Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

30/003/000/4434/2022 Αποστολή κανονισμού σχετικά με τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-ΤΗφ στους σπόρους κάνναβης και τα παράγωγα προϊόντα τους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ 
ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ 
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16, Αθήνα
Ταχ. Κώδικας: 115 21
Πληροφορίες: Θ. Μαρκίδης, 
Δ. Στεφανίτση
Τηλέφωνο:, 2132117240-221
E-mail: dat.gcsl@aade.gr
Url: www.aade.gr

Α.Δ.Α.: 6Ο0Ζ46ΜΠ3Ζ-6ΔΨ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 8/12/2022

Αρ. Πρωτ.: 30/003/000/4434

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ: Αποστολή κανονισμού σχετικά με τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-ΤΗφ στους σπόρους κάνναβης και τα παράγωγα προϊόντα τους

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Έγγραφο που αφορά στην κοινοποίηση των διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1393 της Επιτροπής, της 11^^ Αυγούστου 2022 «για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (ñ9-THC) στους σπόρους κάνναβης και τα παράγωγα προϊόντα τους», ο οποίος έχει δημοσιευθεί στο υπ' αριθ. L 211/12.08.2022 φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ε.Ε.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με το παρόν έγγραφο, κοινοποιείται ο ανωτέρω κανονισμός με τον οποίο τροποποιείται το παράρτηματου κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006, με την προσθήκη νέου σημείου (8.6) και στο οποίο καθορίζονται μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ισοδύναμα της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (A9-THC) στους σπόρους κάνναβης (Cannabis sativa) και τα παράγωγα προϊόντα τους.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Το έγγραφο αφορά τις επιχειρήσεις τροφίμων, τις αρμόδιες αρχές επισήμου ελέγχου τροφίμων και τις Χημικές Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους που ασκούν αρμοδιότητες επισήμου ελέγχου των ποτών με αλκοόλη, εν γένει των τροφίμων κατά την εισαγωγή κατά λόγο αρμοδιότητας ή/και που πραγματοποιούν τις σχετικές εργαστηριακές αναλύσεις.

Σκοπός της έκδοσης του παρόντος εγγράφου είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων τροφίμων, των αρμόδιων αρχών επισήμου ελέγχου τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των Χημικών Υπηρεσιώντου Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) και των υπολοίπων ενδιαφερομένων μερών για την έκδοση του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1393 της Επιτροπής για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω κανονισμού.

Με τον κοινοποιούμενο κανονισμό, τροποποιείται το τμήμα 8 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) 1991/2006, με την προσθήκη νέου σημείου (8.6) που αναφέρεται στη θέσπιση μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ισοδύναμα της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (A9-THC) στους σπόρους κάνναβης (Cannabis sativa) και τα παράγωγα προϊόντα τους. Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της τελευταίας επιστημονικής μελέτης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την αξιολόγηση της οξείας έκθεσης του ανθρώπου στην A9-THC [EFSA Journal 2020; 18(1):5953] και συνεκτιμώντας τα αναλυτικά δεδομένα που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της Σύστασης (ΕΕ) 2016/2115 σχετικά με την παρακολούθηση της A9-THC, των προδρόμων αυτής και άλλων κανναβινοειδών στα τρόφιμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να καθοριστούν μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα στους σπόρους κάνναβης και στα παράγωγα προϊόντα σπόρων κάνναβης, ώστε να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου.

Περαιτέρω επισημαίνονται τα εξής:

  • Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα που θεσπίζονται με τον κοινοποιούμενο κανονισμό, εφαρμόζονται μόνο σε σπόρους κάνναβης, σε προϊόντα που παράγονται/μεταποιούνται αποκλειστικά από σπόρους κάνναβης και σε έλαιο σπόρων κάνναβης και όχι σε προϊόντα που προέρχονται από φύλλα ή άνθη κάνναβης, δεδομένου ότι για αυτά το πλαίσιο χρήσης τους ως ή σε τρόφιμα είναι ασαφές και πρέπει να διερευνάται στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283 για τα νέα τρόφιμα.

Σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Δ/νσης Υγείας και ΑσφάλειαςΤροφίμων της Ε.Ε. (https://webgate.ec.europa.eu/fip/novel food catalogue/# στις εγγραφές “Cannabis sativa” και “cannabinoids” και https://food.ec.europa.eu/safety/novel-food/consultation-process-novel-food-status en στις εγγραφές “Cannabidiol (CBD) isolate (purity is 98,56 %) dissolved in hemp oil” και “CBD isolate (purity > 98%)”.

  • Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα αναφέρονται σε ισοδύναμα της A9-THC, δηλαδή στο άθροισμα της A9-THC και του Δ9-τετραϋδροκανναβινολικού οξέος (A9-THCA), εκφρασμένου ως A9-THC.

Υπενθυμίζεται ότι, στις περιπτώσεις σύνθετων τροφίμων που περιέχουν ως συστατικά οποιοδήποτε προϊόν που εμπίπτει στις κατηγορίες τροφίμων που κατονομάζονται στον κοινοποιούμενο κανονισμό, εφαρμόζεται το άρθρο 2 του καν. (ΕΚ) 1881/2006.

Ο κοινοποιούμενος κανονισμός (ΕΕ) 2022/1393 εφαρμόζεται από την 1π Ιανουάριου 2023, ενώ προβλέπονται μεταβατικά μέτρα (άρθρο 2), σύμφωνα με τα οποία, τα τρόφιμα που παρατίθενται στο παράρτημα και τα οποία έχουν διατεθεί νομίμως στην αγορά πριν από την 1η Ιανουάριου 2023, μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Σας ενημερώνουμε ότι το παρόν έγγραφο μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ: http://www.aade.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Επιχειρήσεις> ή <Πολίτες>/<Υπηρεσίες Χημείου>/<Τρόφιμα - Υλικά σε επαφή με τρόφιμα>/<Ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα>.

Με ευθύνη των προϊσταμένων των Χημικών Υπηρεσιών, να λάβουν γνώση του παρόντος οι αρμόδιοι υπάλληλοι.

Για κάθε περαιτέρω σχετική πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να απευθύνεστε στην Δ/νσή μας.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διονυσία Στεφανίτση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!