Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Εργατικά - Ασφαλιστικά

ΓΣΕΕ Η ετήσια έκθεση 2023 για την ελληνική οικονομία και απασχόληση

Με τη σκέψη στις καταστροφικές πλημμύρες και στις δύσκολες ώρες που περνούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης η παρουσίαση της «Ετήσιας Έκθεσης 2023 για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση» από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του μίλησε για τις «δύσκολες ώρες» της Θεσσαλίας, απευθύνοντας έκκληση σε οργανώσεις πολιτών να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πληττόμενους καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε πόσιμο νερό.

Ανέφερε πως παρά το μήνυμα από το «112» υπήρξαν εργοδότες που «εκβίαζαν τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά» και πρόσθεσε: «Εμείς θα αναδείξουμε το ζήτημα της νομοθεσίας και προστασίας των εργαζομένων σε έκτακτες περιπτώσεις και ανάγκες». Ειδικότερα για το νομοσχέδιο Εργασίας που είναι σε διαβούλευση με τους φορείς, ο κ.Παναγόπουλος δήλωσε πως «αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζει ελάχιστα και απορρυθμίζει περισσότερα».

Στην υπόθεση θανάτου του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος, λέγοντας πως «οφείλουμε να καταδικάσουμε, να φωνάξουμε και να αντιδράσουμε αλλιώς η κοινωνία μας θα γίνει ζούγκλα. Διότι εάν δεν αντιδράσουμε θα ξαναδούμε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα».

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε πως «το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας είναι η φτώχεια που στην κυριολεξία θερίζει, τσακίζει κόκαλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 26,3% των συνανθρώπων μας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ως χώρα έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία». Ο κ.Φωτόπουλος ζήτησε «γενναία αύξηση μισθών, ξεπάγωμα των τριετιών και επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού».

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ελληνικής οικονομίας, ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, υπογράμμισε πως «η εικόνα είναι σύνθετη. Ενώ εμφανίζει μια βελτίωση σε ορισμένα ποσοτικά μεγέθη της, σε πολλά ποιοτικά στοιχεία δείκτες της δείχνουν μία επιδείνωση. Αυτό προβληματίζει». Ο κ. Αργείτης επισήμανε ακόμη πως «το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα της αγοραστικής δύναμης έχει υποβαθμιστεί από την 14η θέση το 2019, στην προτελευταία θέση το 2022».

«Ενώ τα ποσοστά της ανεργίας και της απασχόλησης δείχνουν να βελτιώνονται, εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η ανεργία στις γυναίκες, στους νέους, σε μία σειρά από περιφέρειες της Ελλάδας είναι πάρα πολύ υψηλά. Αυτό δείχνει ότι απαιτούνται περαιτέρω ουσιαστικές παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο κ. Αργείτης.

Ειδικότερα για το θέμα των μισθών, ο επιστημονικός διευθυντής είπε πως ενώ «η ελληνική οικονομία δείχνει ότι υπήρχε ουσιαστικός χώρος για αυξήσεις, κάτι που δεν έγινε, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας των τελευταίων χρόνων, οδήγησε σε σημαντική αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος του κόσμου της εργασίας».

Συλλαλητήριο το Σάββατο στο άγαλμα Βενιζέλου

Η ΓΣΕΕ από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει αύριο, Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδης, εξηγώντας τους λόγους αυτής της απόφασης είπε: «Κρίνουμε επιτακτική ανάγκη να γίνει το συλλαλητήριο γιατί τα αιτήματα μας δεν είναι μόνο εργατικά, αλλά αφορούν όλα τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στη χώρα μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!