Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Μητσοτάκης Έχουμε τετραπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου θωρακίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ν/Α Ευρώπης

«Με τους φίλους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και την εξαιρετικά χρήσιμη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώσαμε τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας στη Βάρνα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τη συνάντησή τους σκιάζει η τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στο έδαφός του. «Όπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος, καταδικάζουμε τις φρικτές εικόνες με πυρά εναντίον αμάχων, ακόμα και με περιστατικά σκύλευσης νεκρών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι Αθήνα, Σόφια και Βουκουρέστι έχουν θέσεις που συγκλίνουν, κάτι που αποτυπώνεται στην κοινή διακήρυξη που συνυπόγραψαν.

Για τον τρόπο που μπορεί το σχήμα αυτό να αξιοποιηθεί εντός της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα παίζει και φιλοδοξεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών μας. Από πέρσι έχουμε τετραπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονες μας, μεταφέρουμε καύσιμο μέχρι τη Μολδαβία, θωρακίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύντομα θα εγκαινιαστεί και η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης. Θα εξακολουθούμε να επενδύουμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θέλουμε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε κέντρο διεθνών διασυνδέσεών και διακίνησης πράσινης ενέργειας με πρώτους σταθμούς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία κάτι που απαιτεί και την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι συμφώνησαν επίσης ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων μπορεί να αποτελέσει μοχλό σταθερότητας στην περιοχή.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εδώ και 20 χρόνια, από τη συνοδό της Θεσσαλονίκης, το 2003. Θα επαναλάβω ότι η συγκεκριμένη διαδρομή, προοπτική περνά μέσα από την προσαρμογή των υποψήφιων χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο κάτι που σημαίνει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και απόλυτη τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου. Σε αυτό και οι 3 χώρες είμαστε έτοιμες να συνδράμουμε», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι τους απασχόλησαν πολύ οι μεταφορές με αιχμή τους κάθετους οδικούς και κυρίως σιδηροδρομικούς άξονες. «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΕ για το χάρτη του νέου σιδηροδρομικού εμπορευματικού διαδρόμου, Βαλτικής Θάλασσας, Εύξεινου Πόντου και Αιγαίου Πελάγους. Είναι απόδειξη πως όταν οι χώρες συνεργάζονται μπορούν να διεκδικήσουνε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης», ανέφερε.

Επιπλέον είπε πως ανανέωσαν τη συνάντησή τους και ότι ελπίζει η επόμενη nα γίνει στην Αλεξανδρούπολη, «μια πόλη που συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουμε στη νέα διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών μας, πάντα με την στήριξη της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι τα «κράτη μας προωθούν υπόδειγμα διακρατικής σύμπλευσης προς όφελος όλων των λαών της περιοχής».

Ο οικοδεσπότης της τριμερούς συνάντησης, Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ αφού καταδίκασε και από την πλευρά την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως από αυτή την διασυνδεσιμότητα εξαρτάται το μέλλον των χωρών της περιοχής και τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε μαζί στις προσπάθειες να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε ένα παράδειγμα για την Ευρώπη αλλά και για τις γειτονικές χώρες.

Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου τόνισε πως η συμμετοχή των τριών χωρών δείχνει τη στρατηγική σημασία του νότιου διαδρόμου, τονίζοντας την ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Ο κ. Τσολάκου αναφέρθηκε και στην Μολδαβία που εκπροσωπήθηκε στη Σύνοδο με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, λέγοντας πως η Ρουμανία έχει την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει τη δημοκρατία της Μολδαβίας, γιατί μετά την Ουκρανία η Μολδαβία είναι το πιο ευάλωτο κράτος. «Και χαίρομαι που εμείς εδώ εκφράσαμε την υποστήριξή μας» είπε.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για αναγέννηση της Ευρώπης, ιδιαίτερα στο νότιο μέρος της. «Για πρώτη φορά βλέπουμε ο Νότος να έχει έναν ηγετικό ρόλο, καθώς πλέον υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις στις χώρες». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την περιοχή την στρατηγική ενεργειακή τριμερή συνεργασία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο τρόπος που αντέδρασε σε πανδημία και πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει την ενότητά μας. Έτσι και τώρα καταδικάσαμε τον πόλεμο στο Ισραήλ. Θα γίνει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αύριο Βρυξέλλες για να συζητήσουμε όσα συμβαίνουν το Ισραήλ» είπε ο κ. Σχοινάς που κλείνοντας απάντησε στις αναφορές του Ρουμάνου πρωθυπουργού για ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Σέγκεν: «Η ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανία στη Σέγκεν θα αυξήσει το επίπεδο της ασφάλειά μας συνολικά. Και τα δυο κράτη έχουν πετύχει σημαντική πρόοδο σε ότι αφορά τη μεταναστευτική πίεση. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να πάρουμε μια θετική απάντηση για αυτό το θέμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!