Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Β 1066392 ΕΞ 2023 Ανακοίνωση της Επιτροπής για νέο αλφαριθμητικό κωδικό που αφορά τις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμπορευμάτων από το Ισραήλ στο πλαίσιο εφαρμογής της Τεχνικής Συμφωνίας ΕΕ – Ισραήλ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β’
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Εύα Καραβανά
Τηλέφωνο : 210 6987541
E-Mail : e.karavana@aade.gr
Url : www.aade.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 63ΚΧ46ΜΠ3Ζ-5ΒΔ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2023

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1066392 ΕΞ 2023

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Ανακοίνωση της Επιτροπής για νέο αλφαριθμητικό κωδικό που αφορά τις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμπορευμάτων από το Ισραήλ στο πλαίσιο εφαρμογής της Τεχνικής Συμφωνίας ΕΕ – Ισραήλ»

Σχετ.: 1) Η αρ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β 5012285 ΕΞ 2015/04-06-2015 ΔΥΟ (Ανακοίνωση της Επιτροπής για εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμπορευμάτων από το Ισραήλ).

2) Η αριθ. πρωτ. Δ17Γ 5009947ΕΞ2013/15.03.2013 ΔΥΟ (Ανακοίνωση της Επιτροπής για εισαγωγές εμπορευμάτων στην Ένωση, καταγόμενων από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ μετά από το 1967 εδάφη).

3) Η αριθ. πρωτ. Δ17Γ 5032262ΕΞ2012/10.08.2012 ΔΥΟ (Ανακοίνωση της Επιτροπής για εισαγωγές προϊόντων από το Ισραήλ στην Ένωση).

4) Η αριθ. πρωτ. Δ1143/675/18.07.2006 ΔΥΟΟ (Κοινοποίηση Απόφασης αρ.2/2005 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για την τροποποίηση του Πρωτοκόλλου αριθ. 4 της Ευρωμεσογειακής Συμφωνίας για τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και για τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας, L 20/24.01.2006).

5) Η αριθ. πρωτ. Δ691/413/14.05.2004 ΔΥΟΟ (Κοινοποίηση Ευρωμεσογειακής Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, L 147/21.06.2000).

6) Η αρ. πρωτ. ΕΜΠ 1344/116/04.05.2005 ΔΥΟΟ (Μη παροχή Προτιμησιακής Δασμολογικής Μεταχείρισης στα εμπορεύματα που κατάγονται από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ μετά το 1967 εδάφη - Τρόπος με το οποίο πρέπει να είναι συμπληρωμένα τα Πιστοποιητικά EUR-1 ή οι δηλώσεις τιμολογίου για εμπορεύματα που εισάγονται από Ισραήλ).

7) Το αρ. TAXUD/35450627/23 REV.1-EN/16-05-2023 έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Α. Με τις υπ'αριθ. (1), (2) και (3) σχετικές, έχει κοινοποιηθεί το καθεστώς αναφορικά με τις εισαγωγές εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ισραήλ και ιδιαίτερα αυτών που κατάγονται από εδάφη που τελούν υπό τη διοίκηση του Ισραήλ από το 1967 και μετά, τα οποία δεν επιτρέπεται να επωφεληθούν προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης βάσει της Συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ [αριθ. (4) και (5) σχετικές].

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της Τεχνικής Συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ, προκειμένου να εξετασθεί αν τα προϊόντα καταγωγής Ισραήλ κατά την εισαγωγή τους στη ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν ή όχι προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης, καταρτίζεται κατάλογος με τις μη επιλέξιμες τοποθεσίες και τους ταχυδρομικούς κωδικούς αυτών. Τον εν λόγω κατάλογο, ο οποίος δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, θα πρέπει να συμβουλεύονται οι εισαγωγείς πριν την κατάθεση της διασάφησης θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων καταγόμενων από το Ισραήλ, συνοδευόμενων από αποδεικτικό προτιμησιακής καταγωγής που έχει εκδοθεί/συνταχθεί από το Ισραήλ.

Στην ανωτέρω (7) σχετική, τονίζεται ότι μολονότι οι τελωνειακές αρχές μπορούν να προσδιορίσουν τις σχετικές πληροφορίες κατά τη διενέργεια ελέγχου εγγράφων, δεν μπορούν, ωστόσο, να εξακριβώσουν άμεσα τις γεωγραφικές πληροφορίες που αναφέρονται στο πιστοποιητικό καταγωγής. Βασίζονται στην επιμέλεια των εισαγωγέων για τη διεξαγωγή του ελέγχου σύμφωνα με την υπόδειξη που περιέχεται στην ανακοίνωση προς τους εισαγωγείς (2012/C 232/03) «Εισαγωγές από το Ισραήλ στην ΕΕ».

Επιπλέον, το ισχύον σύστημα TARIC, δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη να συλλέγουν στατιστικές πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό και τα είδη των εμπορευμάτων που εισάγονται από τους Ισραηλινούς οικισμούς. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το σύστημα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα εμπορεύματα καταγόμενα από εδάφη που τελούν υπό τη διοίκηση του Ισραήλ από το 1967 και μετά, δεν θα επωφελούνται από δασμολογική προτίμηση.

Για την αντιμετώπιση του θέματος, η Επιτροπή συμβουλεύτηκε τους εμπειρογνώμονες TARIC των κρατών μελών σχετικά με την καθιέρωση νέου κωδικού πιστοποιητικού TARIC (Y864), ο οποίος αναφέρει ότι το αποδεικτικό καταγωγής που κατέχει ο διασαφιστής δεν αναφέρεται σε τόπο (δηλαδή σε περιοχή εντός των εδαφών που τέθηκαν υπό ισραηλινή διοίκηση μετά τον Ιούνιο 1967) που δεν είναι επιλέξιμος για προτιμησιακή μεταχείριση στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα στην περιγραφή του εν λόγω κωδικού Y864 στο σύστημα TARIC αναφέρεται: «Το αποδεικτικό καταγωγής αναφέρει ότι η παραγωγή που προσδίδει τον χαρακτήρα καταγωγής δεν έχει πραγματοποιηθεί σε περιοχή εντός των εδαφών που τέθηκαν υπό ισραηλινή διοίκηση μετά τον Ιούνιο 1967».

Μια νέα υποσημείωση/παραπομπή (CD 906) παραπέμπει τον διασαφιστή στην ηλεκτρονική διεύθυνση της επίσημης ιστοσελίδας της ΕΕ όπου είναι αναρτημένος ο κατάλογος των μη επιλέξιμων περιοχών και των ταχυδρομικών τους κωδικών. Πιο συγκεκριμένα, στην περιγραφή της εν λόγω παραπομπής CD906 στο σύστημα TARIC αναφέρεται: «Ο κατάλογος των μη επιλέξιμων περιοχών και των ταχυδρομικών τους κωδίκων είναι διαθέσιμος στην ακόλουθη διεύθυνση:http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/technicalarrangement_postalcodes.pdf».

Συνεπώς, κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής διασάφησης εισαγωγής εμπορευμάτων από το Ισραήλ, εφόσον ο διασαφιστής αιτείται την προτιμησιακή μεταχείριση, οφείλει να κατέχει το πρωτότυπο αποδεικτικό καταγωγής και στη συνέχεια να συμπληρώνει κατάλληλα τη θέση 36 του ΕΔΕ με τον κωδικό προτίμησης καθώς και τη θέση 44.1 του ΕΔΕ με τον αύξοντα αριθμό του αποδεικτικού και τον αντίστοιχο αλφαριθμητικό κωδικό.

Σε συνέχεια του ανωτέρω (7) σχετικού και κατόπιν προσθηκών στη βάση δεδομένων του Τaric, παραθέτουμε κατωτέρω τους κωδικούς των αποδεικτικών καταγωγής για την ορθή συμπλήρωση των θέσεων 36 και 44.1 του ΕΔΕ όταν ο διασαφιστής αιτείται την προτιμησιακή μεταχείριση κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων από το Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.

α/α ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΣΗ 36 ΑΛΦΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΣΗ 44.1
1 Πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR.1, Πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR-MED, Δηλώσεις Τιμολογίου, Δηλώσεις Τιμολογίου EUR-MED 3xx Y864

Ειδικότερα, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να είναι συμπληρωμένα τα αποδεικτικά καταγωγής για εμπορεύματα που εισάγονται στην ΕΕ από το Ισραήλ, καθώς και οι ακολουθητέες διαδικασίες από τις τελωνειακές αρχές σχετικά με τις εν λόγω εισαγωγές, καθορίζονται στην ανωτέρω (6) σχετική.

  • Το εν θέματι μέτρο ενσωματώθηκε στις 26 Απριλίου και τέθηκε σε ισχύ στις 16 Μαΐου.

Β. Αναφορικά με τις εφαρμοζόμενες Προτιμησιακές Συμφωνίες και τα προβλεπόμενα αποδεικτικά καταγωγής, μπορείτε να ενημερώνεστε στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. στην διαδρομή:

Τελωνειακές Υπηρεσίες → Οικονομικοί Φορείς → Προτιμησιακά Καθεστώτα →Πίνακας Προτιμησιακών Δασμολογικών Καθεστώτων.

Ο Πίνακας επικαιροποιείται άμεσα σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Γ. Βάσει των προαναφερόμενων, παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την ορθή συμπλήρωση των πεδίων 36 και 44.1 του ΕΔΕ, κατά λόγω αρμοδιότητας, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθότητα και πληρότητα των τελωνειακών παραστατικών εισαγωγής εμπορευμάτων από το Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ α.α

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΙΟΥΚΙΟΥΡΟΓΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!