Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υπ. Ανάπτυξης 25221/2023 Διευκρίνιση για την υπαγωγή των επαγγελματιών αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών στη δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ.Ε.Μ.Η -Υ.Μ.Σ
Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Κάνιγγος
Ταχ. Κώδικας: 10677
Τηλέφωνο: 210 3893572
Email: gen-sec@mindev.gov.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 20-03-2023

Αριθ. Πρωτ. : 25221 - 20-03-2023

ΠΡΟΣ : 1. Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
Τμήμα Υποστήριξης και Ανάπτυξης
Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ.

2.Υ.ΓΕ.ΜΗ Επιμελητηρίων της Επικράτειας

Θέμα: «Εγκύκλιος Οδηγία – Διευκρίνιση για την υπαγωγή των επαγγελματιών αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών στη δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο».

Κατόπιν ερωτημάτων που τίθενται στην Υπηρεσία μας σχετικά με την υποχρέωση κατοχής αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. από επαγγελματίες αγρότες και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς προκειμένου να υπαχθούν στη Δράση για το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4919/2022 (Α’ 71), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 72 του ν. 5019/2023 (Α’ 27) τόσο οι αγρότες, όσο και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί είναι μη υπόχρεοι εγγραφής στο ΓΕΜΗ.

2. Στην υπ. αρ. 4113.80.-02/4107 υπουργική απόφαση με θέμα «Πρόσκληση επιχειρήσεων για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη Δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι) για το έτος 2022» (Β’ 7214/31-12-2022), σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλλουν αίτηση για την υπαγωγή τους στην εν λόγω Δράση, αναφέρονται τα εξής: «στην περίπτωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών αποζημιώνονται εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (Ε.Μ.Α.Σ.) και στην περίπτωση των Επαγγελματιών Αγροτών εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.).

Συνεπώς, από τα ανωτέρω προκύπτει ότι:

α) οι επαγγελματίες αγρότες και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί δεν είναι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. και συνεπώς απαγορεύεται η εγγραφή τους σε αυτό από τις αρμόδιες Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και

β) δεν απαιτείται κατοχή αριθμού ΓΕ.Μ.Η. προκειμένου να ενταχθούν στη Δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι) για το έτος 2022».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!