Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΤΔ Α 1093162 ΕΞ 2022 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εφαρμογή της Ενιαίας Σύμβασης Μεταφοράς κατά την τήρηση διατυπώσεων εξόδου εμπορευμάτων που εξάγονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 10184 Αθήνα
Πληροφορίες : Κ. Καταγής
Τηλέφωνο : 210 6987434
Url : www.aade.gr
E-Mail : dtd @ aade . gr

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2022
Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Α 1093162 ΕΞ 2022

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

Θέμα: «Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εφαρμογή της Ενιαίας Σύμβασης Μεταφοράς κατά την τήρηση διατυπώσεων εξόδου εμπορευμάτων που εξάγονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης»

Σχετ.: Η αριθμ. Ε.2153/19-07-2021 (ΑΔΑ: 6ΨΟΨ46ΜΠ3Ζ-Φ7Φ) Εγκύκλιος Διοικητή ΑΑΔΕ, με την οποία παρέχονται οδηγίες σχετικά με την τήρηση διατυπώσεων εξόδου εμπορευμάτων που εξάγονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης στο πλαίσιο Ενιαίας Σύμβασης Μεταφοράς

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής και με αφορμή ερωτήματα και διαμαρτυρίες οικονομικών φορέων που έθεσαν υπόψη της Υπηρεσίας μας δυσχέρειες κατά την τήρηση διατυπώσεων εξόδου εμπορευμάτων που εξάγονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης με τη χρήση Ενιαίας Σύμβασης Μεταφοράς, διευκρινίζουμε τα εξής :

1) Η ενιαία σύμβαση μεταφοράς μπορεί να γίνεται αποδεκτή και να έχει τη μορφή πολυτροπικής, αεροπορικής, θαλάσσιας ή σιδηροδρομικής φορτωτικής που καλύπτει το σύνολο της διαδρομής των εμπορευμάτων μέχρι τον προορισμό τους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης υπό την προϋπόθεση ότι η φυσική έξοδος από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης δεν πραγματοποιείται οδικώς.

Το τελωνείο που ενεργεί ως τελωνείο εξόδου σύμφωνα με τον παραπάνω κανόνα:

  • μπορεί να είναι ένα εσωτερικό τελωνείο (δηλαδή μπορεί να μη βρίσκεται στα σύνορα της Ένωσης με τρίτη χώρα) και
  • διαφέρει από το τελωνείο του πραγματικού σημείου εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

2) Η χρήση των κανόνων της ενιαίας σύμβασης μεταφοράς για την τήρηση των διατυπώσεων εξόδου είναι δυνατή τόσο στις περιπτώσεις υποβολής συνήθους ή απλουστευμένης διασάφησης εξαγωγής όσο και στις περιπτώσεις υποβολής ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής.

3) Όταν υποβάλλεται διασάφηση ή ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής συμπληρώνεται στη θέση 29 της διασάφησης ο κωδικός του τελωνείου ως τελωνείου εξόδου και αναγράφεται στη θέση 44 ο κωδικός Ν760 με τον αριθμό της φορτωτικής που αποτελεί την ενιαία σύμβαση μεταφοράς. Αυτή η φορτωτική/ενιαία σύμβαση μεταφοράς επισυνάπτεται σε ηλεκτρονική μορφή ως υποστηρικτικό έγγραφο της διασάφησης ή του ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής από τον εξαγωγέα/διασαφιστή, σε κάθε περίπτωση (δηλαδή ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ανάλυσης κινδύνου).

Όταν η διασάφηση έχει συμπληρωθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω υποδηλώνεται η πρόθεση του εξαγωγέα να κάνει χρήση των κανόνων της ενιαίας σύμβασης μεταφοράς και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η υποβολή αίτησης από τον εξαγωγέα ούτε η επακόλουθη χορήγηση έγγραφης άδειας από το τελωνείο για την τήρηση των διατυπώσεων εξόδου .

4) Το αρμόδιο τελωνείο στο πραγματικό σημείο εξόδου μπορεί να ζητήσει από τον μεταφορέα τις πληροφορίες που ορίζονται στο άρθρο 333(6) του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447. Στο πλαίσιο αυτό και για τη διευκόλυνση των τελωνειακών ελέγχων, τονίζεται ότι κατά την άφιξη των εμπορευμάτων στο πραγματικό σημείο εξόδου ο μεταφορέας πρέπει να έχει στη διάθεσή του το Συνοδευτικό Έγγραφο Εξαγωγής και αντίγραφο της ενιαίας σύμβασης μεταφοράς, ούτως ώστε να είναι σε θέση να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες στο τελωνείο του πραγματικού σημείου εξόδου κατά τη διενέργεια ενδεχόμενων διασταυρωτικών ελέγχων.

5) Οι κανόνες σχετικά με την ενιαία σύμβαση μεταφοράς δεν εφαρμόζονται:

  • σε περιπτώσεις εξαγωγής ενωσιακών προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
  • σε περιπτώσεις επανεξαγωγής μη ενωσιακών εμπορευμάτων.

6) Όσον αφορά τις ανοιχτές διασαφήσεις ή ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής εξαγωγής που έχουν υποβληθεί κατ’ εφαρμογή των κανόνων της Ενιαίας Σύμβασης Μεταφοράς και για τις οποίες έχουν τηρηθεί κανονικά οι διατυπώσεις εξόδου σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ανωτέρω σχετική, αυτές θα πρέπει να οριστικοποιηθούν από τα τελωνεία άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις (με την αποστολή του μηνύματος ΙΕ599 στους ενδιαφερόμενους εξαγωγείς).

7) Οι κανόνες της Ενιαίας Σύμβασης Μεταφοράς για την τήρηση των διατυπώσεων εξόδου δεν αποτελούν εθνική ρύθμιση αλλά χρησιμοποιούνται από όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης κατ’ εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.

Ως εκ τούτου, οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την ανωτέρω εγκύκλιο βάσει των διατάξεων του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα δεν επιδέχονται παρερμηνειών και εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλα τα τελωνεία με σκοπό τη διευκόλυνση τόσο του εξαγωγικού εμπορίου όσο και του εποπτικού έργου των τελωνειακών αρχών.

Τέλος, παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι των Τελωνειακών Αρχών για την άμεση εφαρμογή των ανωτέρω και οι αρμόδιες Τελωνειακές Περιφέρειες στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους για τη συνδρομή τους.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΡΤΙΔΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!