Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1102/16-3-1993 Έκδοση ειδικών στοιχείων κατά την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων από τους πράκτορες, τα τουριστικά και τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Αριθ. 1133390/1104/0015

ΠΟΛ. 1102/16-3-1993 (ΦΕΚ 234Β)

Έκδοση ειδικών στοιχείων κατά την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων από τους πράκτορες, τα τουριστικά και τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της υποπερίπτωσης γη' της περίπτωσης γ· του άρθρου 38 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992 ΦΕΚ Α- 84).

2. Την με αριθμό Υ. 1847/1078399/1182/0001 / 7.8.1992 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς Οικονομικών» (ΦΕΚ Β' 525).

3. Το γεγονός ότι τα εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών, στο σύνολό τους σχεδόν (κατά 95% περίπου), πω-λούνται μέσω πρακτόρων και ταξιδιωτικών γραφείων ΙΑΤΑ και παρακολουθούνται από ένα παγκόσμια αποδεκτό ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης του οργανισμού BSP-Ελλάδας (Bank Settlement Plan).

4. Ότι οι πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία χρεώνονται στο BSP με την ονομαστική αξία των πωλουμένων αεροπορικών εισιτηρίων, που είναι η επίσημη τιμή ΙΑΤΑ, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες τα πωλούν σ’ αυτούς σε καθαρή τιμή, που είναι μικρότερη της αναγραφόμενης σ’ αυτά, και με προμήθεια είτε μόνο με προμήθεια.

5. Ότι η διαφορά της τιμής των εισιτηρίων, μεταξύ αναγραφόμενης και καθαρής, επιστρέφεται από τις αεροπορικές εταιρείες στους πωλητές των εισιτηρίων πράκτορες με τη μορφή έκπτωσης, ενώ οι τελευταίοι (πράκτορες) διαθέτουν τα εισιτήρια στους πελάτες τους σε τιμή κυμαι-2 νόμενη, μεταξύ της αναγραφόμενης και της καθαρής τιμής, εισπράττοντας ταυτόχρονα και προμήθεια, που καταβάλλεται σ’ αυτούς από τις αεροπορικές εταιρείες, υπο-. λογιζόμενη σε ποσοστό επί της αναγραφόμενης τιμής του _ εισιτηρίου.

6. Τα από 29.12.1992 και 21.1.1993 κοινά υπομνήματα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑ-ΣΤΕΥΣΕΩΣ και της ΕΝΩΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με τα οποία ζητείται η έγκριση έκδοσης συγκεκριμένων στοιχείων από τις αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία, σχετικά με την πώληση των εισιτηρίων, τις ακυρώσεις εισιτηρίων και τις εκπτώσεις.

7. Ότι από τον οργανισμό BSP Ελλάδας εκδίδονται μηνιαίες εκκαθαρίσεις: α) για κάθε αεροπορική εταιρεία, για τα πωληθέντα και ακυρωθέντα εισιτήριά της μέσα στο μήνα και β) για κάθε πράκτορα ή τουριστικό γραφείο ΙΑΤΑ, για τα πωληθέντα ή ακυρωθέντα εισιτήρια κάθε αεροπορικής εταιρείας μέσα στο μήνα.

8. Την ανάγκη σαφούς προσδιορισμού της διαδικασίας πώλησης των αεροπορικών εισιτηρίων και διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.

9. Ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προ-καλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Ορίζουμε από 1 ης Μαΐου 1993 και στο εξής την έκδοση ειδικών στοιχείων από τους πράκτορες και τουριστικά · ταξιδιωτικά γραφεία, για την πώληση εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών και τις λαμβανόμενες προμήθειες, και από τις αεροπορικές εταιρείες για τις χορηγούμενες εκπτώσεις, καθώς και την υποβολή στη φορολογική Αρχή ορισμένων στοιχείων, ως ακολούθως:

1. Οι πράκτορες και τα τουριστικά - ταξιδιωτικά γραφεία, κατά την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων ή την έκδοση M.C.O. (Miscellaneous Charge Order) ή την πώληση εισιτηρίων και υπηρεσιών (πακέτο), εκδίδουν διπλότυπη θεωρημένη απόδειξη πώλησης, το πρώτο αντίτυπο της οποΐας, μαζί με το εισιτήριο, και τα λοιπά στοιχεία παραδί-δεται στον αγοραστή, ανεξάρτητα αν η πώληση γίνεται μετρητοίς ή επί πιστώσει. Στην απόδειξη αυτή αναγράφονται, εκτός από τα στοιχεία που ορίζονται από την παράγραφο 5 του άρθρου 18 του Κ.Β.Σ., το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του αγοραστή, ο αριθμός του εισιτηρίου, η αεροπορική εταιρεία, ο τόπος αναχώρησης και προορισμού και η αξία πώλησης. Σε περίπτωση ακύρωσης του εισιτηρίου ή των πωληθεισών μαζί με αυτό υπηρεσιών εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο, με περιεχόμενο αντίστοιχο της πιο πάνω απόδειξης πώλησης, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγρ. 13 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ., ανεξάρτητα αν η πώληση που ακυρώνεται είχε γίνει σε επιτηδευματία ή σε ιδιώτη πελάτη. Ως αξία αναγράφεται στο πιστωτικό τιμολόγιο το ποσό, που επιστρέφεται στον πελάτη, λόγω ακύρωσης του εισιτηρίου ή των τυχόν άλλων υπηρεσιών.

«(1)Η απόδειξη πώλησης της παραγράφου αυτής μπορεί να μην εκδίδεται από τον υπόχρεο, όταν τα αεροπορικά εισιτήρια πωλούνται από αυτόν στην ονομαστική τους αξία. Κάθε πώληση εισιτηρίου, για την οποία δεν εκδόθηκε από τον υπόχρεο η πιο πάνω απόδειξη πώλησης, τεκμαίρεται ότι έγινε στην ονομαστική του αξία και δεν αναγνωρίζεται η χορήγηση έκπτωσης στον αγοραστή του συγκεκριμένου εισιτηρίου, εκ των υστέρων».

2. Οι πράκτορες και τα τουριστικά - ταξιδιωτικά γραφεία εκδίδουν θεωρημένο τιμολόγιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. για την προμήθεια και τις τυχόν λοιπές πρόσθετες παροχές που τους χορηγούνται από τις αεροπορικές εταιρείες, όπως η έκπτωση λόγω τζίρου στο τέλος της χρήσεως.

3. Για τη χορήγηση εκ των υστέρων έκπτωσης από τους πράκτορες και τα τουριστικά - ταξιδιωτικά γραφεία στους πελάτες τους επιτηδευματίες, επί της αξίας πωλήσεως σ’ αυτούς εισιτηρίων και άλλων ενδεχομένως υπηρεσιών εκδίδεται, από το χορηγούντο την έκπτωση πράκτορα, το πιστωτικό τιμολόγιο της παραγρ. 13 του άρθρου 12. Για τα πιστωτικά αυτά τιμολόγια υποβάλλονται κάθε χρόνο, από τους εκδότες τους, ιδιαίτερες συγκεντρωτικές καταστάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ., μη επιτρεπομένου του συμψηφισμού της αξίας τους με την αξία χρεωστικών τιμολογίων του Ιδιου πελάτη. Η εκ των υστέρων χορήγηση έκπτωσης επί της αξίας αεροπορικών εισιτηρίων που πωλήθηκαν σε ιδιώτες επί της αξίας αεροπορικών εισιτηρίων που πωλήθηκαν σε ιδιώτες δεν επιτρέπεται.

4. Ακαθάριστα έσοδα του πράκτορα από την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων, για την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ. είναι η προμήθεια και οι τυχόν λοιπές πρόσθετες παροχές, που χορηγούνται σ’ αυτόν από τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς και η διαφορά της τιμής αγοράς από την τιμή πώλησης, όταν τα εισιτήρια αγοράζονται από τις αεροπορικές εταιρείες σε καθαρές τιμές.

5. Οι πράκτορες υποχρεούνται να διατηρούν και να δια-φυλάσσουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 (πα-ράγρ. 2) του Κ.Β.Σ. και για όσο χρόνο ορίζεται από αυτές, τις μηνιαίες εκκαθαρίσεις που τους εκδίδει ο οργανισμός ΙΑΤΑ - BSP Ελλάδας.

6. Οι εισπράξεις και οι πληρωμές που πραγματοποιούνται για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών παρακο-λουθούνται στα βιβλία των πρακτόρων, τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων. Οι διαφορές, θετικές ή αρνητικές, που προκύπτουν από την παρακολούθηση και τακτοποίηση των δοσοληψιών αυτών μεταφέρονται στα αποτελέσματα της χρήσεως του πράκτορα, ταξιδιωτικού και τουριστικού γραφείου.

7(2). Όταν η πώληση των εισιτηρίων από τις αεροπορικές εταιρείες στους πράκτορες γίνεται σε καθαρές τιμές, ο οργανισμός I AT A - BSP Ελλάδας υποχρεούνται να εμφανίζει στις μηνιαίες εκκαθαρίσεις που εκδίδει, κατά αεροπορική εταιρεία και πράκτορα, εκτός από την αναγραφόμενη τιμή και την καθαρή τιμή των εισιτηρίων. Η υποχρέωση αυτή επιβάλλεται από 1 ης Ιανουαρίου 1994, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ανάλογη τροποποίηση και προσαρμογή των μηχανογραφικών προγραμμάτων του BSP Ελλάδας.

8. Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να εκδίδουν πιστωτικό τιμολόγιο κατά πράκτορα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 13 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ., είτε κατά το μήνα έκδοσης, είτε κατά το μήνα χρησιμοποίησης των εισιτηρίων, για τη χορηγούμενη έκπτωση από τις αναγραφόμενες σ’ αυτά τιμές, όπως αυτές αναγράφονται στη μηνιαία εκκαθάριση του οργανισμού (ΙΑΤΑ) BSP Ελλάδας, καθώς και για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ αναγραφόμενης και καθαρής τιμής, όταν τα εισιτήρια πωλούνται στους πράκτορες σε καθαρές τιμές από τις αεροπορικές εταιρείες. Στο πιστωτικό τιμολόγιο αναγράφεται το συνολικό μηνιαίο ποσό της έκπτωσης ή της διαφοράς τιμής.

Επίσης, οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε χρόνο συγκεντρωτικές καταστάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ., για τα πιο πάνω εκδιδόμενα απ’ αυτές πιστωτικά τιμολόγια.

9. Οι παράγραφοι 1,2,3,4,5,6 και 8 της απόφασης αυτής ισχύουν αναλόγως και στις περιπτώσεις που οι αεροπορικές εταιρείες πωλούν εισιτήρια σε ιδιώτες ή πράκτορες απευθείας από τα εκδοτήριά τους.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 1993

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ MIX. ΓΑΛΕΝΙΑΝΟΣ

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 1 της απόφασης αυτής προστέθηκαν με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1260/27-7-1993. Έναρξη ισχύος από 1-5-1993.

2. Η έναρξη ισχύος της παρ. 7 της απόφασης μετατέθηκε από την 1 Ιανουαρίου 1994 στην 1 Απριλίου 1994 σύμφωνα με την ΑΥΟ ΠΟΛ. 1378/1993.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!