Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Φραγκογιάννης Εθνική στρατηγική για επενδύσεις και τεχνολογικά hubs στην Ελλάδα

Το περιβάλλον τεχνολογικών επενδύσεων και το πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ένα ισχυρό hub σε μία συνολικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ανέλυσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, σε μία παραγωγική συζήτηση, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Νίκου Φιλιππίδη, στο πρώτο πάνελ της ενότητας με θέμα ”Επενδύσεις και τεχνολογικά hubs” του Digital Economy Forum 2022 που διοργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Κατ'αρχήν, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στο όραμα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έφτιαξαν μαζί το 2019, για την προσέλκυση επενδύσεων, «μια συστηματική», όπως είπε, «προσπάθεια με κατάλληλες πολιτικές για να μπούμε στην ψηφιακή εποχή και να φέρουμε επενδύσεις που είναι σχετικές με την τεχνολογία». Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε τις βασικές προϋποθέσεις για τους ξένους επενδυτές, εστιάζοντας, εκτός από την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ιδιαίτερα στη σημασία του εξειδικευμένου ανθρώπινου κεφαλαίου για να υποστηρίξει τις επενδύσεις. «Αυτό κάνουμε στο ΥΠΕΞ, και με το Enterprice Greece και την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων. Νομίζω ότι αυτό το έχουμε κάνει με επιτυχία» σαημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Φιλιπίδη αν η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν από την αγορά ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη εθνικής στρατηγικής που θα έχει ως βάση το τρίπτυχο «εγχώρια προστιθέμενη αξία, στήριξη του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο είναι από τα πιο αξιόλογα σε όλη την Ευρώπη».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε τη σημασία της ένταξης ολόκληρου του οικοσυστήματος ελληνικών επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού μας «με γνώμονα την παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας», «επί πραγματικής βάσης προγραμμάτων, παρεμβάσεων, μεταρρυθμίσεων, εργαλείων τα οποία πρέπει να δημιουργηθούν για να μπορέσουμε να βρούμε τη θέση η οποία μας αξίζει στο διεθνή καταμερισμό».

«Η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η αγροδιατροφή είναι κλάδοι οι οποίοι πραγματικά μπορούμε με μία σοβαρή εθνική στρατηγική και με τα κατάλληλα εργαλεία να έχουμε μία συνολικότερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα από την επένδυσή μας σε τέτοιους τομείς» προσέθεσε ο κ. Χαρίτσης.

Ο Κ. Φραγκογιάννης, από την πλευρά του, συμφώνησε απόλυτα με τον Αλ. Χαρίτση και τόνισε τη μεγάλη σημασία τής σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία αποτέλεσε και «προσωπικό στοίχημά» του, λόγω της οποίας η Οικονομική Διπλωματία επί των ημερών του δημιούργησε την έννοια του επιστημονικού διπλωμάτη, που ξεκίνησε από τη Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο. «Η κεντρική ιδέα είναι να εκμεταλλευτούμε το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, είτε αυτό που υπάρχει στο εξωτερικό, είτε αυτό που έφυγε από την Ελλάδα, προκειμένου να φέρει σε επαφή την επιχειρηματική με την ακαδημαϊκή κοινότητα προς όφελος και των δύο και βεβαίως να φέρει πίσω τους Έλληνες επιστήμονες, όχι στη λογική του να έρθουν πίσω στην Ελλάδα απαραίτητα, αλλά με την έννοια ότι μπορούμε να προσελκύσουμε την εταιρεία για την οποία εργάζεται και θα δει την Ελλάδα σαν έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου περί των ευκαιριών που δημιούργησε για την Ελλάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στη Ρωσία ή στην Ουκρανία που θέλουν, να μεταφέρουν στην Ελλάδα το δικό τους ανθρώπινο δυναμικό, τις δικές τους υποδομές για να εγκατασταθούν εδώ» και προσέθεσε: «Και βεβαίως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το να δημιουργείς τις κατάλληλες πολιτικές προκειμένου να προσελκύσεις επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αναπτυχθούν οι δεξιότητες, αλλά θα έρθουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι πίσω στη χώρα μας για να κάνουν αυτή τη δουλειά».

Σε ερώτηση του κ. Φιλιππίδη για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις ξένες επενδύσεις ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα, ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα με την επιταχυνόμενη ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος της πληροφορικής και γενικά των ψηφιακών επικοινωνιών, εξέφρασε την άποψη ότι «το θέμα των επενδύσεων θέλει έναν ρεαλισμό» αλλά κυρίως εργαλεία για το «πώς τις εντάσσουμε στην εθνική μας στρατηγική, πώς τις αξιοποιούμε συνολικότερα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, πώς είναι προετοιμασμένο το ελληνικό κράτος με τις δικές του υποδομές».

Από την πλευρά του, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι είναι «πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα όραμα που να εμπνέει την κυβέρνηση σε ότι σχεδιάζει να κάνει». Αναφερόμενος στην απόφαση του πρωθυπουργού να απολιγνιτοποιήσει την Ελλάδα εξήγησε ότι αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα από επενδύσεις σχετικές με τις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια, το οποίο ξεπέρασε ακόμη και τις δυνατότητες του δικτύου, από μεγάλους επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να έρθουν στη χώρα μας να επενδύσουν με εργοστάσια πράσινης ενέργειας την οποία θα διασφαλίζουν οι ίδιοι.

«Αυτό που πρέπει κανείς να κάνει σε κάθε κλάδο της οικονομίας είτε είναι ο ενεργειακός, είτε είναι ο κόσμος της πληροφορικής, είτε είναι ο αγροδιατροφικός, είναι να ονειρεύεται. Κι όταν καθίσει κανείς στην καρέκλα του υπουργού, αυτού που σχεδιάζει, δεν πρέπει να σκέφτεται μόνο το πώς να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση αλλά πώς θα πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες πολιτικές για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!