Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση

Κριστίν Λαγκάρντ Θα τα καταφέρουμε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ «υπόσχεται» ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και «θα τα καταφέρει», σε ευχετήριο μήνυμά της προς τους Ευρωπαίους που ανησυχούν για την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

«Αυξάνουμε τα επιτόκια και θα τα αυξήσουμε κι άλλο, με σταθερό ρυθμό, μέχρι να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίζει ταχεία επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

«Και θα τα καταφέρουμε», διαβεβαιώνει.

Από τον Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει ποτέ καταγραφεί, ανεβάζοντάς τα συνολικά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, με +0,5 μονάδα τον Δεκέμβριο, με την πρόθεση να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο αυξημένος πληθωρισμός «πλήττει τους πάντες, κυρίως τους φτωχούς». «Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», λέει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα μπορούσαν «να γίνουν ο νέος κανόνας βραχυπρόθεσμα» και «για κάποιο διάστημα», δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα Le Monde ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος.

Στο τέλος του 2021, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε ότι τα επιτόκια πιθανότατα δεν επρόκειτο να αυξηθούν κατά την διάρκεια του 2022, όταν ο ελαφρύς πληθωρισμός εθεωρείτο ακόμη τότε παροδικό φαινόμενο.

Ομως, «ο τρομερός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του λαού της», με την αλυσίδα των ανθρώπινων δεινών, «προκάλεσε την αύξηση των τιμών της ενέργειας, οδηγώντας επίσης σε εκτόξευση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη», φθάνοντας σε επίπεδο 11% το φθινόπωρο στην ευρωζώνη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ καλωσορίζει στην ευρωζώνη την Κροατία, η οποία θα είναι η 20ή χώρα που θα υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου. Ενα γεγονός που η πρόεδρος της ΕΚΤ υπόσχεται «να γιορτάσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!