Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Ε. 2081/2023 Ενημέρωση σχετικά με το εργαλείο Αυτοαξιολόγησης των Κανόνων Καταγωγής ROSA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 10184 Αθήνα
Πληροφορίες : Εύα Καραβανά
Τηλέφωνο : 210 6987541
E-Mail : e.karavana@aade.gr,
ddtheka-b@aade.gr
Url : www.aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 9ΩΞΚ46ΜΠ3Ζ-Ξ90

Αθήνα, 13-12-2023

Αριθ. Πρωτ: Ε. 2081

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με το εργαλείο Αυτοαξιολόγησης των Κανόνων Καταγωγής ROSA (Rules of Origin Self-Assessment) που διατίθεται στον δικτυακό τόπο της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ 

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 

Εγκύκλιος που αφορά στην ενημέρωση σχετικά με το εργαλείο Αυτοαξιολόγησης των Κανόνων Καταγωγής ROSA (Rules of Origin Self-Assessment) που διατίθεται στον δικτυακό τόπο της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον τρόπο χρήσης του εν λόγω εργαλείου, καθώς και στην παροχή χρήσιμων Γενικών Πληροφοριών σχετικά με τους κανόνες καταγωγής μέσω των αντίστοιχων συνδέσμων (links). 

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 

Με την παρούσα δίδονται οδηγίες ως προς τη χρήση του εργαλείου αυτοαξιολόγησης ROSA που επιτρέπει τον έλεγχο της συμμόρφωσης των προϊόντων με τους σχετικούς κανόνες καταγωγής και, επομένως, την πλήρωση των προϋποθέσεων για προτιμησιακή μεταχείριση βάσει των ΣΕΣ (Συμφωνιών Ελεύθερων Συναλλαγών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας και πληροφορίες σχετικά με τα αποδεικτικά καταγωγής που πρέπει να συντάσσονται, προκειμένου να εφαρμόζεται όπου προβλέπεται, δασμολογική προτίμηση. Στο εν λόγω εργαλείο συμπεριλαμβάνονται και σύνδεσμοι (links) σχετικά με τις Γενικές πληροφορίες που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της καταγωγής στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 

Η εγκύκλιος αφορά τους οικονομικούς φορείς, τις τελωνειακές αρχές καθώς και τις λοιπές δημόσιες αρχές που επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με τις εξαγωγές/εισαγωγές για ένα συγκεκριμένο προϊόν προς/από συγκεκριμένη χώρα-εταίρο συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αξιολογήσουν κατά πόσο το προϊόν τους πληροί τους κανόνες καταγωγής και προκειμένου να προετοιμάσουν σωστά τα πιστοποιητικά καταγωγής ώστε να επωφεληθούν από χαμηλότερους ή μηδενικούς προτιμησιακούς δασμούς.  

Σας ενημερώνουμε ότι στην πλατφόρμα Access2Markets στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/home), διατίθεται το εργαλείο Αυτοαξιολόγησης των Κανόνων Καταγωγής ROSA - Rules of Origin Self-Assessment (https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/content/presenting-rosa), το οποίο κατόπιν ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται στη διαδικασία μετάφρασης σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πλέον διαθέσιμο στα Ελληνικά, για τις Συμφωνίες με: το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, το ΣΓΠ (Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων) και τις χώρες της Πανευρωμεσογειακής Σύμβασης, ενώ προοδευτικά θα είναι και για τις λοιπές Προτιμησιακές Συμφωνίες. 

Ειδικότερα: 

Το εργαλείο αυτοαξιολόγησης των κανόνων καταγωγής ROSA στην πλατφόρμα Access2Markets είναι ένα εργαλείο υποστήριξης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιτρέπει να ελέγχεται κατά πόσον ένα προϊόν συμμορφώνεται με τους κανόνες καταγωγής και, ως εκ τούτου, πληροί τις προϋποθέσεις για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση στο πλαίσιο συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ. 

Μέσω ερωτήσεων, οι επιχειρήσεις καθοδηγούνται σε όλο το φάσμα των κανόνων καταγωγής που ισχύουν για το προϊόν τους σε μια συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία, προκειμένου να διαπιστώσουν αν το προϊόν τους συμμορφώνεται με τους εν λόγω κανόνες και, ως εκ τούτου, μπορεί να τύχει προτιμησιακής δασμολογικής μεταχειρίσεως δηλαδή μειωμένο ή μηδενικό δασμό. Για περαιτέρω διευκόλυνση των επιχειρήσεων, είναι διαθέσιμα παραδείγματα και σύνδεσμοι προς τα σχετικά νομικά κείμενα ενώ παρέχονται εξηγήσεις σχετικά με το εκάστοτε αποδεικτικό καταγωγής που πρέπει να συντάσσεται για την απόκτηση δασμολογικών προτιμήσεων. Πρέπει να τονιστεί ότι το εν λόγω εργαλείο δεν είναι νομικά δεσμευτικό και έχει βοηθητικό/επεξηγηματικό χαρακτήρα. 

Το εργαλείο Αυτοαξιολόγησης των Κανόνων Καταγωγής - ROSA παρέχει:

  • βοήθεια κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της καταγωγής του προϊόντος με εξατομικευμένες ερωτήσεις
  • λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ορθής τεκμηρίωσης της καταγωγής του προϊόντος του εκάστοτε οικονομικού φορέα στο πλαίσιο κάθε συμφωνίας
  • επεξηγήσεις των απαιτήσεων και των όρων των κανόνων καταγωγής
  • πρακτικά παραδείγματα
  • άμεση πρόσβαση στα νομικά κείμενα
  • εξατομικευμένη έκθεση αυτοαξιολόγησης με βάση τις απαντήσεις των οικονομικών φορέων
  • επεξήγηση των διαδικασιών των κανόνων καταγωγής
  • όλες τις πληροφορίες που αφορούν ειδικά τη συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία που έχει επιλεγεί για το εκάστοτε προϊόν. 

Πως λειτουργεί – Βήματα: 

Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://trade.ec.europa.eu/access-tomarkets/en/home), πηγαίνετε στην ενότητα ο εμπορικός μου βοηθός και εφόσον επιλέξετε ως γλώσσα την Ελληνική, εισαγάγετε

  • το προϊόν
  • τη χώρα καταγωγής
  • τη χώρα προορισμού, όπως παρακάτω: 

Τονίζεται επίσης, ότι στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο link που αναφέραμε https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/content/presenting-rosa σχετικά με το εργαλείο αυτοαξιολόγησης των κανόνων καταγωγής (αφού επιλέξετε αν επιθυμείτε την ελληνική γλώσσα), μπορείτε να βρείτε χρήσιμες Γενικές Πληροφορίες σχετικά με τους Κανόνες Καταγωγής, ώστε να έχετε μια εικόνα των γενικών αρχών για τον προσδιορισμό της καταγωγής στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πιο συγκεκριμένα:

  • Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες καταγωγής με αντίστοιχο link που παραπέμπει σε έναν «Συνοπτικό Οδηγό – πώς να εργαστείτε με τους κανόνες καταγωγής». Αν πατήσετε στο εν λόγω link, ο συνοπτικός Οδηγός επεξηγεί τη χρήση των κανόνων καταγωγής και παραθέτει τα βήματα που απαιτούνται για την καταβολή χαμηλότερων Προτιμησιακών δασμών, τα οποία είναι 1) η πλήρωση των προϋποθέσεων για την επιβολή χαμηλότερων δασμών, 2) η απόδειξη της καταγωγής του προϊόντος και 3) τα αποδεικτικά έγγραφα της καταγωγής.
  • Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής σε μια συγκεκριμένη συμφωνία, με αντίστοιχο link που παραπέμπει στην Ενότητα «Αγορές – Εμπορικές Συμφωνίες της ΕΕ με μία ματιά» συμπεριλαμβανομένων των κανόνων καταγωγής και των διαδικασιών τους. Στην εν λόγω ενότητα, μπορείτε να συμβουλευθείτε τον κατάλογο των εμπορικών συμφωνιών, διαπιστώνοντας τα οφέλη κάθε εμπορικής συμφωνίας. Αλλά και για χώρες που δεν έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ, θα βρείτε μια γενικότερη περιγραφή των εμπορικών σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας της ΕΕ με την οικεία χώρα.
  • Γενικές πληροφορίες για τη βασική ορολογία και τις βασικές έννοιες που πρέπει να γνωρίζετε για να κατανοήσετε τους κανόνες καταγωγής, όπως η δήλωση τιμολογίου, η σώρευση, η ανοχή, ο εγκεκριμένος εξαγωγέας κ.λ.π. με αντίστοιχο link που παραπέμπει στο «Γλωσσάριο» με τους ορισμούς των βασικών εννοιών. 

Το link για το εργαλείο Αυτοαξιολόγησης των Κανόνων Καταγωγής ROSA (Rules of Origin Self-Assessment) μπορείτε να το αναζητείτε και στον διαδικτυακό και στον εσωτερικό ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. 

Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το εν λόγω εργαλείο Αυτοαξιολόγησης των Κανόνων Καταγωγής – ROSA, διότι επιτρέπει τον έλεγχο της συμμόρφωσης των προϊόντων με τους σχετικούς κανόνες καταγωγής και, επομένως, την πλήρωση των προϋποθέσεων για προτιμησιακή μεταχείριση βάσει των ΣΕΣ (Συμφωνιών Ελεύθερων Συναλλαγών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρέχει και πληροφορίες σχετικά με τα αποδεικτικά καταγωγής που πρέπει να συντάσσονται, προκειμένου να εφαρμόζεται όπου προβλέπεται, δασμολογική προτίμηση.

-Οι επαγγελματικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους. 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
α/α 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΚΟΣ 
ΔΔΑΔ Γ 1021773 ΕΞ 2023/16-2-2023 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!