγμα και δελτίο απογραφής για κάθε ένα μη ζωντανό δείγμα.

Το εν λόγω πιστοποιητικό εκδίδεται από την Αρχή CITES του Κ-Μ από το οποίο προέρχεται η εν λόγω έκθεση ή στην περίπτωση που αυτή προέρχεται από Τρίτη χώρα από την Αρχή CITES του Κ-Μ του αρχικού προορισμού της και συνοδεύεται από αντίστοιχο πρωτότυπο πιστοποιητικό τρίτης χώρας. Τα ζώντα ζώα πρέπει να φέρουν αποκλειστική και μόνιμη σήμανση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 66 Ε.Κ., ώστε να υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης τους σε σχέση με το πιστοποιητικό.

Τα έντυπα που χρησιμοποιούνται για τα Πιστοποιητικά περιοδευουσών εκθέσεων και τα συμπληρωματικά φύλλα αυτών είναι σύμφωνα με τα υποδείγματα των παραρτημάτων ΙΙΙ και IV αντίστοιχα του Καν (ΕΚ) 792/2012.

Το Πιστοποιητικό περιοδεύουσας έκθεσης χρησιμοποιείται, ως Άδεια εισαγωγής, εξαγωγής ή πιστοποιητικό επανεξαγωγής.

Σε περίπτωση εισαγωγής, εξαγωγής ή επανεξαγωγής ο κάτοχος (ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του) Πιστοποιητικού περιοδεύουσας έκθεσης, η οποία προέρχεται από την Ένωση, παραδίδει το πρωτότυπο του εν λόγω πιστοποιητικού (έντυπο αριθ. 1) και το πρωτότυπο και αντίγραφο του συμπληρωματικού φύλλου προς εξακρίβωση στο αρμόδιο τελωνείο. Το τελωνείο, μετά τη συμπλήρωση του συμπληρωματικού δελτίου, επιστρέφει τα πρωτότυπα έγγραφα στον κάτοχο ή στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του, επικυρώνει το αντίγραφο του συμπληρωματικού φύλλου και διαβιβάζει αυτό στην Αρχή CITES.

Στην περίπτωση Πιστοποιητικών περιοδευουσών εκθέσεων για προερχόμενες από τρίτες χώρες περιοδεύουσες εκθέσεις, πέραν των ανωτέρω, ο κάτοχος του πιστοποιητικού ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του υποβάλλει επίσης, το πρωτότυπο πιστοποιητικό και το συμπληρωματικό φύλλο που έχει εκδώσει η τρίτη χώρα προς εξακρίβωση.

Το τελωνείο, μετά τη συμπλήρωση και των δύο συμπληρωματικών φύλλων, επιστρέφει τα πρωτότυπα πιστοποιητικά περιοδευουσών εκθέσεων και τα συμπληρωματικά φύλλα στον εισαγωγέα ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του και διαβιβάζει επικυρωμένο αντίγραφο του συμπληρωματικού φύλλου του ενωσιακού πιστοποιητικού στην Αρχή CITES.

8. Πιστοποιητικά προσωπικής ιδιοκτησίας (άρθρα 37-44 Ε.Κ.)

Τα Κ-Μ εκδίδουν Πιστοποιητικό προσωπικής ιδιοκτησίας για το νόμιμο κύριο ζωντανών ζώων, τα οποία κατέχει για προσωπικούς μη εμπορικούς λόγους και το οποίο καλύπτει ένα και μόνο δείγμα.

Το εν λόγω πιστοποιητικό εκδίδεται από την Αρχή CITES του Κ-Μ, στο έδαφος του οποίου βρίσκεται το είδος ή από την Αρχή CITES του Κ-Μ του αρχικού προορισμού αυτού αν εισάγεται από Τρίτη χώρα και συνοδεύεται από αντίστοιχο ισότιμο έγγραφο της τρίτης χώρας. Τα δείγματα πρέπει να φέρουν αποκλειστική και μόνιμη σήμανση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 66 Ε.Κ., ώστε να υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης τους σε σχέση με το πιστοποιητικό.

Τα έντυπα που χρησιμοποιούνται για τα πιστοποιητικά προσωπικής ιδιοκτησίας και τα συμπληρωματικά φύλλα αυτών είναι σύμφωνα με τα υποδείγματα των παραρτημάτων Ι και IV αντίστοιχα του Καν. (ΕΚ) 792/2012.

Όταν το δείγμα συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του το πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως Άδεια εισαγωγής, εξαγωγής ή πιστοποιητικό επανεξαγωγής.

Σε περίπτωση εισαγωγής, εξαγωγής ή επανεξαγωγής καλυπτόμενου από πιστοποιητικό προσωπικής ιδιοκτησίας

  • δείγματος που προέρχεται από την Ένωση, ο κάτοχος του εν λόγω πιστοποιητικού παραδίδει το πρωτότυπο του πιστοποιητικού (έντυπο αριθ. 1) και το πρωτότυπο και αντίγραφο του συμπληρωματικού φύλλου προς εξακρίβωση στο αρμόδιο τελωνείο
  • δείγματος που προέρχεται από Τρίτη χώρα πέραν των ανωτέρω, ο κάτοχος οφείλει επίσης να υποβάλει προς εξακρίβωση το πρωτότυπο του πιστοποιητικού που έχει εκδόσει σχετικά η τρίτη χώρα.

Το τελωνείο αφού συμπληρώσει το συμπληρωματικό φύλλο, επιστρέφει τα πρωτότυπα έγγραφα στον κάτοχο, επικυρώνει το αντίγραφο του συμπληρωματικού φύλλου και διαβιβάζει το επικυρωμένο αντίγραφο στην Αρχή CITES.

9. Πιστοποιητικά συλλογής δειγμάτων (άρθρα 44α - 44ζ Ε.Κ.)

Τα πιστοποιητικά συλλογής δειγμάτων αφορούν συλλογές δειγμάτων, οι οποίες απαιτείται να καλύπτονται από ισχύον δελτίο ATA και περιλαμβάνουν δείγματα, μέρη ή παράγωγα ειδών που παρατίθενται στα παραρτήματα A, B ή Γ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 338/1997. Ειδικότερα τα δείγματα, μέρη ή παράγωγα ειδών του Παραρτήματος Α του Β.Κ. πρέπει να είναι δείγματα που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν σε αιχμαλωσία ή έχουν αναπαραχθεί τεχνητά.

Όταν η συλλογή δειγμάτων προέρχεται από χώρα εντός της Ε.Ε. το πιστοποιητικό εκδίδεται από την αρμόδια Αρχή του Κ-Μ, από το οποίο προέρχεται η συλλογή δειγμάτων. Για συλλογές δειγμάτων προερχόμενες από τρίτη χώρα, το πιστοποιητικό συλλογής δειγμάτων εκδίδεται από την Αρχή του Κ-Μ πρώτου προορισμού, βάσει ισοδυνάμου εγγράφου από την εν λόγω τρίτη χώρα. Το πιστοποιητικό συλλογής δειγμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως Άδεια εισαγωγής, εξαγωγής ή Πιστοποιητικό επανεξαγωγής, εφόσον η χώρα προορισμού αναγνωρίζει και επιτρέπει τη χρήση δελτίων ΑΤΑ.

Σε περίπτωση εισαγωγής, εξαγωγής ή επανεξαγωγής καλυπτόμενου από Πιστοποιητικό συλλογής δειγμάτων, όταν η συλλογή δειγμάτων προέρχεται από χώρα της Ε.Ε., ο κάτοχος του Πιστοποιητικού ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του προσκομίζει προς εξακρίβωση, στο αρμόδιο τελωνείο, το πρωτότυπο (έντυπο 1) και αντίγραφο του εν λόγω πιστοποιητικού και, κατά περίπτωση, το αντίγραφο για τον κάτοχο (έντυπο 2) και το αντίγραφο προς επιστροφή στο εκδίδον διαχειριστικό όργανο (έντυπο 3), καθώς και το πρωτότυπο του ισχύοντος δελτίου ATA.

Το τελωνείο, μετά την επεξεργασία του δελτίου ATA και, εφόσον είναι αναγκαίο, μετά την εγγραφή του αριθμού του συνοδευτικού δελτίου ATA στο πρωτότυπο και στο αντίγραφο του Πιστοποιητικού συλλογής δειγμάτων, επιστρέφει τα πρωτότυπα έγγραφα στον κάτοχο ή στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του, θεωρεί το αντίγραφο του Πιστοποιητικού συλλογής δειγμάτων και το διαβιβάζει στην Αρχή CITES.

Ωστόσο, κατά την πρώτη εξαγωγή από την Ε.Ε, το τελωνείο, αφού συμπληρώσει το τετραγωνίδιο 27 του πιστοποιητικού, επιστρέφει στον κάτοχο ή στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του το πρωτότυπο του πιστοποιητικού συλλογής δειγμάτων (έντυπο 1) και το αντίγραφο για τον κάτοχο (έντυπο 2) και διαβιβάζει το αντίγραφο προς επιστροφή (έντυπο 3) στην εκδούσα διαχειριστική Αρχή CITES.

Στην περίπτωση πιστοποιητικού συλλογής δειγμάτων που αφορά συλλογή δειγμάτων από τρίτη χώρα πέραν των ανωτέρω, ο κάτοχος ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του υποβάλλει επίσης, προς έλεγχο, το πρωτότυπο του πιστοποιητικού που έχει εκδοθεί από την τρίτη χώρα.

10. Πιστοποιητικό μουσικών οργάνων (άρθρα 44η - 44ιγ Ε.Κ.)

Τα Πιστοποιητικά μουσικών οργάνων χρησιμοποιούνται, ως άδεια εισαγωγής, εξαγωγής ή ως πιστοποιητικό επανεξαγωγής και εκδίδονται από τη αρμόδια Αρχή CITES του Κ-Μ, στο οποίο έχει τη συνήθη κατοικία του ο αιτών.

Σε περίπτωση εισόδου στην Ένωση, εξαγωγής ή επανεξαγωγής δείγματος που καλύπτεται από Πιστοποιητικό μουσικού οργάνου, ο κάτοχος του εν λόγω πιστοποιητικού παραδίδει το πρωτότυπο του πιστοποιητικού και το πρωτότυπο και αντίγραφο του συμπληρωματικού φύλλου στο τελωνείο. Το τελωνείο μετά τη συμπλήρωση του συμπληρωματικού φύλλου, επιστρέφει τα πρωτότυπα έγγραφα στον κάτοχο, επικυρώνει το αντίγραφο του συμπληρωματικού φύλλου και το διαβιβάζει στην Αρχή CITES.

Σημειώνεται ότι, για την είσοδο στην Ένωση ενός μουσικού οργάνου δεν απαιτείται η προσκόμιση άδειας εισαγωγής ή εγγράφου εξαγωγής, εφόσον η είσοδος του καλύπτεται από Πιστοποιητικό μουσικών οργάνων που έχει εκδοθεί από τρίτη χώρα, υπό παρόμοιες συνθήκες με αυτές που ισχύουν για την έκδοσή του από Αρχή CITES Κ-Μ.

Για την επανεξαγωγή του εν λόγω μουσικού οργάνου δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού επανεξαγωγής.

11. Αρμόδιες Εθνικές Αρχές CITES

Στην χώρα μας έχει οριστεί, ως αρμόδια Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CITES, η κάτωθι Υπηρεσία:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ CITES

Τέρμα Αλκμάνους, Τ.Κ.11528 ΙΛΙΣΙΑ- ΑΘΗΝΑ

Email: grcitesma@prv.ypeka.gr

Επιπλέον, έχουν καθοριστεί εννέα (9) Περιφερειακές Διαχειριστικές Αρχές CITES. Οι αρμόδιες διαχειριστικές Αρχές CITES μπορούν να αναζητηθούν στον ακόλουθο σύνδεσμο Υπηρεσίες αρμόδιες για την εφαρμογή της CITES (ypen.gov.gr)

12. Ενσωμάτωση στο TARIC.

Tα μέτρα ελέγχου της εισαγωγής και εξαγωγής για τη διακίνηση των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση του Καν. (ΕΚ) 338/1997 έχουν ενσωματωθεί στο υποσύστημα TARIC και εφαρμόζονται με τα πιστοποιητικά που συμπληρώνονται στη θέση 44-1 της διασάφησης, με τους κάτωθι κωδικούς:

Εισαγωγή ή εξαγωγή

C400: Προσκόμιση του απαιτούμενου πιστοποιητικού "CITES"

Y900: Τα αγαθά που δηλώθηκαν δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Ουάσιγκτον (CITES)

Πέραν των ανωτέρω, δύο γενικών κωδικών πιστοποιητικών, για ενημέρωση, παρατίθενται και οι ακόλουθοι κωδικοί πιστοποιητικών της σχετικής νομοθεσίας σημειώνοντας την μη, μέχρι σήμερα, ενσωμάτωσή τους, στο υποσύστημα TARIC.

C401: Άδεια εξαγωγής ή πιστοποιητικό επανεξαγωγής CITES που εκδίδεται από χώρα της ΕΕ ]

C402: Άδεια εξαγωγής ή πιστοποιητικό επανεξαγωγής CITES που εκδίδεται από Τρίτη χώρα

C403: Πιστοποιητικό περιοδευουσών εκθέσεων CITES

C404: Πιστοποιητικό προσωπικής ιδιοκτησίας CITES

C405: Πιστοποιητικό συλλογής δειγμάτων CITES

C406: Πιστοποιητικό μουσικού οργάνου CITES

C635: Ετικέτες CITES για επιστημονικό υλικό

C638: Άδεια εισαγωγής CITES

C639: Κοινοποίηση εισαγωγής CITES

13. Κυρώσεις (άρθρο 16 Β.Κ.)

Στην περίπτωση που, κατά τον έλεγχο των τελωνειακών αρχών, δείγματα ειδών που απαριθμούνται στα Παραρτήματα του Καν. (ΕΚ) 338/1997 δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες έγκυρες άδειες ή πιστοποιητικά, αυτά μπορούν να κατασχεθούν και στη συνέχεια να δημευθούν, σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία. Τα κατασχεμένα είδη παραδίδονται στην αρμόδια Δασική Αρχή (άρθρο 288α παρ. 1 το ν.δ. 86/1969). Η φροντίδα του δημευμένου δείγματος ανατίθεται στην Αρχή CITES και στις κατά τόπους Δασικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι, στοιχεία κατασχέσεων/δημεύσεων των εν λόγω ειδών θα πρέπει να αποστέλλονται σε τριμηνιαία βάση στην Δ/νση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων για ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών της Ε.Ε.

Επίσης, σε περίπτωση που ένα ζωντανό δείγμα των παραρτημάτων Β και Γ του Β.Κ. φτάνει σε σημείο εισόδου, χωρίς να είναι εφοδιασμένο με τη απαραίτητη έγκυρη άδεια ή πιστοποιητικό, αυτό μπορεί, είτε να κατασχεθεί, είτε να δημευτεί, είτε αν ο παραλήπτης αρνηθεί να το αναγνωρίσει, οι τελωνειακές αρχές σε συνεννόηση με την Αρχή CITES μπορούν να ζητήσουν από τον μεταφορέα να επιστρέψει το δείγμα στον τόπο από τον οποίο απεστάλη (άρθρο 16, παρ. 4 Β.Κ.).

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την περ. ι) της παρ. 2 του άρθρου 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α'265), «η παράνομη εισαγωγή ή μεταφορά ειδών και δειγμάτων άγριας πανίδας και χλωρίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, και προστατεύονται από Κοινοτικές ή Διεθνείς Συμβάσεις, τιμωρείται με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας, εκτός της περίπτωσης λαθραίας εισαγωγής αγρίων ζώντων ζώων, η οποία τιμωρείται με πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται ανεξαρτήτως των κυρώσεων που τυχόν προβλέπονται από άλλες διατάξεις. Τα άγρια ζώντα ζώα επαναπροωθούνται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς στο φυσικό τους περιβάλλον».

II. Διακίνηση ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας (Μη - CITES είδη)

1. Νομοθετικό - Κανονιστικό πλαίσιο

α) Ο Δασικός Κώδικας (ν.δ. 86/1969, Α'7) και ιδίως το άρθρο 258 αυτού.

β) Η αριθμ. 125188/246/13-12-2013 κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Εμπορία των ειδών της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας» (Β' 285).

Με την ανωτέρω ΚΥΑ, θεσπίζονται διατάξεις: α) που διέπουν την εμπορία των ειδών της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας σε εκτέλεση της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας και β) προστασίας των ειδών της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση του άρθρου 2 αυτής.

Ειδικότερα, οι διατάξεις της ανωτέρω απόφασης εφαρμόζονται πέραν των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση CITES και στη σχετική ενωσιακή νομοθεσία [περιπτώσεις α) και β) του άρθρου 2 αυτής] και για είδη της ελληνικής αυτοφυούς χλωρίδας και ενδημικής αποδημητικής και επιδημητικής άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση των περιπτώσεων γ) και δ) του άρθρου 2 αυτής, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη Σύμβαση CITES και στη σχετική ενωσιακή νομοθεσία (Μη-CITES είδη: Non CITES species).

2. Είδη Μη - CITES

Τα είδη της ελληνικής αυτοφυούς χλωρίδας και ενδημικής αποδημητικής και επιδημητικής άγριας πανίδας περιλαμβάνονται αναλυτικά (με την λατινική τους - επιστημονική ονομασία μόνο) σε Ενιαίο κατάλογο με τα είδη μη - CITES, σε παράρτημα της υπό στοιχείο δ) ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΕΚΑ. Ουσιαστικά, περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, όλα τα είδη αμφιβίων, ερπετών (χελώνες, φίδια, σαύρες, κ.λ.π.), μικροχειρόπτερων (νυκτερίδες), ελαφοειδών και πτηνών. Επιπλέον, στα υπό έλεγχο είδη, περιλαμβάνονται και ορισμένα είδη ξυλείας (κατεργασμένης και μη) κατάλογος της οποίας περιλαμβάνεται, επίσης, στην υπό στοιχείο δ) ανωτέρω σχετική.

3. Άδειες

Σύμφωνα με το άρθρο 8 της ανωτέρω ΚΥΑ, προβλέπεται ειδική αδειοδότηση για την εισαγωγή, εξαγωγή, επανεισαγωγή, επανεξαγωγή και διακίνηση, δειγμάτων (νεκρών ή ζωντανών, ολόκληρων ή εύκολα αναγνωριζόμενων μερών και παραγώγων τους) ειδών της ελληνικής αυτοφυούς χλωρίδας και της ενδημικής και αποδημητικής πανίδας.

Οι Άδειες εκδίδονται από τις, κατά τόπο αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές CITES και έχουν ισχύ ενός έτους. Στο Παράρτημα 4 της ΚΥΑ περιγράφεται ο τύπος των εν λόγω Άδειών.

4. Αρμόδια Τελωνεία -Τελωνειακές διαδικασίες -Ενσωμάτωση στο TARIC

Τα τελωνεία, στα οποία μπορούν να γίνει η διακίνηση των δειγμάτων ειδών Μη-CITES είναι αυτά από τα οποία γίνεται η διακίνηση και των ειδών CITES.

Η διακίνηση των Μη-CITES ειδών γίνεται με την υποβολή της απαραίτητης έγκυρης Άδειας εισαγωγής/εξαγωγής, ως επισυναπτόμενο της τελωνειακής διασάφησης. Το αρμόδιο τελωνείο διενεργεί του απαραίτητους ελέγχους, κατά τη διαδικασία τελωνισμού για την επιβεβαίωση της ύπαρξης δεόντως συμπληρωμένης και θεωρημένης Άδειας από την αρμόδια Αρχή CITES. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ως προς την απαίτηση ή μη, προσκόμισης Άδειας, δεδομένου ότι τα είδη δεν κατονομάζονται βάσει δασμολογικής διάκρισης, αλλά και κατά τη διενέργεια φυσικού ελέγχου με σκοπό την αναγνώριση/ταυτοποίηση του προς τελωνισμό είδους, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ζητούν τη συνδρομή των αρμόδιων Αρχών CITES για την παροχή διευκρινίσεων.

Τα μέτρα για την διακίνηση δειγμάτων ειδών της ελληνικής αυτοφυούς χλωρίδας και ενδημικής αποδημητικής και επιδημητικής άγριας πανίδας, ως εθνικά μέτρα απαγορεύσεων -περιορισμών, δεν έχουν ενσωματωθεί στο υποσύστημα TARIC. Παραταύτα, κατά την εισαγωγή ή εξαγωγή των εν λόγω ειδών οι υποβάλλοντες την αντίστοιχη διασάφηση οφείλουν να συμπληρώνουν στη θέση 44-1 τους ακόλουθους εθνικούς κωδικούς πιστοποιητικών:

1952: Εθνική Άδεια εξαγωγής ειδών αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας (εκτός CITES)

1953: Εθνική Άδεια εισαγωγής ειδών αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας (εκτός CITES)

Τέλος, επισημαίνουμε ότι, επειδή τα Μη-CITES είδη κατατάσσονται στις ίδιες δασμολογικές κλάσεις με τα είδη CITES, ο έλεγχος θα πρέπει να διενεργείται για όλες τις κατηγορίες των ειδών σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις (CITES ή εθνικές).

5. Κυρώσεις

Σε περίπτωση που από τον έλεγχο των τελωνειακών αρχών, διαπιστωθούν παραβάσεις των ανωτέρων έχουν εφαρμογή:

α) η παρ. 1 του άρθρου 288α του ν.δ. 86/1969, σχετικά με την παράδοση των εν λόγω κατασχεμένων ειδών στην αρμόδια Δασική Αρχή.

β) η περ. ι) της παρ. 2 του άρθρου 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α' 265), σύμφωνα με την οποία «η παράνομη εισαγωγή ή μεταφορά ειδών και δειγμάτων άγριας πανίδας και χλωρίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, και προστατεύονται από Κοινοτικές ή Διεθνείς Συμβάσεις,

τιμωρείται με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας, εκτός της περίπτωσης λαθραίας εισαγωγής αγρίων ζώντων ζώων, η οποία τιμωρείται με πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται ανεξαρτήτως των κυρώσεων που τυχόν προβλέπονται από άλλες διατάξεις. Τα άγρια ζώντα ζώα επαναπροωθούνται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς στο φυσικό τους περιβάλλον».

Β. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την άμεση εφαρμογή των διαλαμβανομένων, κατά τη διενέργεια των ελέγχων, στα προς εισαγωγή, επανεισαγωγή, εξαγωγή, επανεξαγωγή και διαμετακόμιση ειδών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας.

Τέλος, αναφέρεται ότι με την παρούσα εγκύκλιο καταργούνται οι α) με αρ. πρωτ. Α.4406/714/Α0019/6-8-2007 ΔΥΟ «Διακίνηση των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας (Σύμβαση CITES): Κοινοποίηση Καν (ΕΚ) 1332/2005 και διευκρινίσεις επί της εφαρμογής των Καν 338/1997 και 865/2006 και των συναφών εθνικών διατάξεων» και β) η με αρ. πρωτ. Δ19Γ 5013742 ΕΞ 2023/8-4-2013 ΔΥΟ «Διεθνής Σύμβαση CITES - Κοινοποίηση Διατάξεων» (ΑΔΑ: ΒΕΑΘΗ-068) και από την έκδοση της παρούσας παύει να ισχύει οποιαδήποτε αντίθετη με αυτήν παροχή οδηγιών.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!