Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Αλεξάνδρα Σδούκου Η Ελλάδα κέντρο διαμετακόμισης και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας

Η Ελλάδα επιταχύνει τις προσπάθειες να γίνει κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας προς τις χώρες της περιοχής και την Κεντρική Ευρώπη, επεσήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σήμερα στο Greek House Davos Forum που πραγματοποιείται στην Ελβετία.

Κύριος στόχος, πρόσθεσε, είναι να γίνει η Ελλάδα το επίκεντρο της διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη με έργα όπως η διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο.

Η κα Σδούκου αναφέρθηκε σε έργα όπως ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ) και ο ελληνοβουλγαρικός που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα και υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια των χωρών της περιοχής. Παρουσίασε επίσης τα νέα έργα τα οποία περιλαμβάνουν τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία την άνοιξη, τον αγωγό φυσικού αερίου προς τη Β.Μακεδονία που θα λειτουργήσει το 2025 και την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής.

Αναφερόμενη στις επενδύσεις σε ΑΠΕ η υφυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις πιο ελκυστικές χώρες στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολλαπλάσιο από τη χωρητικότητα του συστήματος. Ήδη η ισχύς των ΑΠΕ διπλασιάστηκε την προηγούμενη διετία και θα διπλασιαστεί εκ νέου ως το 2030 φθάνοντας στα 23 γιγαβάτ. "Η οικονομία αναπτύσσεται με χορό ρυθμό και προσελκύει επενδύσεις σε δίκτυα, τηλεπικοινωνίες, ψηφιοποίηση, κατασκευές, τράπεζες και στον ενεργειακό τομέα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Σδούκου έκανε ειδική αναφορά στο πλάνο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα οποία όπως είπε η χώρα μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έχει ήδη παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης με πρώτο στόχο να τεθούν σε λειτουργία μονάδες ισχύος 2 γιγαβάτ ως το 2030. Τέλος σημείωσε ότι η χώρα μας μπορεί να υποστηρίξει με μεταφορά τεχνογνωσίας και επενδύσεις την ενεργειακή μετάβαση των χωρών της περιοχής καθώς διαθέτει μονάδες ΑΠΕ μεγαλύτερης ισχύος από όλους τους γείτονες μαζί και ανέφερε ως παραδείγματα διασυνοριακής συνεργασίας τις διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία αλλά και την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!