Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΕΛΘ Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα. Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

ΕΛΘ

Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα!

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Αφού η κυβέρνηση έφερε μέσα στο καλοκαίρι τη ρύθμιση για εργασία μέχρι τα 74 έτη μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προχωράει με ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά που συναγωνίζεται σε αθλιότητα το νόμο Χατζηδάκη.

Καλούμε τα μέλη μας, όλους τους εργαζόμενους σε ελεγκτικές – συμβουλευτικές εταιρείες, σε λογιστικά γραφεία και λογιστήρια εταιριών στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο, 9 Σεπτέμβρη, στις 17:30, στην πλατεία ΧΑΝΘ, να μπούμε μπροστά, μαχητικά, να υπερασπιστούμε το δίκιο μας, για να στείλουμε στον αγύριστο τα αντεργατικά τους σχέδια, για να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Η κυβέρνηση για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων προχωρά με νομοσχέδια- εργασιακά εγκλήματα!

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπηρετώντας πλήρως τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων που, νόμιμα πλέον, θα μπορούν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και μάλιστα με πολλαπλές αντεργατικές επιλογές. Γιγαντώνει την ευελιξία και νομιμοποιεί την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, που όλες οι κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει στη βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο αποτελεί συμπλήρωμα στις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου – 40ωρου. Το ωράριο εργασίας μετατρέπεται κυριολεκτικά σε «λάστιχο», το εργασιακό κόστος βρίσκεται στο στόχαστρο, η εντατικοποίηση της δουλειάς και ανισορροπία στη ζωή των εργαζομένων «βαφτίζονται» κανονικότητα.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει: 

  • Τη νομιμοποίηση της πολλαπλής εργασίας: Μας λένε ότι διασφαλίζουν το «δικαίωμα» του κάθε εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση να έχει και δεύτερη και τρίτη δουλειά. Ποια είναι η αλήθεια: Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα των εργοδοτών να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα!!!! Απαλλάσσει τους εργοδότες από την  υποχρέωση της καταβολής υπερωριών και προσαυξήσεων υπερεργασίας αφού με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να απασχολούν τον ίδιο εργαζόμενο σε διαφορετικές εταιρίες τους πχ 8ωρες στην μια και 5ωρες στην άλλη χωρίς το επιπλέον κόστος τους και με τα διαλείμματα εκτός ωραρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είμαστε για πάνω από 13 ώρες τη μέρα στη δουλειά υπολογίζοντας τα διαλείμματα και τη μετακίνησή μας. Δηλαδή, η απόλυτη εξάντληση, θα γυρίζουμε σπίτι μόνο για ύπνο.
  • Νέες συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης , όπως αυτές των «μηδενικών» ορών και «κατά παραγγελία». Αυτές οι συμβάσεις προβλέπουν ότι δε θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον δε θα ξέρουμε πότε και πόσες ώρες θα δουλέψουμε. Θα ενημερωνόμαστε 24ωρες πριν, όποτε ο εργοδότης μας έχει ανάγκη και στη πράξη σημαίνει ότι δε θα έχουμε σταθερό μισθό, αποδοχές αδείας, επιδομάτων, δε θα έχουμε κανένα οικογενειακό προγραμματισμό κ.λπ.
  • Στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών.
  • Εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτό το άρθρο απελευθερώνει τις απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει έστω και αυτό το μικρό εμπόδιο για τους εργοδότες.
  • Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II.
  • Εισάγεται άρθρο για την κανονική άδεια. Στο νομοσχέδιο υπάρχει αναφορά ότι ο εργοδότης θα ενημερώνει για το χρόνο και τον τρόπο που θα δίνεται η άδεια. Άρα ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα να παίρνει την άδειά του σύμφωνα με το δικό του προγραμματισμό και ο εργοδότης θα τη δίνει όποτε θέλει.
  • Η κυβέρνηση με άρθρο στο νέο νομοσχέδιο ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης, με στόχο να περάσουν όλα αυτά χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Απειλεί και τρομοκρατεί νομοθετώντας βαρύτατο πρόστιμο και ποινές φυλάκισης, σε όσους αγωνίζονται και σηκώνουν κεφάλι απέναντι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τη καταστολή που από κοινού στήνουν στους χώρους δουλειάς το κράτος και η εργοδοσία. Προσθέτει ένα ακόμα όπλο στους εργοδότες όπως έκαναν οι προηγούμενοι νόμοι Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου.

Οι μεγάλοι εργοδότες στον κλάδο μας τρίβουν τα χέρια τους καθώς όλα αυτά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο αποτελούν πάγιες επιδιώξεις τους. Ήδη με την εφαρμογή και της τηλεργασίας έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει ελεύθερος χρόνος αφού απογειώθηκε η δουλειά 24/7, το διαρκές stand by για να «βγουν» οι προθεσμίες και πληθαίνουν οι προσλήψεις με «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης. Ήδη και μάλιστα πολύ πριν το νόμο Χατζηδάκη, το 10ωρο είναι κανονικότητά, αφού οι μεγάλοι εργοδότες πέταξαν το διάλλειμα εκτός 8ωρου και κατάργησαν την πληρωμή της υπερεργασίας, συμψηφίζοντάς την πληρωμή της με τις κανονικές αμοιβές!

Μάλιστα το θράσος τους φτάνει στο σημείο να λένε ότι οι εργαζόμενοι έχουν την «επιλογή» να κάνουν υπερωρίες για να αυξήσουν τον μισθό τους (και αυτό αν και όσο αποζημιώνονται οι υπερωρίες), ομολογώντας πως ο μισθός δεν φτάνει για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας!

Στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαντάμε άμεσα, χωρίς να χάνουμε χρόνο!

Επειδή δε δεχόμαστε αυτές τις επιλογές τους, επειδή είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τη φόρα της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, επειδή αρνούμαστε να κατατεθεί ο νέος νόμος για τα εργασιακά, επειδή το σύγχρονο δεν είναι να κάνουμε δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, ούτε να δουλεύουμε 13 ώρες, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, παίρνουμε μέρος στο συλλαλητήριο των σωματείων, πλατεία ΧΑΝΘ στις 17:30

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

  • Υπογραφή ΣΣΕ, που ήδη η ομοσπονδία μας (ΠΟΛ) έχει καταθέσει στους εργοδότες, που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας ανεξάρτητα την ειδικότητα τους και με την οποία ικανοποιούνται οι ανάγκες μας σε μισθούς, ωράρια, στο δικαίωμα στην μητρότητα, στο διάλλειμα, στις άδειες και σε μια σειρά δικαιώματα που η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο επιδιώκει να χτυπήσει.
  • 35ωρο – 7ωρο-5νθημερο
  • Προστασία της υγείας μας στους χώρους δουλειάς
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη
  • Πραγματικά ποιοτική δημόσια και δωρεάν Υγεία
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, για την κατάργηση των έμμεσων φόρων και χαρατσιών, φτηνό ρεύμα για τον λαό. 
  • Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. 

Ελπίδα μας είναι η οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση στα σωματεία μας, η διεκδίκηση των δίκιων μας, των σύγχρονων αναγκών μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!