Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Α. 1182/2023 Κανονισμός Εισαγωγικής Εκπαίδευσης υπαλλήλων της ΑΑΔΕ στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία

Αριθμ. Α. 1182

ΦΕΚ B' 6636/23.11.2023

Κανονισμός Εισαγωγικής Εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) του Κεφαλαίου Α’ του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α’ 94) και ειδικότερα την παρ. 3 του άρθρου 17Α που προστέθηκε με τη παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4474/2017 (Α’ 80), του άρθρου 7 και του άρθρου 41 αυτού και

β) της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ 2020/ 23-10-2020 απόφασης Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)» (Β’ 4738), όπως ισχύει.

2. Την υπό στοιχεία Φ.Ο.Τ.Α 1075014 ΕΞ 2018/15-5-2018 απόφαση Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Κανονισμός Εισαγωγικής Εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία».

3. Την υπ’ αρ. 1 της 20-1-2016 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 18), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016 και τις αποφάσεις υπ’ αρ. 39/ 3/30-11-2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) του Συμβουλίου Διοίκησης της ΑΑΔΕ και υπό στοιχεία 5294 ΕΞ 2020/17-1-2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 27) του Υπουργού Οικονομικών, με θέμα «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

4. Την ανάγκη αναθεώρησης της υπό στοιχεία 1075014 ΕΞ 2018/15-5-2018 απόφασης Διοικητή ΑΑΔΕ «Κανονισμός Εισαγωγικής Εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία», με σκοπό τη βελτίωση της διαδικασίας υλοποίησης της Υποχρεωτικής Εισαγωγικής Εκπαίδευσης των νεοδιόριστων υπαλλήλων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που διορίζονται δυνάμει της υπό στοιχεία 1Γ/2022 προκήρυξης (ΑΣΕΠ 9/2022) και εφεξής.

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε),

αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Σκοπός και πεδίο εφαρμογής

Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται η διαδικασία υλοποίησης της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης των νεοδιόριστων υπαλλήλων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17Α του ν. 4389/2016. Ειδικότερα καθορίζονται:

α) Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των νεοδιόριστων υπαλλήλων στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

β) Το Πρόγραμμα εκπαίδευσης και τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στον τρόπο υλοποίησης της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης.

γ) Η διαδικασία αξιολόγησης των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Άρθρο 2

Υποχρεωτική Εισαγωγική Εκπαίδευση

1. Η υποχρεωτική εισαγωγική εκπαίδευση των νεοδιόριστων υπαλλήλων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι θεωρητική και, κατά περίπτωση πρακτική, κατανέμεται σε διαδοχικά στάδια και παρέχεται χωριστά για κάθε κλάδο υπαλλήλων. Η θεωρητική εκπαίδευση παρέχεται κατά τις εργάσιμες ημέρες του χρόνου, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως ή με τη μικτή μέθοδο, κατόπιν απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης.

2. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού συντάσσει τον κατάλογο με τους υπαλλήλους, κατά κατηγορία και κλάδο, που επιλέγονται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης. Η Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία κατανέμει τους υπαλλήλους που επιλέγονται για την παρακολούθηση υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης σε τμήματα, ανάλογα με τον αριθμό αυτών.

Άρθρο 3

Διάρκεια υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης

Η διάρκεια της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης των νεοδιόριστων υπαλλήλων των κλάδων Εφοριακών και Τελωνειακών είναι, κατά το μέγιστο, χίλιες τριακόσιες πενήντα (1.350) εκπαιδευτικές ώρες. Η διάρκεια της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης των νεοδιόριστων υπαλλήλων των λοιπών κλάδων, καθορίζεται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις, σε συνεργασία με τη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.

Άρθρο 4

Πρόγραμμα υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης

1. Το πρόγραμμα της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης των νεοδιόριστων υπαλλήλων των κλάδων Εφοριακών και Τελωνειακών περιλαμβάνει τις θεματικές περιοχές των αντίστοιχων Παραρτημάτων Ι και ΙΙ της παρούσας, οι οποίες εξειδικεύονται περαιτέρω από το Τμήμα Α’Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε διαδοχικά στάδια θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται εξοικείωση των εκπαιδευομένων με το φορολογικό ή με το τελωνειακό αντικείμενο, κατά περίπτωση, καθώς και θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε λειτουργικούς τομείς, όπως περιγράφονται στα ανωτέρω Παραρτήματα.

2. Το πρόγραμμα της ανωτέρω παραγράφου δύναται να διαφοροποιείται ως προς τις θεματικές περιοχές, την αλληλουχία των σταδίων και τη διάρκεια ανάλογα με την κατηγορία των νεοδιόριστων υπαλλήλων, εφόσον τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις.

3. Το πρόγραμμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των νεοδιόριστων υπαλλήλων των λοιπών κλάδων σχεδιάζεται από το Τμήμα Α’Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις.

4. Στο πρόγραμμα της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης καθορίζονται επακριβώς οι διδακτικές ενότητες που περιλαμβάνονται, η διδακτέα ύλη, οι διδάσκοντες, οι ώρες και η μέθοδος διδασκαλίας.

5. Το πρόγραμμα της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης δύναται να υλοποιείται με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη μέθοδο εκπαίδευσης.

Άρθρο 5

Πρακτική εκπαίδευση

1. Η πρακτική εκπαίδευση των εφοριακών και τελωνειακών νεοδιόριστων υπαλλήλων συνολικής διάρκειας, κατά το μέγιστο, πεντακοσίων ογδόντα ωρών (580) ωρών διαρθρώνεται σε δύο στάδια:

α. γενική πρακτική εκπαίδευση (πρακτική εκπαίδευση με κυκλική εναλλαγή στα αντικείμενα της υπηρεσίας υποδοχής) και

β. πρακτική εκπαίδευση ανά λειτουργικό τομέα (μαθητεία υπό καθοδήγηση).

Η διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης των νεοδιόριστων υπαλλήλων κάθε εκπαιδευτικής σειράς καθορίζεται σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ανακύπτουσες υπηρεσιακές ανάγκες.

2. Η πρακτική εκπαίδευση υλοποιείται σε φορολογικές ή τελωνειακές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας που περιλαμβάνονται σε Οδηγό Πρακτικής Εκπαίδευσης που καταρτίζεται για το σκοπό αυτόν. Οι εκπαιδευόμενοι τοποθετούνται στις υπηρεσίες αυτές με απόφαση του Προϊσταμένου της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας, λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσίες οριστικής τοποθέτησης των νεοδιόριστων υπαλλήλων, όπως αυτές ορίζονται στους οικείους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ βάσει Προκήρυξης ή/και καθορίζονται με τις σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή τον τόπο κατοικίας ή συμφερόντων τους.

3. Οι εκπαιδευόμενοι απασχολούνται στις υπηρεσίες υποδοχής, υπό την επίβλεψη έμπειρου υπαλλήλου, ο οποίος τους καθοδηγεί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που περιλαμβάνονται στον ανωτέρω Οδηγό Πρακτικής Εκπαίδευσης. Η πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευομένων τελεί υπό τη διαρκή εποπτεία της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας, η οποία διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες υποδοχής για την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της εκπαίδευσης, καθώς και τη διασφάλιση της απαιτούμενης ποιότητας αυτής.

Άρθρο 6

Εκπαίδευση σε λειτουργικούς τομείς

1. Η εισαγωγική εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε λειτουργικούς τομείς, όπως αυτοί παρουσιάζονται στο άρθρο 4 και στα Παραρτήματα της παρούσας. Σε κάθε εκπαιδευτική σειρά ενεργοποιείται η υλοποίηση της εκπαίδευσης των εκπαιδευομένων σε τουλάχιστον έναν (1) από τους ως άνω λειτουργικούς τομείς.

2. Η ενεργοποίηση των λειτουργικών τομέων και η κατανομή των εκπαιδευομένων σε αυτούς πραγματοποιείται σύμφωνα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ

Άρθρο 7

Υποχρέωση παρακολούθησης του προγράμματος εκπαίδευσης

1. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν και να συμμετέχουν ανελλιπώς στην εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με το Αναλυτικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, διαλέξεις, ημερίδες και κάθε άλλη εκπαιδευτική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας λαμβάνονται παρουσίες των εκπαιδευομένων, ανά ώρα, με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου παρακολούθησης (παρουσιολογίου).

Στην περίπτωση που το πρόγραμμα της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης υλοποιείται με την μέθοδο της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης, η Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία ελέγχει την συμμετοχή των εκπαιδευομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία με κάθε πρόσφορο τρόπο.

2. Η συμμετοχή των εκπαιδευομένων στην Πρακτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να συμμορφώνονται προς τους κανόνες λειτουργίας της Υπηρεσίας, στην οποία πραγματοποιούν την Πρακτική τους Εκπαίδευση.

3. Για να θεωρηθεί επαρκής η παρακολούθηση του προγράμματος της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης, ο εκπαιδευόμενος δεν πρέπει να καταγράφει σύνολο απουσιών άνω του δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των ωρών διδασκαλίας κάθε σταδίου θεωρητικής ή πρακτικής εκπαίδευσης.

Άρθρο 8

Συμμετοχή στις εξετάσεις

1. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν την υποχρέωση να μετέχουν στις γραπτές και προφορικές εξετάσεις και γενικότερα σε κάθε είδους δοκιμασία που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας.

2. Οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των επιτηρητών ως προς τον τρόπο και τη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων και να μην υπερβαίνουν τον προκαθορισμένο χρόνο εξέτασης.

3. Σε περίπτωση δικαιολογημένης, βάσει του υπαλληλικού κώδικα, απουσίας από τις εξετάσεις, ενεργοποιείται η διαδικασία διεξαγωγής επαναληπτικών εξετάσεων, όπως ορίζεται στο άρθρο 15 της παρούσας.

Άρθρο 9

Άδειες κατά την θεωρητική, πρακτική εκπαίδευση και τις εξετάσεις

1. Το δικαίωμα κανονικής άδειας βάσει του υπαλληλικού κώδικα δεν απόλλυται, καθόσον δύναται να ληφθεί μετά το πέρας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στην υπηρεσία που θα τοποθετηθεί ο αποφοιτήσας υπάλληλος. Σε εξαιρετικές και πλήρως αιτιολογημένες περιπτώσεις, δύναται να χορηγείται περιορισμένος αριθμός κανονικών αδειών και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για τους νεοδιοριζόμενους υπαλλήλους και στα πλαίσια των ορίων απουσιών κάθε εκπαιδευτικού σταδίου που τίθενται ανωτέρω, στο άρθρο 7 της παρούσας απόφασης.

2. Σε περίπτωση μακροχρόνιας δικαιολογημένης απουσίας εκπαιδευόμενου βάσει του υπαλληλικού κώδικα, ή από ειδικές διατάξεις, η οποία ωστόσο δεν υπερβαίνει το 40% του συνόλου των ωρών του εκπαιδευτικού προγράμματος, δύναται να θεωρηθεί επαρκής η παρακολούθηση, με την υποχρέωση να γίνεται λήψη εκπαιδευτικού υλικού με ηλεκτρονικό τρόπο ή και με άλλους πρόσφορους τρόπους, ώστε να ενημερώνεται ο δικαιολογημένα απών για τα δρώμενα στην Ακαδημία και την όλη εκπαιδευτική διαδικασία και να μπορέσει να συμμετάσχει στις εξετάσεις.

3. Εάν η δικαιολογημένη απουσία υπερβαίνει το σαράντα τοις εκατό (40%) του συνόλου των ωρών του εκπαιδευτικού προγράμματος, ο δικαιολογημένα απών υποχρεούται να επαναλάβει την εκπαιδευτική διαδικασία σε επόμενη εκπαιδευτική σειρά και κατά την ενδιάμεση χρονική περίοδο υπηρετεί ως υπάλληλος στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.

Άρθρο 10

Υποχρέωση τήρησης καλής συμπεριφοράς

Οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να επιδεικνύουν την προσήκουσα συμπεριφορά προς τους εκπαιδευτές, τους λοιπούς εκπαιδευομένους και το προσωπικό των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και γενικότερα να απέχουν από κάθε ενέργεια, η οποία αντίκειται στον Κώδικα Ηθικής και Επαγγελματικής συμπεριφοράς του Δημοσίου Τομέα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ

Άρθρο 11

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης είναι συνεχής και καλύπτει το σύνολο της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.

Άρθρο 12

Σύστημα και κριτήρια Αξιολόγησης

1. Μετά την ολοκλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης του πρώτου σταδίου και πριν το στάδιο της γενικής πρακτικής εκπαίδευσης διενεργείται γραπτή και προφορική εξέταση. Μετά το πέρας της θεωρητικής εκπαίδευσης, ανά λειτουργικό τομέα, διενεργείται μόνο γραπτή εξέταση. Οι εκπαιδευόμενοι, κατά τις γραπτές και προφορικές εξετάσεις, αξιολογούνται ως προς τις γνώσεις, την ικανότητα ανάλυσης, σύνθεσης και εξαγωγής συμπερασμάτων.

2. Με την ολοκλήρωση της πρακτικής εκπαίδευσης κάθε σταδίου, ο υπεύθυνος επιβλέπων υπάλληλος συντάσσει Έκθεση Βαθμολόγησης Πρακτικής Εκπαίδευσης, την οποία αποστέλλει στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη λήξη της πρακτικής εκπαίδευσης. Για την βαθμολόγηση των εκπαιδευομένων λαμβάνονται υπόψη η εργασία και η προσωπικότητα του εκπαιδευομένου, η αναλυτική και συνθετική ικανότητα, η αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην εργασία, η υπευθυνότητα, η ικανότητα συνεργασίας, η κοινωνική συμπεριφορά και το ήθος.

3. Σε περιπτώσεις εκπαιδευομένων με αδυναμία προφορικής ή γραπτής έκφρασης, η οποία αποδεικνύεται από γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, η μορφή των εξετάσεων προσαρμόζεται αναλόγως.

Άρθρο 13

Εξετάσεις

1. Οι γραπτές εξετάσεις διαρκούν από μία (1) έως δύο (2) ώρες, ανάλογα με τη φύση της εξέτασης. Η προφορική εξέταση διαρκεί, κατά το μέγιστο, τριάντα λεπτά (30) ανά εξεταζόμενο.

2. Ως εξεταστέα ύλη κάθε σταδίου ορίζεται η διδαχθείσα κατά το στάδιο αυτό ύλη. Οι γραπτές εξετάσεις δύναται, ενδεικτικά, να έχουν τη μορφή απάντησης σε ερωτήσεις ανοικτού ή κλειστού τύπου, καθώς και σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, στη σύνταξη υπηρεσιακού εγγράφου ή έκθεσης ελέγχου, στην επίλυση μιας ή περισσοτέρων πρακτικών ασκήσεων, στη σύνταξη αντίκρουσης προσφυγής ή/και ανακοπής, στη συμπλήρωση δηλώσεων και λοιπών εντύπων.

Αντίστοιχα, οι προφορικές εξετάσεις δύναται να γίνονται με τη μορφή συνέντευξης, είτε με επίλυση πρακτικού ζητήματος, με ανάθεση κάποιου ρόλου ή/και ερωταπαντήσεων.

3. Ως εξεταστές ορίζονται μόνιμοι ή μη μόνιμοι εκπαιδευτές, καθώς και υπάλληλοι του κλάδου Εφοριακών ή Τελωνειακών της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας, με αποδεδειγμένη εμπειρία στο φορολογικό ή τελωνειακό αντικείμενο αντίστοιχα, οι οποίοι καταρτίζουν και επιλέγουν τα θέματα των εξετάσεων, διορθώνουν τα γραπτά δοκίμια, διενεργούν την προφορική εξέταση και καταθέτουν τις σχετικές βαθμολογίες στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.

Άρθρο 14

Βαθμολογία - Αποφοίτηση

1. Οι εξετάσεις που διενεργούνται σε όλα τα στάδια του εκπαιδευτικού προγράμματος της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης βαθμολογούνται από 0 έως 100 και θεωρούνται ίσης βαρύτητας.

2. Προκειμένου να αποφοιτήσουν επιτυχώς από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι εκπαιδευόμενοι, θα πρέπει να βαθμολογηθούν:

α) με άνω του εξήντα τοις εκατό (60%) στο σύνολο των εξετάσεων για όλα τα στάδια και ταυτόχρονα

β) με άνω του πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) για τις εξετάσεις κάθε σταδίου ξεχωριστά.

3. Ειδικά για τις περιπτώσεις εκπαιδευομένων, οι οποίοι με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος πρόκειται να τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας ειδικής βαρύτητας (ΘΕΕΒ) το ποσοστό της ανωτέρω 2β παραγράφου και μόνο για τις εξετάσεις της θεωρητικής εκπαίδευσης του Σταδίου Γ’, ορίζεται σε 75%.

4. Ο τελικός βαθμός προκύπτει από το μέσο όρο των γραπτών και προφορικών εξετάσεων και της πρακτικής εκπαίδευσης ως εξής:

Βαθμός γραπτής εξέτασης Α’ Σταδίου + βαθμός προφορικής εξέτασης Α’ Σταδίου + βαθμός γραπτής εξέτασης θεωρητικής εκπαίδευσης Γ’ Σταδίου + μέσος όρος βαθμού γενικής πρακτικής εκπαίδευσης και πρακτικής εκπαίδευσης λειτουργικού τομέα/4

Άρθρο 15

Αναπληρωματικές και Επαναληπτικές εξετάσεις

1. Σε περίπτωση δικαιολογημένης απουσίας από τις γραπτές ή προφορικές εξετάσεις, βάσει του υπαλληλικού κώδικα, προβλέπεται η διενέργεια αναπληρωματικής εξέτασης με τη συμμετοχή του δικαιολογημένα απόντος σε αυτήν.

2. Σε περίπτωση κατά την οποία, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων ο γενικός μέσος όρος του εκπαιδευόμενου είναι μικρότερος του εξήντα τοις εκατό (60%) στο σύνολο των εξετάσεων για όλα τα στάδια ή η βαθμολογία του είναι μικρότερη του πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) στις εξετάσεις σε ένα τουλάχιστον στάδιο, ή εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) στις εξετάσεις της θεωρητικής εξέτασης του Σταδίου Γ’ για τις περιπτώσεις της παρ. 3 του προηγούμενου άρθρου, λαμβάνει χώρα επαναληπτική εξέταση στην οποία ο εκπαιδευόμενος υποχρεούται να συμμετάσχει.

3. Η μορφή και το περιεχόμενο της αναπληρωματικής και επαναληπτικής εξέτασης καθορίζεται από τους εξεταστές του άρθρου 13 της παρούσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Άρθρο 16

Παραρτήματα

Τα παραρτήματα Ι και ΙΙ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και τροποποιούνται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Άρθρο 17

Καταργούμενες Διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργείται η υπό στοιχεία ΦΟ.Τ.Α 1075014 ΕΞ 2018/ 15-5-2018 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ «Κανονισμός Υποχρεωτικής Εισαγωγικής Εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία».

Άρθρο 18

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακολουθούν τα Παραρτήματα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2023

Ο Διοικητής

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!