Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Το κόστος της επιμήκυνσης

Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει πρόσθετα κεφάλαια ύψους περίπου 32 δις. ευρώ για τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος, μέχρι το 2016, αλλά και για την κάλυψη των αστοχιών του προγράμματος μέχρι το 2014.

Αυτό αναφέρεται  στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν που παραδόθηκε χθες το βράδυ στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το προσχέδιο της έκθεσης ομιλεί  επισήμως, τις λεπτομέρειες της φορολογικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή υπό τη μορφή νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Για το κόστος της επιμήκυνσης του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί κεφάλαια 32,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2016 για τη χρηματοδότηση των αναγκών της, εξηγώντας πως μέχρι το 2014 απαιτούνται επιπρόσθετα κεφάλαια 15 δισ. ευρώ, λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης, από τους στόχους που είχαν τεθεί, αλλά και των καθυστερήσεων στις αποκρατικοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, για επιμήκυνση του προγράμματος κατά μία διετία, στα έτη 2015-2016, η Κομισιόν εκτιμά πως θα απαιτηθούν πρόσθετα δανειακά κεφάλαια, ύψους 17,6 δισ. ευρώ. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι το ποσό των 32,6 δισ. ευρώ, αφορά σε νέα δανειακά κεφάλαια που εκτιμά η Κομισιόν ότι θα χρειαστεί η χώρα μας, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικά ανοίγματα μέχρι το 2016, τα οποία είναι επιπλέον των ποσών των δανείων που έχουν συμφωνηθεί, με τις δύο δανειακές συμβάσεις του Μαΐου του 2010 και του Μαρτίου του 2012.

Τα 32,6 δις.  δεν έχουν   σχέση με το ύψος του χρέους που πρέπει να «κουρευτεί» με οποιαδήποτε διαδικασία, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο.

Για το δημόσιο χρέος, το προσχέδιο της έκθεσης δεν αναφέρει τίποτα συγκεκριμένο, για την επόμενη πρωτοβουλία που θα απαιτηθεί προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμο, απλά παραθέτει τον πίνακα από τον οποίο προκύπτει η εξέλιξη του χρέους, χωρίς πρόσθετη παρέμβαση.

Το ελληνικό χρέος και ο τρόπος αντιμετώπισής του, αποτελεί αντικείμενο σφοδρής σύγκρουσης  μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, γεγονός που καθυστερεί και την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με το Reuters η Κομισιόν και το ΔΝΤ συμφωνούν τελικά ότι το χρέος της Ελλάδας το 2020, θα διαμορφωθεί στο 144% του ΑΕΠ αντί του 116,5 του ΑΕΠ που προέβλεπε το σενάριο του περασμένου Μαρτίου.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα μετριάσει τις επιπτώσεις από τις περικοπές. «Η διετής επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής θα μετριάσει τον αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ θα διασφαλίσει μια βιώσιμη δημοσιονομική θέση. Με βάση την αναθεωρημένη πορεία προσαρμογής, οι πρωταρχικοί στόχοι σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν τεθεί για την περίοδο 2013 - 2016 στο 0%, το 1,5%, το 3% και το 4,5% αντίστοιχα.

Τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων αντιστοιχούν σε 9,2 δισ. ευρώ, το 2013 και σε 13,2 δισ. το 2014 (σωρευτικά και όχι αθροιστικά). Αναφέρει επίσης πως η αναθεωρημένη πορεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, σημαίνει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2016, τρία χρόνια αργότερα από ό,τι αναμενόταν.

Όμως τονίζει πως «η επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή ως ένα μέσο για τη μείωση της καταβαλλόμενης προσπάθειας, κάτι που θα αποδυναμώσει την αξιοπιστία του προγράμματος. Η δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη των στόχων το 2013-2016 παραμένει πολύ μεγάλη και εμπροσθοβαρής. Αν και το πρωτογενές ισοζύγιο αναμένεται να βελτιωθεί κατά 1,5% του ΑΕΠ, η αλλαγή αυτή είναι σημαντική δεδομένης της περαιτέρω βάθυνσης της ύφεσης».

Παράλληλα η Κομισιόν σημειώνει πως με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, χάθηκε χρόνος, για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά με την ψήφιση των μέτρων και την έναρξη εφαρμογής τους το έδαφος θα καλυφθεί. Παραδέχεται τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε στην ελληνική οικονομία η καθυστέρηση της δόσης. «Οι δυσκολίες στην εφαρμογή των προϋποθέσεων αμέσως μετά τις εκλογές, προκάλεσε καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια των διεθνών πιστωτών, και, αν και ήταν δικαιολογημένη, είχε βαρύ τίμημα για την οικονομία». Τους τελευταίους μήνες καλύφθηκε μεγάλο μέρος από αυτό το κενό.

Η Κομισιόν εντοπίζει αβεβαιότητες στην υλοποίηση του προγράμματος. «Οι κίνδυνοι στο πρόγραμμα παραμένουν μεγάλοι» σημειώνει και διευκρινίζει ότι οι βασικοί αφορούν στη συνολική επιβολή της στρατηγικής, δεδομένου ότι «η κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει εύθραυστη και ορισμένα συστατικά του προγράμματος αντιμετωπίζουν πολιτικές αντιστάσεις, παρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης».

Ακόμη εκτιμά πως «οι επιπτώσεις της αποδυνάμωσης της οικονομίας μπορεί να είναι ισχυρότερες απ' όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί» καθώς όπως σημειώνει «μπορεί να γίνουν νομικές προσφυγές σε σημαντικά μέτρα στον προϋπολογισμό και αυτό θα δημιουργήσει την ανάγκη να συμπληρωθούν τα κενά που θα προκύψουν εξαιτίας τους».

Προειδοποιεί πως αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, δεν θα επιστρέψει η ανάπτυξη το 2014, που είναι ο στόχος. «Η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη θα επιτευχθεί μόνο όταν η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων εφαρμοστεί πλήρως και ταχέως. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να σπάσει η αντίσταση των πανίσχυρων ομάδων συμφερόντων και πιέσεων», αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της Ε.Ε. Εκτιμά επίσης πως υπάρχουν και πιθανότητες για «θετικές εκπλήξεις», οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν «εάν αρθεί η αβεβαιότητα για την εφαρμογή της ζητούμενης πολιτικής και παρατηρηθεί δυναμική επιστροφή της εμπιστοσύνης». Η επιστροφή της εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη της δυναμικής ανάκαμψης των επενδύσεων, θα ευνοηθούν σε αυτή την περίπτωση περαιτέρω από την πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επίσης, θα δοθεί αρτιότερη υποστήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του, η οποία με τη σειρά της θα ευνοηθεί από την επιστροφή ξένων κεφαλαίων.

Το νέο φορολογικό κατά την Κομισιόν.

Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν αποκαλύπτει και τις αλλαγές στη φορολογία, που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Όπως σημειώνουν οι τεχνοκράτες της Ε.Ε., που είχαν επαφές με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, οι αλλαγές στη φορολογία, που θεωρείται ότι έχουν «κλειδώσει», θα εφαρμοστούν από το 2013, θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ ο πλήρης δημοσιονομικός αντίκτυπος θα γίνει αισθητός το 2014.

Αναλυτικότερα οι αλλαγές που επέρχονται είναι:

* Η επιβολή φορολογικού συντελεστή 26% στα κέρδη των επιχειρήσεων και 10% στα μερίσματα, με αποτέλεσμα όπως σημειώνει η Ε.Ε., η συνολική επιβάρυνση να περιορίζεται στο 33,4% από 40% που είναι σήμερα. Πάντως θεωρεί πως η επιτυχία της μεταρρύθμισης θα απαιτήσει περαιτέρω βελτιώσεις που γίνονται στη φορολογική διοίκηση, ενώ η παράλληλη εφαρμογή πολύ απλουστευμένων λογιστικών κανόνων θα αντικαταστήσει τον υπερβολικά περίπλοκο ΚΒΣ

* Η καθιέρωση τριών φορολογικών κλιμακίων για τα φυσικά πρόσωπα στη νέα φορολογική κλίμακα αντί των οκτώ που έχει η υφιστάμενη.

* Η κατάργηση των  εκπτώσεων φόρου (για τις πληρωμές τόκων για στεγαστικά δάνεια, ασφάλειες Ζωής, πληρωμών, καθώς και τα έξοδα των φοιτητών).

* Η μετατροπή των προσωποπαγών φορολογικών εκπτώσεων για παιδιά σε εξαρτώμενα από το εισόδημα οφέλη.

* Η αλλαγή του τρόπου φορολογίας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες με αρχικό φορολογικό συντελεστή 26% για εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ και σε 35% για το επιπλέον εισόδημα, χωρίς κανένα αφορολόγητο.

* Η κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτές για τους αγρότες και τους ναυτικούς.

* Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, για τους αυτοαπασχολούμενους.

* Το οριστικό τέλος στις φορολογικές αμνηστίες.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!