Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΙΕΑ Πρόβλεψη για κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου "πριν από το τέλος της δεκαετίας"

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί «πριν από το τέλος της δεκαετίας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και για πρώτη φορά κάνει λόγο για κορύφωση την περίοδο αυτή.

«Η μετάβαση προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, με μια κορύφωση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να είναι ορατή πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα, η ενεργειακή απόδοση και άλλες τεχνολογίες εξελίσσονται», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ σε ανακοίνωση.

Στην έκθεση του 2023 για το πετρέλαιο, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται, αν και η αύξησή της «αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά έως το 2028».

Αυτό είναι νωρίτερα από το αναμενόμενο: στην προηγούμενη έκθεση «World Energy Outlook» που δημοσιεύθηκε το 2022, ο ΙΕΑ προέβλεπε ότι «η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει παρά τις αυξημένες τιμές, θα κορυφωθεί και θα σταθεροποιηθεί μετά το 2035».

Σύμφωνα με τις νέες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, «η χρήση πετρελαίου ως καυσίμου για τις μεταφορές αναμένεται να μειωθεί» μετά το 2026.

Αλλά αυτή η πτωτική πορεία αναμένεται να επιβραδυνθεί από την «έντονη» ζήτηση για πετροχημικά προϊόντα και την ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης στις αναδυόμενες οικονομίες που θα «υπεραντισταθμίσουν» τη συρρίκνωση της ζήτησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

«Οι υψηλές τιμές» της ενέργειας και «τα προβλήματα ασφαλείας στην τροφοδοσία που βρέθηκαν στο προσκήνιο λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης» επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιταχύνοντας «τη μετάβαση προς πιο καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες», αναφέρει ο Οργανισμός.

Στην περίμετρο του ΟΟΣΑ, αυτό θα οδηγήσει ακόμα και σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου από το 2024.

«Με βάση τις σημερινές κυβερνητικές πολιτικές και τις τάσεις της αγοράς, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 6% μεταξύ του 2022 και του 2028 για να φθάσει τα 105,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα –βρίσκοντας στήριξη στην ισχυρή ζήτηση από τους κλάδους των πετροχημικών και της αεροπορίας», αναφέρουν οι ειδικοί του Οργανισμού.

«Παρά αυτή τη σωρευτική αύξηση η ετήσια αύξηση της ζήτησης αναμένεται να συρρικνωθεί, από τα +2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος μόλις στα +0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2028, δίνοντας την προοπτική μιας κορύφωσης της ζήτησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!