Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΑΚΙΟΕ Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων

Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη
 
Εκδόθηκε η εγκύκλιος όπου δίνονται διευκρινήσεις για την εφαρμογή  του άρθρου 54Ε ΚΦΔ (ν.4987/2022 - Α΄206), σχετικά με την επιβολή προστίμων για παραβάσεις μη τήρησης λογιστικών αρχείων και μη διαφύλαξης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΥΗΜ) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ΥΗΜ».

Τα πρόστιμα είναι υπέρογκα και συγκεκριμένα επιβάλλεται πρόστιμο 15 % επί του κύκλου εργασιών το οποίο δεν μπορεί να είναι για απλογραφικά κάτω των 10.000 ευρώ και για διπλογραφικά κάτω των 30.000 ευρώ!!

Στην ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών κάτι παράξενο συμβαίνει. Είτε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, είτε θέλουν να κλείσουν το σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων.

Με την ψήφιση του νόμου για την εφαρμογή  του οποίου  εκδόθηκε η συγκεκριμένη εγκύκλιος η πολιτική ηγεσία είχε δεσμευτεί ότι θα συνεργάζονταν με το ΟΕΕ ώστε  κατά την έκδοση  της εγκυκλίου να προσαρμόζονταν αυτή προκειμένου  να αποφευχθούν σφάλματα, ακρότητες και αδικίες. 

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά δεν τήρησαν τον λόγο τους στην ΑΑΔΕ και στο αρμόδιο Υπουργείο και εκδόθηκε η  απόφαση χωρίς την συνεργασία με το ΟΕΕ.

Θέσαμε το θέμα στην ΚΔ του ΟΕΕ και  ο Πρόεδρος με  το Προεδρείο της Κεντρικής Διοίκησης αποφάσισαν (!!!!) να το παραπέμψουν προς συζήτηση στην επιτροπή για τον Λογιστή-Φοροτέχνη και μετά από την εισήγηση της επιτροπής να ληφθεί απόφαση!!

Όταν δεν θέλεις  να καταγγείλεις την ασυνέπεια του υπουργείου και της ΑΑΔΕ «παίζεις» καθυστέρηση και «πετάς την μπάλα» στην εξέδρα. Κύριοι του Προεδρείου του ΟΕΕ κατανοούμε ότι είστε κομματικοί παράγοντες και έχετε δεσμεύσεις όμως με την ασυνέπεια του υπουργείου και της ΑΑΔΕ ένας συνάδελφος που ξέχασε να υποβάλει ένα αρχείο θα καταστραφεί και θα καταστρέψει την επιχείρηση ;

Το πρόβλημα δεν είναι οι ασυνεπείς εκ συστήματος για τους οποίους είμαστε σύμφωνοι να παρθούν τα οφειλόμενα αυστηρά μέτρα, το πρόβλημα είναι ο συνάδελφος που κάνει έντιμα την δουλειά του και απλώς  ξέχασε να υποβάλλει ένα αρχείο ή να προβεί σε μια ενέργεια . Ανέχεστε να μπει στην ίδια μοίρα ο σοβαρός συνάδελφος με τον εκ συστήματος ασυνεπή και απατεώνα ? 

Καλή η κομματική σας προσήλωση αλλά έχετε υποχρέωση και έναντι του θεσμού ,από την στιγμή που το Υπουργείο και η ΑΑΔΕ δεν διαβουλευτήκαν όπως είχαν δεσμευτεί  και εξομοίωσαν τους απατεώνες επιχειρηματίες με τους συναδέλφους που τους διέφυγε να υποβάλλουν μια εργασία , να αντιδράσετε δυναμικά εκδίδοντας  ανακοίνωση όπου θα αναφέρεστε στην  ασυνέπεια των υπευθύνων , απαιτώντας άμεσα την ανάκληση  της εγκυκλίου.

Συνάδελφοι με τις “καθυστερήσεις” ναι μεν καλύπτετε τις κομματικές σας επιλογές όμως δεν προστατεύετε το συνάδελφο και το επάγγελμα.

Παράλληλα η εγκύκλιος αυτή δίνει   υπέρμετρες  δικαιοδοσίες στον ελεγκτικό μηχανισμό , οι οποίες στα χέρια ενός  « αδύναμου» ελεγκτή  έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους συναδέλφους , ενώ θα οδηγήσουν  σε καταστάσεις του παρελθόντος που δεν θέλει κανένας  να θυμάται.

Απαιτείστε λοιπόν άμεσα την ανάκληση της αποφάσεως  και την προστασία των συναδέλφων και των  επιχειρήσεων.

Τα εξοντωτικά πρόστιμα είναι η πολιτική που οδηγεί: 

  • στο κλείσιμο των μικρών λογιστικών γραφείων  - που είναι οι αιμοδότες του ΟΕΕ και στην ανεργία τους συναδέλφους.
  • στο κλείσιμο τις ΜΜΕ που αποτελούν τον στυλοβάτη της ελληνικής κοινωνίας.

Αν  την  ευθύνη της εμπιστοσύνης που σας έδωσαν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους  δεν μπορείτε να την σηκώσετε  τότε  μπορείτε να παραιτηθείτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!