Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας Κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ των συμβούλων ομορφιάς σε επιχειρήσεις καλλυντικών

Υπουργείο Εργασίας και
Κοινωνικών Υποθέσεων

9 Μαΐου 2023

Δελτίο Τύπου

Κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των συμβούλων ομορφιάς/αισθητικών που απασχολούνται σε επιχειρήσεις καλλυντικών

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με απόφαση της Υπηρεσιακής Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου (κατόπιν σχετικής εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων Άννας Στρατινάκη) επεκτάθηκε και κηρύχθηκε υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη στις 12 Οκτωβρίου 2022 μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ). Με την εν λόγω ΣΣΕ  καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις καλλυντικών με την ειδικότητα του/της συμβούλου ομορφιάς/αισθητικού. Σημειώνεται ότι υπέρ της επέκτασης τάχθηκαν τόσο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις της Σύμβασης που αφορούν μεταξύ άλλων βασικούς μισθούς, επιδόματα, εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, κλπ. επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων καλλυντικών και των εργαζομένων με την ειδικότητα του/της συμβούλου ομορφιάς/ αισθητικού και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τη Σύμβαση. Η επέκταση αυτή θα έχει μεγάλη επιρροή σε εργαζόμενους  στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες -σύμφωνα τα στοιχεία που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ-, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις εμπορίας καλλυντικών, κυρίως σε πολυκαταστήματα, όπου γίνεται προώθηση και πώληση προϊόντων αισθητικής/καλλωπισμού.

Η ανωτέρω ΣΣΕ έχει συμφωνημένη ισχύ μέχρι τις  11 Οκτωβρίου 2023, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτήν η τρίμηνη εκ του νόμου μετενέργεια. Προβλέπει -μεταξύ άλλων- για τις εργαζόμενες και εργαζόμενους  που υπάγονται σε αυτή  υψηλότερους βασικούς μισθούς από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό, αναλόγως σε ποιο κλιμάκιο εντάσσεται ο καθένας/καθεμία, καθώς και διάφορα επιδόματα μεταξύ αυτών γάμου (10%), παιδιών (1%, 2% και 5% ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), βρεφονηπιακού σταθμού (200 ευρώ για κάθε παιδί) και πτυχίου (από 3% έως 11%). Ορίζεται τέλος συμβατικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας  38 αντί για 40 ωρών, με ημερήσια συνεχή απασχόληση. 

Διαβάστε τη σχετική απόφαση εδώ.

Παρατίθεται ακολούθως η Σύμβαση στο σύνολό της:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!