Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΤΔ Γ 1106670 ΕΞ 2022 Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων για την τελωνειακή αντιπροσώπευση και το επάγγελμα του τελωνειακού αντιπροσώπου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ΄
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Σ. Μπαντέκα
Τηλέφωνο:210 6987 442
E-Mail:dtd@aade.gr
Url:www.aade.gr

ΑΔΑ: ΨΔΓΕ46ΜΠ3Ζ-4Μ7
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2022
Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1106670 ΕΞ 2022

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων και οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων για την τελωνειακή αντιπροσώπευση και το επάγγελμα του τελωνειακού αντιπροσώπου (Μέρος Β'ν.4955/2022,Ά 139)

ΣΧΕΤ: Η αριθμ. Ο ΔΤΔ Γ 1090271 ΕΞ 2022/20-9-2022 Οδηγία

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος για την παροχή διευκρινίσεων και οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 26 έως και 46 του Μέρους Β' του ν. 4955/2022 (Α' 139) σχετικά με την άσκηση της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και τη ρύθμιση του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του ανωτέρω νόμου σχετικά με την άσκηση της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και τη ρύθμιση του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η παρούσα εγκύκλιος απευθύνεται

α) στους τελωνειακούς υπαλλήλους των Τελωνειακών Περιφερειών, ως αρμόδιων διοικητικών αρχών για την εποπτεία των επαγγελματιών τελωνειακών αντιπροσώπων και την τήρηση του σχετικού Μητρώου αυτών,

β) στα πρόσωπα που ενεργούν, ως τελωνειακοί αντιπρόσωποι,

γ) καθώς και σε οποιονδήποτε οικονομικό φορέα ενδιαφέρεται να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο για τις συναλλαγές του με τις τελωνειακές αρχές.

Σκοπός της παρούσας εγκυκλίου είναι η παροχή διευκρινίσεων και οδηγιών προς τις τελωνειακές αρχές, τα πρόσωπα που συναλλάσσονται με τις τελωνειακές αρχές, καθώς και εκείνα που ενεργούν ως τελωνειακοί αντιπρόσωποι, αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4955/2022 .

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι εν θέματι διατάξεις, οι οποίες ανακαθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και ρυθμίζουν τα θέματα που άπτονται του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα, στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου, σας γνωρίζουμε τις ακόλουθες οδηγίες εφαρμογής:

Α. Άσκηση Τελωνειακής αντιπροσώπευσης

Κάθε πρόσωπο, φυσικό, νομικό ή ένωση προσώπων με δικαιοπρακτική ικανότητα, μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο. Η αντιπροσώπευση μπορεί να είναι είτε άμεση, στην περίπτωση που ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό του αντιπροσωπευόμενου προσώπου ή έμμεση στην περίπτωση που ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομά του, αλλά για λογαριασμό του αντιπροσωπευόμενου προσώπου.

Όλα τα πρόσωπα που ορίζονται ως αντιπρόσωποι, απαιτείται να κατέχουν εξουσιοδότηση, στην οποία να αναφέρεται, ρητά, το είδος της αντιπροσώπευσης, άμεση ή έμμεση. Εάν ένα πρόσωπο δηλώνει ότι ενεργεί, ως τελωνειακός αντιπρόσωπος, αλλά δε διαθέτει σχετική εξουσιοδότηση, τότε θεωρείται ότι ενεργεί στο δικό του όνομα και για δικό του λογαριασμό.

Α.1 Εξουσιοδότηση

Κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο, με γενική ή ειδική ηλεκτρονική εξουσιοδότηση, μέσω του πληροφοριακού συστήματος των τελωνείων, για τις περιπτώσεις που απαιτείται η χρήση πληροφοριακού συστήματος για τη διενέργεια των τελωνειακών διατυπώσεων. Στις περιπτώσεις τελωνειακών διατυπώσεων ή άλλων τελωνειακών εργασιών, για τη διενέργεια των οποίων δεν απαιτείται η χρήση πληροφοριακού συστήματος, o ορισμός τελωνειακού αντιπροσώπου γίνεται με γραπτή εξουσιοδότηση.

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης για τον ορισμό τελωνειακού αντιπροσώπου πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXISnet, μέσω της υπηρεσίας διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του πληροφοριακού συστήματος τελωνείων ICISnet.

Επισημαίνουμε ότι, σε περίπτωση που απαιτείται ηλεκτρονική εξουσιοδότηση και μέχρι την απαιτούμενη αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος για την δυνατότητα αποτύπωσης σε αυτό του είδους της αντιπροσώπευσης (άμεση, έμμεση) απαιτείται, κατ’ εξαίρεση η ύπαρξη και γραπτής εξουσιοδότησης. Την γραπτή εξουσιοδότηση ο τελωνειακός αντιπρόσωπος οφείλει να τηρεί στο αρχείο του και να την επιδεικνύει, όποτε του ζητηθεί από τις τελωνειακές ή άλλες ελεγκτικές ή αρμόδιες αρχές ή υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ο τελωνειακός αντιπρόσωπος θεωρείται ότι έχει αποδεχθεί την σχετική εξουσιοδότηση, δηλώνοντας ότι ενεργεί, ως τελωνειακός αντιπρόσωπος, στις συναλλαγές του με τις τελωνειακές αρχές.

Η εξουσιοδότηση μπορεί να είναι γενική, εφόσον ο αντιπροσωπευόμενος αναθέτει στον αντιπρόσωπο γενικά την εκτέλεση τελωνειακών εργασιών ή ειδική, εφόσον αναθέτει στον αντιπρόσωπο ειδική και συγκεκριμένη τελωνειακή εργασία. Η διάρκεια ισχύος της γενικής γραπτής εξουσιοδότησης μπορεί να είναι μέχρι πέντε έτη από την έκδοσή της. Για διευκόλυνση σας επισυνάπτεται σχετικό υπόδειγμα γραπτής εξουσιοδότησης (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1).

Α.2 Συμπλήρωση τελωνειακών παραστατικών

Η δήλωση του τελωνειακού αντιπροσώπου ότι ενεργεί με αυτήν την ιδιότητα γίνεται μέσω της ορθής συμπλήρωσης των τελωνειακών παραστατικών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθμ. Τ.2556/80/Α0019/24-5-2007 ΔΥΟΟ. Συγκεκριμένα, στη θέση 14 «Διασαφιστής/Αντιπρόσωπος» του ΕΔΕ και της Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, θα πρέπει, κατά περίπτωση, να συμπληρωθούν οι ακόλουθοι κωδικοί:

α) κωδικός [1], όταν το τελωνειακό παραστατικό υποβάλλεται από τον ίδιο τον διασαφιστή,

β)κωδικός [2], όταν το τελωνειακό παραστατικό υποβάλλεται από τον τελωνειακό αντιπρόσωπο, με άμεση αντιπροσώπευση,

γ) κωδικός [3], όταν το τελωνειακό παραστατικό υποβάλλεται από τον τελωνειακό αντιπρόσωπο, με έμμεση αντιπροσώπευση.

Β. Ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου

Β.1. Διευκρινίσεις σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις

Β.1.1 Τα πρόσωπα που, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4955/2022, ήτοι στις 14/07/2022, ασκούν το επάγγελμα του εκτελωνιστή, βάσει του ν. 718/1977 , θεωρούνται ότι ασκούν το επάγγελμα του τελωνειακού αντιπροσώπου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν.4955/2022. Εγγράφονται δε, αυτοδίκαια, στο Μητρώο Επαγγελματιών Τελωνειακών Αντιπροσώπων, από την αρμόδια διοικητική αρχή, μέσα σε τρεις (3) μήνες από την έναρξη ισχύος του ν. 4955/2022, ήτοι από 14/07/2022.

Δεδομένου ότι στο ICISnet λειτουργεί, ήδη, Μητρώο Εκτελωνιστών απαιτείται να γίνει η σχετική μετάπτωση των στοιχείων αυτών στο νέο Μητρώο Επαγγελματιών Τελωνειακών Αντιπροσώπων, γεγονός το οποίο θα απαιτήσει μηχανογραφικές προσαρμογές του συστήματος, λόγω και της συγχώνευσης των έντεκα (11) Τελωνειακών Περιφερειών του ν.718/77 σε τρείς (3) του Ν.4955/2022.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει, με ευθύνη των Προϊσταμένων των τελωνειακών αρχών που είχαν οριστεί, ως Τελωνειακές Περιφέρειες, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.718/77 (Α'304), να διαβιβασθούν, με σχετικό Πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής στις αρμόδιες διοικητικές αρχές του άρθρου 31 του Ν.4955/2022, ήτοι στις τρεις (3) Τελωνειακές Περιφέρειες (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας), το αρχείο με τους ατομικούς φάκελους των, εν ενεργεία και όσων βρίσκονται σε αναστολή, εκτελωνιστών κι εκτελωνιστικών εταιρειών που τηρούσαν, ως Μητρώο Εκτελωνιστών της Περιφέρειάς τους. Οι φάκελοι των οριστικά διαγραφέντων εκτελωνιστών και εκτελωνιστικών εταιρειών, καθώς και όλο το αρχείο των διενεργηθέντων διαγωνισμών για την απόκτηση πτυχίου και πιστοποίηση επάρκειας εκτελωνιστή θα παραμείνουν, ως αρχείο, στις Τελωνειακές Περιφέρειες του άρθρου 5 του Ν.718/77, μέχρι νέων οδηγιών.

Β.1.2 Τα πρόσωπα που μέχρι και την έναρξη ισχύος του Ν.4955/2022, ήτοι έως και 14/07/2022, διενεργούν εκτελωνιστικές εργασίες, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 3 του Ν.718/77, μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες τελωνειακής αντιπροσώπευσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4955/2022, εφόσον εγγραφούν στο Μητρώο Επαγγελματιών Τελωνειακών Αντιπροσώπων και λάβουν την σχετική Άδεια από την αρμόδια διοικητική αρχή, άρα να καταστούν επαγγελματίες τελωνειακοί αντιπρόσωποι, με την πλήρωση όλων των απαραιτήτων προϋποθέσεων του άρθρου 32 του ν. 4955/2022.

Κατ’ εξαίρεση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ.45 του ν.4955/2022 μπορούν να λάβουν Άδεια Επαγγελματία Τελωνειακού Αντιπροσώπου και να εγγραφούν στο Μητρώο, χωρίς να απαιτείται η πλήρωση των προϋποθέσεων της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 32 του ανωτέρω νόμου:

  • τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία μέχρι και τη δημοσίευση του ν.4955/2022, ήτοι έως 14/07/2022, έχουν διενεργήσει τουλάχιστον για τρία (3), συνολικά, έτη εκτελωνιστικές εργασίες και
  • τα νομικά πρόσωπα ή οι ενώσεις προσώπων, τα οποία, ομοίως, έως 14/07/2022, έχουν διενεργήσει τουλάχιστον για τρία (3), συνολικά, έτη εκτελωνιστικές εργασίες, μέσω φυσικών προσώπων που απασχολούσαν με σχέση, εξαρτημένης ή μη εργασίας και τα οποία διέθεταν πιστοποίηση επάρκειας εκτελωνιστή.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!