Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Β 1048176 ΕΞ 2023 Κατάλογος προϊόντων τα οποία κατά την εισαγωγή τους στην ΕΕ απαλλάσσονται από δασμούς μέσω της εφαρμογής του δασμού ΜΕΚ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α ΚΑΙ Β
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Μ. Μπαρσάκη,
Β.Παπακωνσταντίνου
Τηλέφωνο : 210 6987476, 486
E-Mail : ddtheka@aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 6ΟΙΕ46ΜΠ3Ζ-Χ0Μ

Αθήνα, 6 Απριλίου 2023

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1048176 ΕΞ 2023

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τον κατάλογο των προϊόντων τα οποία κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαλλάσσονται από δασμούς μέσω της εφαρμογής του δασμού ΜΕΚ και τα οποία μπορούν να υπαχθούν σε σώρευση στο πλαίσιο ορισμένων συμφωνιών οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών ΑΚΕ

ΣΧΕΤ: 1) Το αρ.πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β 1154883 ΕΞ 2016/26-10-2016 έγγραφο με θέμα: Κοινοποίηση Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός και των κρατών ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, αφετέρου

2) Το αρ.πρωτ. Ε.2044/03-04-2020 έγγραφο με θέμα: Κοινοποίηση της Απόφασης αριθ. 2/2019 της επιτροπής ΣΟΕΣ για την ενδιάμεση συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ακτής Ελεφαντοστού αφενός και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αφετέρου της 2 Δεκεμβρίου 2019, σχετικά με την έγκριση του πρωτοκόλλου αρ.1 για τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και με τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας (L 49 /21-2-2020)

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την εν θέματι αναφερόμενη ανακοίνωση της Επιτροπής με αριθμό 2023/C 107/03, η οποία δημοσιεύθηκε στη Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τεύχος C107/23.03.2023.

Με την αριθ. (1) σχετική είχαν δοθεί οδηγίες αναφορικά με την συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης με την κοινότητα για την ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (εφεξής κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ). Τα κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ είναι τα εξής: η Δημοκρατία της Μποτσουάνας, το Βασίλειο του Λεσόθο, η Δημοκρατία της Μοζαμβίκης, η Δημοκρατία της Ναμίμπια, η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και το Βασίλειο της Σουαζιλάνδης. Το πρωτόκολλο 1 της εν λόγω συμφωνίας περιλαμβάνει τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας.

Επίσης, με την αριθ. (2) σχετική είχαν δοθεί οδηγίες αναφορικά με την ενδιάμεση συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ακτής Ελεφαντοστού και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. To Πρωτόκολλο αριθ. 1 περιλαμβάνει τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα εμπορεύματα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας.

Η εν θέματι ανακοίνωση περιέχει τον κατάλογο των προϊόντων τα οποία κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαλλάσσονται από δασμούς μέσω της εφαρμογής των συμβατικών δασμών του μάλλον ευνοούμενου κράτους (ΜΕΚ) σύμφωνα με το κοινό δασμολόγιο του εν λόγω κράτους. Τα ακόλουθα προϊόντα εξαιρούνται από τον κατάλογο:

α) όσα υπόκεινται σε δασμούς αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικούς δασμούς όταν κατάγονται από χώρες που υπόκεινται σε μέτρα αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικά μέτρα και

β) όσα δεν απαλλάσσονται από δασμούς μέσω της εφαρμογής των δασμών ΜΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των οκταψήφιων δασμολογικών κλάσεων.

Ο κατάλογος αυτός καταρτίστηκε σύμφωνα με τους δασμούς ΜΕΚ, τα μέτρα αντιντάμπινγκ και τα αντισταθμιστικά μέτρα που ίσχυαν στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Τα προϊόντα που αναφέρονται στον κατάλογο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σώρευση που προβλέπεται στο άρθρο 5 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ (αριθ. 1 σχετικό) και στο άρθρο 6 του πρωτοκόλλου αριθ. 1 της ενδιάμεσης ΣΟΕΣ ΕΕ-Ακτής Ελεφαντοστού (αριθ. 2 σχετικό), και θεωρούνται ύλες καταγωγής της σχετικής χώρας εταίρου ΣΟΕΣ ΑΚΕ όταν ενσωματώνονται σε προϊόν στην εν λόγω χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποστεί επεξεργασία ή μεταποίηση πέραν των ανεπαρκών εργασιών που αναφέρονται στα αντίστοιχα πρωτόκολλα.

Η καταγωγή των εν λόγω προϊόντων καθορίζεται σύμφωνα με τους μη προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής της Ε.Ε., οι οποίοι είναι διαθέσιμοι στον ακόλουθο ιστότοπο: https://taxation-customs.ec.europa.eu/table-list-rules-conferring-non-preferential-originproducts-following-classification-cn_en.

Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 (στο πλαίσιο 7) ή οι δηλώσεις καταγωγής που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ-ΕΕ ΚΑΜΑ φέρουν την ακόλουθη ένδειξη:

«Application of Article 5(1) of Protocol 1 of the EU-SADC EPA»

Οι δηλώσεις καταγωγής που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 του πρωτοκόλλου αριθ. 1 της ενδιάμεσης ΣΟΕΣ ΕΕ-Ακτής Ελεφαντοστού φέρουν την ακόλουθη ένδειξη:

«Application de l’art. 6, para. 1 du protocole no 1 à l’APE Côte d’Ivoire-UE».

Οι επαγγελματικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με το συνημμένο της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!