Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Γιούνκερ Το ευρώ να γίνει παγκόσμιο νόμισμα, ανταγωνιστικό προς το δολάριο

Tο έργο της Επιτροπής που απομένει να ολοκληρωθεί, μέσα στις επόμενες 250 ημέρες ως τις ευρωεκλογές, αλλά και τον απολογισμό όσων έχουν επιτευχθεί από το 2014 μέχρι σήμερα ανέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2018, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν, χρειάζεται μετριοφροσύνη και σκληρή δουλειά», τόνισε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ευρώπη «γύρισε σελίδα» από την οικονομική κρίση. Όπως ανέφερε, η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται για 21 συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ από το 2014 και μετά δημιουργήθηκαν περίπου 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Μιλώντας για το ευρώ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει να αναδειχθεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σε ένα παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ. «Είναι γελοίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν ευρωπαικά αεροσκάφη σε δολάρια και όχι σε ευρώ. Αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε , προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ως τα τέλη της χρονιάς θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, τόνισε, είναι να συνεχιστεί η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει περισσότερο τη στρατιωτική ισχύ της και να προσπαθήσει να γίνει ένας παγκόσμιος πρωταγονιστής. Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, λέγοντας: «Δεν θα στρατικοποιήσουμε την ΕΕ, αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε πιο ανεξάρτητοι γιατί μόνο μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη μπορεί να προστατέψει τους πολίτες μας κατά των εξωτερικών απειλών».

Για τη μετανάστευση, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είναι απαραίτητη αν θέλουμε να διατηρηθεί ο χώρος Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα και ότι οι λύσεις «κατά περίπτωση» δεν επαρκούν. «Παραμένω αντίθετος με τα εσωτερικά σύνορα. Όπου υπάρχουν πρέπει να καταργηθούν , ήταν απαράδεκτο βήμα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει διάφορες προτάσεις για να βρεθεί λύση στο μεταναστευτικό. Κάλεσε, επίσης, την Αυστριακή προεδρία της ΕΕ να πάρει να κάνει αποφασιστικές προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις στο θέμα της μετανάστευσης. «Δεν μπορούμε με κάθε νέο πλοίο να ψάχνουμε "ad-hoc" λύσεις γι' αυτούς», είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι συστηματική και οργανωμένη αλληλεγγύη.

Επιπλέον, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ υπογράμμισε την ανάγκη αν ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Όπως είπε, στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων στα εξωτερικά σύνορα ως το 2020 πάνω από 10.000 θέσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επέκτασης της υπηρεσίας ασύλου.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μιλά με μία φωνή. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή προτείνει να περάσει το μέτρο της «ειδικής πλειοψηφίας» σε ό,τι αφορά τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει αυτή τη δυνατότητα. «H Ευρωπαϊκή διπλωματία θα πρέπει να έχει ενιαία φωνή. Θα ήθελα να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης και να δώσουμε τέλος σε αυτό το θλιβερό θέαμα του διαχασμού στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Επιρροπή σέβεται τη βρετανική απόφαση να βγει από την Ένωση, αν και λυπάται γι' αυτό και πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κατανοήσει ότι κάποιος που βγαίνει από την ΕΕ δεν μπορεί να έχει την ίδια προνομιακή σχέση την οποία είχε όταν ήταν κράτος-μέλος της. «Δεν είναι μέλος της ενιαίας αγοράς, ούτε μέλος ενός τμήματος της εσωτερικής αγοράς» τόνισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Επίσης επεσήμανε ότι η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα υ πόλοιπα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ είναι αλληλέγγυα με την Ιρλανδία σε ό,τι αφορά το θέμα των συνόρων, λέγοντας: «Θέλουμε να βρουμε μία λύση που θα αποτρέπει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία και θα προασπιστούμε όλα τα στοιχεία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής». Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, τόνισε, επίσης, ότι μετά την 29η Μαρτιου του 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα είναι πια μέλος της ΕΕ, αλλά ένας στενός εταίρος και γείτονας.

Τελος, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η Επιτροπή προτείνει μια «νέα συμμαχία» μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!