Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Δε λύνει τα προβλήματα στην Ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας λέει ο Γιούνκερ

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις «υποθέσεις εργασίας» μου, τονίζει ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως θα είχε «τεράστια αρνητικά επακόλουθα». Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει πως «η αποβολή της χώρας δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ, αντιθέτως, η φήμη των χωρών μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες». Πάντως ο Γιούνκερ τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει, πριν απ' όλα, να προσπαθήσει η ίδια για τη σωτηρία της. «Δεν θέλω να υποβαθμίσω τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα», επεσήμανε, «εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα».

Ο Γιούνκερ επέκρινε όσους επαναλαμβάνουν την άποψη περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ λέγοντας ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης». «Δεν θα έπρεπε να αναφέρουν αυτήν τη υπόθεση» της εξόδου της Ελλάδας, απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσουν την εσωτερική πολιτική τους, πρόσθεσε.

ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Σύμφωνα  με τον κ. Γιούνκερ η ευρωζώνη είναι έτοιμη να ενεργήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει το κοινό νόμισμα.

«Έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Απομένει να ορίσουμε το ρυθμό και τα όρια. Θα δράσουμε μαζί με την ΕΚΤ, χωρίς να θίξουμε την ανεξαρτησία της. Και όταν λέω "εμείς" εννοώ το ταμείο διάσωσης ΕΤΧΣ, δηλαδή τις 17 κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν παρακολουθώντας τις αγορές κατά τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Σημείωσε πάντως ότι τα ισπανικά επιτόκια έχουν υποχωρήσει μετά τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για λήψη τολμηρών μέτρων από πλευράς ΕΚΤ σε μία απώτερη προσπάθεια να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο, μετά από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ περί ανάληψης δράσης αλλά και των διαβεβαιώσεων κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών ότι θα προστατεύσουν την Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκαν.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση τονιζόταν πως η καγκαλάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πως θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να προστατευθεί η Ευρωζώνη και να εφαρμοστούν γρήγορα οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ. Μεταξύ άλλων είχε αποφασιστεί η δυνατότητα απευθείας προσφυγής τραπεζών στο μηχανισμό στήριξης για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς δηλαδή να επιβαρύνεται πλέον το δημόσιο χρέος της χώρας στην οποία εδρεύουν αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα.

Είχε αποφασιστεί ακόμη η δυνατότητα παρέμβασης του ίδιου μηχανισμού για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων.

Ανάλογη κοινή δήλωση είχαν κάνει την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η Γερμανία οφείλει να σώσει το ευρώ, λέει ο Τονυ Μπλερ

Η κρίση που πλήττει την ευρωζώνη "είναι μια νέα εμπειρία, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του 1930. Όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι δυσάρεστες. Όμως η καλύτερη για την Ευρώπη και ειδικά για τη Γερμανία είναι να σώσει το ευρώ", τονίζει ο Μπλερ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Bild. Ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ καλεί τους Γερμανούς να σώσουν το ευρώ, ακόμη και με το τίμημα δυσάρεστων συμβιβασμών. "Το να εγκαταλειφθεί η ευρωζώνη σήμερα θα ήταν καταστροφικό ειδικά από οικονομικής πλευράς και όχι μόνο από πολιτικής", προειδοποιεί ο Μπλερ. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι από τους Γερμανούς ζητούνται πολλά: "να χρηματοδοτήσουν τους μηχανισμούς διάσωσης, να δεχτούν έναν (μεγαλύτερο) πληθωρισμό και να εγγυηθούν για τα χρέη χωρών που δεν έχουν προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".

Όμως για τον βρετανό πολιτικό δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Γερμανία από το να δεχτεί "μια μορφή αμοιβαιότητας του χρέους", ενώ οι χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση θα πρέπει να δεχτούν τις μεταρρυθμίσεις και να τις εφαρμόσουν σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, επισημαίνει ο Τόνι Μπλερ.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!