ΣΕΒΕ Σημαντικές οι προοπτικές της Χαλκιδικής για το μέλλον, κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
O νομός Χαλκιδικής έχει σημαντικές προοπτικές για το μέλλον, κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα, όπως αυτό με την έλλειψη νερού και τη διαχείριση αποβλήτων, συμφώνησαν οι εισηγητές στην ενότητα «Αειφορική Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Νέα Ποτίδαια μέχρι και σήμερα.
«Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως οι εξαγωγές προϊόντων αποτελούν τη βάση για τη βιώσιμη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και των επιμέρους περιοχών όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Χαλκιδική», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, λέγοντας ότι στον αντίποδα, «ο τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, αλλά πολλοί αστάθμητοι παράγοντες δύνανται να τον επηρεάσουν και αυτό συνιστά πρόβλημα. Η αναπτυξιακή στρατηγική μίας περιοχής δε γίνεται να βασίζεται μόνο σε έναν ασταθή κλάδο. Γι' αυτό και όλοι πρέπει να εστιάσουμε στην εξωστρέφεια».
Αναφερόμενος στις εξαγωγικές επιδόσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση αλλά «οι προοπτικές είναι σίγουρα υψηλότερες, όπως ακριβώς και ισχύει και για την Χαλκιδική».
Την τελευταία δεκαετία, όπως είπε, οι εξαγωγές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής σχεδόν διπλασιάστηκαν και το 2022 έφτασαν τα 251 εκατ. ευρώ, έναντι 173 εκατ. το 2018 και 133 εκατ. το 2014 και το 2012. «Βλέπουμε λοιπόν μία ανοδική τάση στις επιδόσεις της Χαλκιδικής, η οποία συμβαδίζει με τις επιδόσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», είπε.
Σε ό,τι αφορά στην προϊοντική σύνθεση των εξαγωγών από τον νομό Χαλκιδικής, ο κ. Διαμαντίδης επισήμανε ότι τα τρόφιμα είναι ο σημαντικότερος κλάδος με 77,5%, ενώ ακολουθούν τα μη μεταλλικά ορυκτά σε πολύ μικρότερο ποσοστό (11,9% μερίδιο), τα χημικά και πλαστικά (6,0% μερίδιο) και τα ποτά και καπνά (2,8% μερίδιο). Αναφορικά με τους εξαγωγικούς προορισμούς, η Γερμανία είναι η σημαντικότερη αγορά με μερίδιο 22,7% στις εξαγωγές της Χαλκιδικής, ακολουθούμενη από τη Ρωσία (11,2% μερίδιο), την Ιταλία (8,6% μερίδιο), το Βέλγιο (7,4% μερίδιο) και τις ΗΠΑ (7,0% μερίδιο).
«Οι εξαγωγές, αποτελούν το 15% του ΑΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ένα ποσοστό που δείχνει τη βαρύνουσα σημασία που έχει ο κλάδος για την τοπική οικονομία», τόνισε.
Για την Κεντρική Μακεδονία, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι η περιοχή συνεισφέρει κατά 15,6% στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας και πρόσθεσε ότι από το 2017 έως το 2022 η περιοχή καταγράφει μία εξαιρετικά θετική πορεία σημειώνοντας αύξηση κατά 74%. «Από τα 4,6 δισ. ευρώ το 2017 έφτασε τα 6,2 δισ. ευρώ το 2021 και τα 8 δισ. ευρώ το 2022», είπε, σημειώνοντας ότι «κι αυτό μάλιστα χωρίς να χάσει τη δυναμική της το 2020 όταν έκανε την εμφάνισή της η πανδημία. «Αν βγάλουμε από την εξίσωση τα πετρελαιοειδή, η συμμετοχή της στις εθνικές εξαγωγές ανεβαίνει στο 19%. Είναι όμως αυτό το “ταβάνι” μας; Σίγουρα όχι», διευκρίνισε.
«Η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να καταστεί εξαγωγικός πυλώνας της Ευρώπης στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο κ. Διαμαντίδης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι μένουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν. Για το 2023, γνωστοποίησε ότι στο πρώτο εξάμηνο φέτος οι εξαγωγές καταγράφουν μία μικρή κάθοδο ύψους 0,9%, «αλλά χωρίς τα πετρελαιοειδή είμαστε "πάνω" κατά 6,0%», επισήμανε και σημείωσε ότι αυτές ανήλθαν σε 25,8 δισ. ευρώ έναντι 26 δισ. ευρώ πέρυσι.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κάλεσε του επιχειρηματίες του νομού Χαλκιδικής να λάβουν το μακεδονικό σήμα «M Macedonia the GReat» που δίνει δωρεάν ο σύνδεσμος και σημείωσε ότι η επόμενη μέρα της Χαλκιδικής προϋποθέτει συνεργασία και στρατηγικό σχεδιασμό.
Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα έργα υποδομών στην Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης «το οποίο για εμάς είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο της περιοχής μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για το εμπορευματικό κέντρο εθνικής εμβέλειας Thessaloniki Logistics Center, ο ίδιος είπε ότι η δημοπράτησή του αναμένεται εντός του 2024, η κατασκευή του αναμένεται στο στρατόπεδο Γκόνου και ήδη καταγράφεται έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων. «Το έργο θα προάγει το εξαγωγικό επιχειρείν και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην περιφερειακή ανάπτυξη», επισήμανε και τόνισε ότι «η δημιουργία του θα αποφέρει οφέλη ύψους 300 εκατ. ευρώ σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και θα δημιουργήσει 3.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η εσωτερική απόδοση των ιδίων κεφαλαίων θα κινηθεί μεταξύ 8% και 10%».
Για θέματα απασχόλησης, τόνισε ότι ο ΣΕΒΕ στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ θα υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος-ΚΕΕΕ, το υπουργείο Εργασίας και την ΔΥΠΑ «με στόχο να φέρουμε κοντά τις επιχειρήσεις με τους ανέργους, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».
Τεράστιες σε μέγεθος οι αναξιοποίητες εκτάσεις στον νομό Χαλκιδικής
Τεράστιες είναι οι αναξιοποίητες εκτάσεις που υπάρχουν στο νομό Χαλκιδικής, επισήμανε ο προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αγροτεμάχια, αλλά και οικοδομήσιμη γη ακόμη και μπροστά στη θάλασσα. «Μόνο στο 'Αγιο Μάμα υπάρχει έκταση 800 στρεμμάτων που παραμένει αναξιοποίητη», επισήμανε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για εκτάσεις που διαχειρίζεται η ΠΚΜ για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Διευκρίνισε δε ότι μέχρι τα 100 στρέμματα η ΠΚΜ μπορεί να δώσει άμεσα το πράσινο φως για αξιοποίηση, ενώ πάνω από αυτό το όριο τελικό λόγο έχει το ΥΠΑΑΤ.
Ο κ. Τερτιβανίδης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΚΜ, ενώ για το νομό Χαλκιδικής σημείωσε ότι σε αυτόν παράγεται το 55% των επιτραπέζιων ελιών σε πανελλαδικό επίπεδο και μέσω των εξαγωγών του προϊόντος, η εθνική οικονομία ωφελείται με 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημείωσε ότι από τα 1.304 ΠΟΠ που έχει καταγεγραμμένα η ΕΕ τα 104 εντοπίζονται στην Ελλάδα και από αυτά το 8% στην Κεντρική Μακεδονία και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της προβατοτροφίας που συνεχώς φθίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, γιατί αλλιώς όπως διερωτήθηκε «ποιος θα παράγει την πολύτιμη φέτα»; Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων στο νομό Χαλκιδικής και είπε ότι το 85% των νερών στην περιοχή χρησιμοποιείται για άρδευση.
Τη θέση ότι σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς, μία επιχείρηση και ένας νομός μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν αναπτύσσοντας καινοτομική δραστηριότητα, διατύπωσε κατά τη διαδικτυακή του τοποθέτηση στο συνέδριο ο καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Βαρσακέλης, σημειώνοντας ότι «μόνο όσοι επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα μέσω της δημιουργίας κάτι καινούριου κάθε φορά, μπορούν τελικά να παραμείνουν "ζωντανοί και όρθιοι"».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι το πρόβλημα με τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ότι ο ηγέτης της κάθε μιας ασχολείται με τα πάντα και δεν έχει χρόνο για…στοχασμό και τόνισε ότι τα κύρια συστατικά επιτυχίας είναι τα προσαρμοστικότητα και δημιουργία νέας γνώσης.
«Η Χαλκιδική δεν είναι μόνο ελαιόδεντρα, αμπέλια και τουρισμός, αλλά και ορυκτός πλούτος», επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής μεταλλείων «Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΜΒΝΕΕ», Δημήτριος Τσακωνίτης. Σημείωσε ότι η εταιρεία εξάγει σε ποσοστό 72% σε 60 χώρες ανά τον κόσμο, αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο ως το 2025 με χρηματοδότηση και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τόνισε ότι αυτό αφορά σημαντικά σε επενδύσεις πράσινης ανάκαμψης, εστιασμένες σε πράσινη ενέργεια και κυκλική οικονομία. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «αν λείψει το νερό το μεταλλείο θα κλείσει» και ανέφερε ότι οι μεταλλευτικές εταιρείες που δεν επενδύουν, με «μαθηματική ακρίβεια κλείνουν».
Στις μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζει ο νομός Χαλκιδικής, κυρίως στον τομέα της αγροδιατροφής, αλλά και στα προβλήματα, τις απειλές και τις ευκαιρίες, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Χρίστος Βλαχοκώστας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσέλκυσης τουριστών με πιο ποιοτικά εισοδηματικά χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!