Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Φραγκογιάννης - Dombrovskis Τα εργαλεία της ΕΕ για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις

Μια σημαντική εκδήλωση ανοιχτή για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα παρουσιάσει τα εργαλεία και άλλα μέτρα ενίσχυσής τους θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη 5 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την «Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά» και διοργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΕΒΕΑ.

Τη σημασία της ενημερωτικής αυτής εκδήλωσης καθώς και τον σημαίνοντα ρόλο της ΕΕ στις ασφαλείς εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων, εκτός αυτής, αναδεικνύουν με άρθρο που συνυπογράφουν στο σημερινό ΒΗΜΑ της Κυριακής, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis.

«Η αποτελεσματική άσκηση της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι κανένα από τα κράτη μέλη δεν δύναται να διεκδικήσει από μόνο του τα εθνικά του συμφέροντα στις διεθνείς αγορές» τονίζουν.

Εξηγούν ότι «οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται, διαχειρίζεται και συνάπτει η ΕΕ», ως το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ - από ΗΠΑ και Κίνα- στον κόσμο, «θωρακίζουν τις εθνικές οικονομίες απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές διασφαλίζοντας φιλικούς εμπορικούς κανόνες, άρση διοικητικών και δασμολογικών εμποδίων, προστασία Γεωγραφικών Ενδείξεων (...) προσφέροντας ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός» επισημαίνουν «ότι μια στις επτά θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, υποστηρίζεται από εξαγωγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο το 2019, η αξία των ελληνικών εξαγωγών εκτός ΕΕ ανήλθε σε 41 δισ. ευρώ, απασχολώντας 620,000 Έλληνες εργαζομένους». Αναφέρουν δε ως παράδειγμα την Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ με την Ιαπωνία, η οποία «δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες παραγωγούς να εξάγουν εμβληματικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να εδραιώσουν την παγκόσμια φήμη τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν, αναζητούνται νέες εμπορικές ευκαιρίες. «Μόλις την τελευταία εβδομάδα, συνάψαμε μια σημαντική συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία, η οποία επιτρέπει σε παραγωγούς ελληνικών προϊόντων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης όπως η Φέτα, οι ελιές Καλαμάτας και η Μαστίχα Χίου, να εξάγουν στη Νέα Ζηλανδία με 0% δασμούς και με πλήρη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων».

Και προσθέτουν: "Για να επωφεληθούν πλήρως από τις Ευρωπαϊκές Εμπορικές Συμφωνίες, οι επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες, χρειάζονται υποστήριξη και πρόσβαση στην κατάλληλη πληροφόρηση. Γι' αυτό τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει αναπτύξει μια σειρά νέων εργαλείων".

Η «Access2Markets» είναι μια διαδικτυακή πύλη που βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν συναλλαγές εκτός των συνόρων της ΕΕ. Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ για περισσότερες από 120 αγορές ανά τον κόσμο. Στα τρία χρόνια λειτουργίας της έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 5 εκατομμύρια χρήστες.

Το «Single Entry Point» είναι ένα εξίσου πολύτιμο εργαλείο, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν εμπορικά εμπόδια σε εξαγωγικές αγορές εκτός ΕΕ, να υποβάλουν καταγγελία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά κάθε καταγγελία και δρομολογεί τα κατάλληλα μέτρα.

Το «Γραφείο Υποστήριξης για την Εμπορική Άμυνα των Μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ)» υποστηρίζει και βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως το ντάμπινγκ και οι επιδοτήσεις από χώρες εκτός ΕΕ.

Αυτά τα εργαλεία και άλλα μέτρα ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων θα παρουσιαστούν στην «Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά». «Μια μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξοικειωθούν με τα διαθέσιμα εργαλεία, προκειμένου να αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τις Εμπορικές Συμφωνίες, να διερευνήσουν νέους εμπορικούς δρόμους και να επωφεληθούν από το φιλόδοξο εμπορικό πρόγραμμα της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!